Majeranek ziele
- Cena za 100g:8,27 zł
:fill(white)/066e7e58153e6d85035478a6c48a06b2.jpg)
:fill(white)/76338363f602a71832749e9329f3e05e.jpg)
:fill(white)/066e7e58153e6d85035478a6c48a06b2.jpg)
:fill(white)/76338363f602a71832749e9329f3e05e.jpg)
Majeranek – ziele
Majeranek (Origanum majorana) lub inaczej lebiodka majeranek to zioło pochodzące z rejonu Morza Śródziemnego. Starożytni Grecy i Rzymianie stosowali go w przypadku zatruć, konwulsji i obrzęków. Majeranek traktowany był również jako symbol miłości i afrodyzjak, dlatego nie mogło go zabraknąć podczas ślubu i wesela. W średniowieczu ziele majeranku wykorzystywane było do rzucania zaklęć miłosnych, a kobiety nosiły je przy sobie albo kładły przed snem pod poduszką, aby przyciągnąć mężczyznę.

DZIAŁANIE
Właściwości prozdrowotne:
- Spożywanie naparu z majeranku może wspomóc naturalne mechanizmy obronne organizmu podczas różnego rodzaju infekcji, przeziębienia i grypy.
- Składniki zawarte w olejku eterycznym majeranku korzystnie wpływają na pracę przewodu pokarmowego. Zwiększają wydzielanie soków trawiennych i tonizują przewód pokarmowy, dzięki czemu pomagają przy wzdęciach, zaparciach, bólach brzucha i biegunce. Z tego powodu majeranek jest popularnym dodatkiem do potraw ciężkostrawnych.
- Warto wypróbować napary z majeranku w stanach zwiększonego napięcia nerwowego, a także w przypadku PMS i bolesnej menstruacji.

SKŁAD
Suszone ziele majeranku 100%. Surowiec najwyższej jakości.

Zastosowanie kulinarne
Majeranek stał się cenną przyprawą ze względu na swój charakterystyczny, ziołowo-drzewny zapach i intensywny smak, tworzące razem ciepły, wyrazisty aromat.
Majeranek jest kojarzony przede wszystkim z potrawami i zupami na bazie grochu i fasoli, gdyż doskonale podkreśla ich smak. Znakomicie pasuje również do pieczonego mięsa i drobiu, pasztetów, kiełbas, farszy mięsnych i sosów. Poprawia strawność tłustych i ciężkich potraw. Jest nieodłącznym składnikiem żurku. Nadaje się też do dań z soczewicą i z różnymi rodzajami kaszy. Można posypywać nim sałatki i gotowane ziemniaki lub dodać do twarożku. Majeranek świetnie komponuje się z tymiankiem, rozmarynem, szałwią, cząbrem, a także z czosnkiem i cebulą.
Suszony majeranek można wykorzystać do sporządzenia herbaty. W tym celu należy zalać łyżeczkę ziela wrzącą wodą i odstawić do naciągnięcia na 5-10 minut.
Napar o silniejszych właściwościach uzyskamy, gdy zalejemy 2 lub 3 łyżki ziela szklanką letniej wody, dodamy łyżkę miodu i odstawimy na noc.

CHARAKTERYSTYKA ROŚLINY
Majeranek należy do rodziny jasnotowatych. Obecnie występuje dziko tylko na Cyprze i w Turcji, ale uprawiany jest w wielu krajach świata od Europy, przez północną Afrykę, aż po Azję. Dorasta do wysokości około 50 cm. Jego sztywne, cienkie łodygi tworzą wiele rozgałęzień i drewnieją u dołu. Liście majeranku są drobne, mają owalny kształt i szarozielony kolor. Wyrastają z łodygi naprzeciwlegle i pokryte są delikatnym meszkiem. Kwiaty są malutkie i zebrane w główki kwiatostanowe. Mają kolor biały lub lekko różowy. Ich pojawienie się oznacza początek zbiorów ziela.
BADANIA LABORATORYJNE
Przykładamy wielką wagę do jakości oferowanych przez nas produktów, dlatego testujemy każdą partię ziół w naszym laboratorium MagLab.
Poniżej znajduje się certyfikat analizy dla Majeranek, sporządzony przez dział jakości naszego MagLabu:

BIBLIOGRAFIA
1. http://www.nutrition-and-you.com
2. http://www.herbwisdom.com
3. http://www.swiatkwiatow.pl
4. https://pl.wikipedia.org
5. http://www.myspicer.com