Dzięki cookies korzystanie ze strony jest szybsze i łatwiejsze. Przestrzegamy RODO. Więcej informacji znajdziesz w Polityce Prywatności.

  OK
  • Kurkuma kłącze
    rotator-prawo
    rotator-lewo
  • Kurkuma kłącze
    rotator-prawo
    rotator-lewo
  • Kurkuma kłącze
    rotator-prawo
    rotator-lewo
  • Kurkuma kłącze
    rotator-prawo
    rotator-lewo
  • Kurkuma kłącze
    rotator-prawo
    rotator-lewo
  • Kurkuma kłącze
    rotator-prawo
    rotator-lewo
  • Kurkuma kłącze
    rotator-prawo
    rotator-lewo
Curcuma longa

Kurkuma kłącze

  • W magazynie: 47 sztuk
    10,90
    W magazynie: 47 sztuk
    10,90
    W magazynie: 0 sztuk
    22,90
    W magazynie: 7 sztuk
    6,90
    W magazynie: 8 sztuk
    29,90
    W magazynie: 0 sztuk
    89,90
  • Koszt przesyłki już od 9,90 zł

  • Wybrany wariant jest teraz niedostępny.

    Powiadom mnie, gdy się pojawi:

Kurkuma (Curcuma longa) nazywana jest inaczej ostryżem długim, ostryżem Zohary lub szafranem indyjskim. Jest to intensywnie żółta przyprawa o gorzkim smaku znana w Azji południowo-wschodniej już od czasów starożytnych. Do dziś wykorzystywana jest szeroko w kuchni, w medycynie tradycyjnej i współczesnej, a także jako naturalny barwnik, któremu przypisano symbol E100.

Kurkuma jest tematem wielu badań naukowych. Już dawno zaobserwowano, że spożywający ją regularnie Hindusi bardzo rzadko zapadają na nowotwory, a ponadto wyróżniają się najmniejszym na świecie wskaźnikiem zachorowalności na chorobę Alzheimera.


DZIAŁANIE

Właściwości prozdrowotne

Kurkuma bogata jest w kurkuminoidy – silne substancje bioaktywne, którym udowodniono wiele cennych właściwości. Najważniejszą z nich jest kurkumina, która odpowiada za żółty kolor kurkumy.

Regularne spożywanie kurkumy:

  • Stanowi doskonałe uzupełnienie diety ochronnej przed mutacjami i przy narażeniu na czynniki kancerogenne,
  • Poprawia funkcjonowanie układu trawiennego poprzez stymulację wydzielania żółci i soków trawiennych,
  • Pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu i triglicerydów we krwi, dzięki czemu zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca,
  • Wpływa ochronnie na układ nerwowy i może zapobiegać rozwojowi chorób neurodegeneracyjnych

Korzyści ze stosowania kurkumy mogą odczuć osoby cierpiące na problemy z trawieniem i choroby przewodu pokarmowego, takie jak dyspepsja, zespół nadwrażliwego jelita, wrzodziejące zapalenie jelita grubego i choroba Crohna. Warto włączyć kurkumę do diety osób starszych, chorych na Alzheimera, a także osób ze skłonnościami do depresji i pracujących umysłowo. Osoby z nieprawidłowym cholesterolem i z chorobami serca również powinny spożywać kurkumę.


SKŁAD

Suszone kłącze kurkumy 100%. Surowiec najwyższej jakości.


SPOSÓB UŻYCIA

Kurkuma jest bardzo powszechnym dodatkiem do potraw Dalekiego i Bliskiego Wschodu. Stanowi składnik mieszanki przyprawowej curry i jest wykorzystywana w daniach typu curry. Z powodzeniem można jej używać również w potrawach polskich i europejskich.

Kurkuma nadaje się do zup, sosów i każdego rodzaju mięsa. Wspaniale pasuje do ryby i niweluje jej charakterystyczny zapach. Warto dodawać kurkumę do gotowania ryżu, kaszy, warzyw, soczewicy i innych strączkowych. Pasuje też do owsianki, naleśników i innych potraw na słodko. Kurkuma nada każdej potrawie pięknej, ciepłej, żółtawej barwy, co można wykorzystać przy wypieku chleba, ciast i ciastek, a także w farszach, np. na pierogi ruskie. Można ją również dodawać do jogurtów, majonezów i musztardy, a nawet posypywać nią kanapki.

Kurkuma doskonale komponuje się z przyprawami takimi jak imbir, kolendra, kmin rzymski, cynamon, kardamon, czosnek, pieprz i papryka.

