Guarana (Paullinia cupana) to roślina o najwyższej zawartości kofeiny na świecie. W jej nasionach znajduje się od 3 do 6% kofeiny, a niektóre gatunki uprawiane przez Indian mogą mieć jej aż 7%. Mimo obecności tej samej substancji stymulującej, działanie guarany różni się od działania kawy. Kofeina jest w guaranie silniej związana i uwalnia się wolniej, dlatego daje łagodniejszą, ale dłuższą stymulację. Jej działanie utrzymuje się około 6 godzin.
DZIAŁANIE
- Łagodnie i długotrwale stymuluje ciało i umysł.
- Pomaga utrzymać wysoką wydolność fizyczną organizmu.
- Znosi uczucie zmęczenia fizycznego i psychicznego.
- Pozytywnie wpływa na układ nerwowy: poprawia koncentrację i pamięć.
- Pomaga kontrolować masę ciała.
SKŁAD
Guarana – całe nasiona 100%. Surowiec najwyższej jakości!
SPOSÓB UŻYCIA
Nasiona należy oczyścić z łupin i zmielić w młynku na proszek. Zmielone nasiona zażywać w ilości 0,5-1 łyżeczki dziennie. Przed zażyciem wymieszać wodą, sokiem lub mlekiem.
Innym sposobem korzystania z całych nasion jest rozgniecenie garści nasion w moździerzu i zalanie ich litrem wrzącej wody. Po 5-10 minutach napar należy odcedzić i spożywać w niewielkich porcjach. Nasiona można zalewać pięciokrotnie.
Dawkowanie zmielonej guarany uzależnione jest od indywidualnej wrażliwości na kofeinę. Typowa dawka mieści się w jednej płaskiej łyżeczce (ok. 4 g), jednak jeśli stosujemy guaranę po raz pierwszy, warto zacząć od mniejszych dawek, np. 1-2 g, czyli ¼-½ łyżeczki, i sprawdzić, jak zareaguje nasz organizm.
Przed spożyciem guaranę najlepiej jest wymieszać z wodą, mlekiem, sokiem lub jogurtem.
Guarany nie należy przyjmować późnym popołudniem i wieczorem – może to spowodować trudności z zasypianiem.
SYNERGIA
Jeśli szukasz mocniejszej stymulacji, połącz guaranę z żeń-szeniem syberyjskim, yerba mate, kakao lub korzeniem maca.
Korzystny wpływ na koncentrację wzmocni liść ginkgo biloba, ziele gotu kola i różeniec górski.
PRZECIWWSKAZANIA
Guarany nie powinny stosować kobiety w ciąży i karmiące oraz osoby zmagające się z nadciśnieniem, arytmią serca i niewydolnością krążenia.
Działania niepożądane:
Zbyt wysokie dawki guarany mogą spowodować bezsenność, niepokój, kołatanie serca, wzrost ciśnienia tętniczego krwi, zaparcia.
CHARAKTERYSTYKA ROŚLINY
Guarana jest pnączem z rodziny mydleńcowatych dorastającym do 10 m długości. Rodzi okrągłe owoce o jaskrawoczerwonej skórce i średnicy 1 cm, wewnątrz której znajdują się czarne nasiona. Pochodzi z Ameryki Południowej, gdzie występuje głównie w Brazylii i Kolumbii. Lubi wilgotny, tropikalny klimat, dlatego najlepiej rośnie nad Amazonką. Zwyczajową nazwę nadali tej roślinie Indianie z plemiona Guarani, którzy jako pierwsi zaczęli ją wykorzystywać do przygotowania pobudzającego napoju.
BADANIA LABORATORYJNE
Przykładamy wielką uwagę do jakości oferowanych przez nas produktów. Testujemy każdą w naszym laboratorium.
Do produktu Guarana całe nasiona dział jakości naszego Maglabu może dostarczyć:
- Certyfikat analizy
- Specyfikację jakościową
W takim przypadku prosimy o kontakt e-mail
BIBLIOGRAFIA
1. http://www.poradnia.pl
2. http://guaranainfo.eu
3. https://pl.wikipedia.org
4. http://www.guarana.com
5. http://www.fabrykasily.pl