Herbaty oolong, zwane też wulong lub ulung, to wyjątkowy rodzaj herbat, które nie są ani herbatami zielonymi, ani czerwonymi, ani czarnymi, lecz stanowią odrębną kategorię. W Azji nazywane są herbatami niebieskimi. Powstają w Chinach i na Tajwanie z liści krzewu Camellia sinensis pododmiany oolong. Od pozostałych rodzajów herbat różnią się tym, że podczas produkcji ich liście poddawane są niepełnej fermentacji (od 15 do 80%), a następnie zwijane w charakterystyczne bryłki. Herbaty czarne i czerwone są w pełni sfermentowane, a zielone nie są fermentowane w ogóle.
Herbaty oolong to niezwykle bogata i zróżnicowana kategoria herbat. Zasadnicza różnica pomiędzy poszczególnymi gatunkami polega na długości procesu fermentacji, który przeprowadza się po zwiędnięciu i natlenieniu świeżo zebranych liści. Fermentacja to procesy biochemiczne zachodzące w liściach z udziałem korzystnych bakterii. Przerwanie tego procesu polega na poddaniu liści działaniu wysokiej temperatury, co wykonuje się zwykle poprzez prażenie na woku. Temperatura i długość czasu prażenia również mają ogromny wpływ na efekt końcowy.
Oolongi dzieli się w zależności od stopnia sfermentowania liści na oolongi niższej lub wyższej fermentacji i to właśnie tą cechą najlepiej jest kierować się przy wyborze pierwszej herbaty oolong. Oolongi niskiej fermentacji bliższe są herbatom zielonym i przypadną do gustu tym, którzy lubią herbaty lekkie, o aromatach kwiatowo-owocowych. Z kolei oolongi wyższej fermentacji cechuje złożony aromat, często z nutami prażonych orzechów, i „gęsty”, wielowarstwowy smak.
Herbaty oolong, zwane też wulong lub ulung, to wyjątkowy rodzaj herbat, które nie są ani herbatami zielonymi, ani czerwonymi, ani czarnymi, lecz stanowią odrębną kategorię. W Azji nazywane są…