Całe kłącze kurkumy najdłużej zachowuje smak i aromat przyprawy. Można dodać je do garnka w całości, ale najlepiej zmielić je bezpośrednio przed wykorzystaniem. Kurkumę należy stosować w kuchni ostrożnie, gdyż jej nadmiar może przytłoczyć gorzkim smakiem. Optymalna porcja na małą potrawę to ćwierć łyżeczki, a w przypadku większych można dodać pół łyżeczki.

Kurkumę można stosować prozdrowotnie jako codzienny suplement. W tym celu spożywa się od pół do całej łyżeczki kurkumy dziennie. Należy koniecznie połączyć ją z hojną szczyptą pieprzu albo papryki słodkiej lub ostrej i z łyżeczką oliwy z oliwek.


SYNERGIA

Pieprz, papryka i oliwa z oliwek zwiększają wchłanialność bioaktywnych składników kurkumy nawet o 2000 razy.


CHARAKTERYSTYKA ROŚLINY

Kurkuma pozyskiwana jest z kłączy Curcuma longa, azjatyckiej byliny należącej do rodziny imbirowatych. Występuje głównie w klimacie subtropikalnym, dlatego większość upraw znajduje się w Azji południowo-wschodniej, czyli w Indiach, na Sri Lance, w Chinach, na Jawie, na Tajwanie, w Indonezji, Tajlandii i na Filipinach. Można ją również spotkać w Peru i w Australii.

Podziemne kłącze kurkumy mierzy od 2,5 do 7 cm długości i 2,5 cm średnicy. Wyrastają z niego mniejsze odgałęzienia. Kłącze otoczone jest szorstką, złoto-brązową skórką, a wewnątrz jest intensywnie pomarańczowe. Po zebraniu kłącze suszy się i sprzedaje w całości lub w postaci zmielonej. Kurkuma dorasta do 1 m długości. Posiada prostą, nierozgałęzioną łodygę, na szczycie której wyrastają kłosy kwiatowe w kolorze biało-różowym. Łodygę otaczają u dołu długie, półmetrowe liście.


JAKOŚĆ PRODUKTÓW

Jakość oferowanych produktów jest dla nas bardzo ważna. Testujemy każdą partię ziół w naszym laboratorium.

Do produktu Kurkuma kłącze całe (mielone) dział jakości naszego Maglabu może dostarczyć:

  • Certyfikat analizy
  • Specyfikację jakościową

W takim przypadku prosimy o kontakt poprzez “Zapytaj o produkt”.


BIBLIOGRAFIA


1. http://www.przyprawowy.pl
2. http://www.e-biotechnologia.pl
3. http://www.webmd.com
4. https://examine.com
5. https://pl.wikipedia.org

***

Część rośliny: kłącze
Sposób zbioru: Z upraw konwencjonalnych
Tradycyjna medycyna: Chińska
Kraj pochodzenia: Indie
Smak: gorzki, rozgrzewający
Zdrowie: Prawidłowy cholesterol, Zdrowe serce

Masz pytanie? Napisz do nas

Ocena Ogólna: (5.00/5)

Opinie klientów

  • Ocena: (5/5)

    ania n., W dniu: 26.03.2018

    Bardzo wysoka jakość.

  • Ocena: (5/5)

    Katarzyna L., W dniu: 17.09.2017

    Doskonały produkt

  • Ocena: (5/5)

    Magiczny O., W dniu: 03.11.2015

    Warto dodać, że kurkumina ma doskonałe działanie antydepresyjne, jeszcze ważne jest żeby spożywać ją z pieprzem czarnym(piperyna) i jakimś tłuszczem może być oliwa/masło w ten sposób zwiększymy biodostępność o jakieś 2000%. Ja osobiście brałem łyżeczkę kurkumy w proszku z pieprzem pod język w stosunku 3:1. Działa jakieś 2-5godzin taka kuracja co rano przez 2tygodnie to doskonała opcja dla ćpunów, polecam! A jak ktoś nie wierzy to odsyłam do badań nad wpływem kurkumy na receptory.(Komentarz przeniesiony ze starej wersji strony)

  • Ocena: (5/5)

    Luiza P., W dniu: 01.10.2015

    Jeden z moich ulubionych antyoksydantów :)

  • Ocena: (5/5)

    Łukasz W., W dniu: 19.09.2015

    Kłącze kurkumy ma bardzo szerokie spektrum działania leczniczego. Warto o nim poczytać i je stosować.