Mumio (shilajit)
Oferowany przez nas shilajit premium otrzymywany jest w tradycyjny sposób. Najpierw surowy shilajit gotuje się w mleku krowim, a następnie suszy na słońcu i ponownie gotuje, tym razem w wywarze z triphali. Nierozpuszczoną pozostałość odfiltrowuje się i wyrzuca, a otrzymany roztwór odparowuje się i formuje w bryłki. Uzyskany produkt odznacza się pierwszorzędną jakością. Jest kruchy i jednocześnie kleisty. Nie ma nieprzyjemnego zapachu, dobrze rozpuszcza się w wodzie i mleku, a także dobrze się wchłania.
Pozostałe opcje znajdziecie tutaj:
Mumio / shilajit (Asphaltum punjabianum) to niezwykła substancja o smolistej konsystencji pochodząca z gór. Znaleźć ją można w szczelinach skalnych i w jaskiniach Himalajów leżących pomiędzy Indiami a Nepalem oraz w rejonie Tybetu. Pojawia się także w górach Ałtaj na terenie Rosji, Pamir w Tadżykistanie i Afganistanie, na Kaukazie, a także w Andach w północnym Chile. Pochodzenie shilajitu nie zostało jeszcze do końca wyjaśnione. Przypuszcza się, że powstaje on w wyniku wielowiekowego rozkładu materiału roślinnego przez mikroorganizmy, co czyni go produktem roślinno-mineralnym o bardzo długiej historii.
Nazwa shilajit pochodzi z Sanskrytu i znaczy „władca gór, niszczyciel słabości”. Ten górski wytwór jest szeroko stosowany w Ajurwedzie oraz w medycynie tradycyjnej wielu krajów środkowej Azji, dlatego spotkać go można pod różnymi nazwami. Tybetańczycy nazywają go brag zhun, Mongołowie barahshin, Chińczycy wu ling zhi, a Kirgizi arkhar-tash. Z kolei mumio to nazwa pochodząca z Rosji.
Shilajit jest elementem codziennej diety mieszkańców Nepalu i północnych Indii, którzy wierzą, że substancja ta wydłuża życie, zwiększa siłę oraz wytrzymałość i zapewnia doskonałe zdrowie. Spożywają go zarówno dorośli, jak i dzieci.
Przy zakupie shilajitu należy uważać, aby nie paść ofiarą produktów o niskiej jakości. Shilajit bywa źle oczyszczony, a w postaci kapsułkowanej bardzo często zawiera dodatek wypełniaczy, które mają zaoszczędzić cenny materiał. Produkt czysty i wysokiej jakości można rozpoznać po tym, że zachowuje się jak plastik pod wpływem wyższej temperatury i staje się miękki, kiedy obracamy go w palcach. W temperaturze poniżej 20°C twardnieje. Szybko rozpuszcza się w wodzie i nie pozostawia osadu. Jego zapach określany jest jako bitumiczny (podobny do zapachu rozgrzanego asfaltu).
Shilajit zawiera co najmniej 85 minerałów w formie jonowej, w której są najlepiej przyswajalne, a także kwasy fulwowe, huminy i kwasy humusowe, dibenzo-α-pyrony, witaminy, triterpeny, sterole, aminokwasy, albuminy, polifenole oraz lateks i gumy. Kwasy fulwowe zajmują około 60-80% shilajitu i wykazują wysoki potencjał prozdrowotny.
Skład chemiczny i barwa shilajitu mogą się różnić w zależności od jego pochodzenia. Według medycyny ajurwedyjskiej najcenniejszy jest shilajit czarny.

SHILAJIT – DZIAŁANIE
Właściwości prozdrowotne:
- podnosi poziom życiowej energii,
- zwiększa wydolność fizyczną,
- pozytywnie wpływa na układ nerwowy – poprawia pamięć, koncentrację i zdolności uczenia się, a także chroni neurony przed degeneracją,
- zwiększa odporność na stres i łagodzi stany lękowe,
- odżywia komórki i wspiera regenerację tkanek,
- podnosi naturalną odporność,
- hamuje procesy starzenia się organizmu,
- pobudza tworzenie się tkanki kostnej,
- sprzyja utrzymaniu prawidłowego poziomu glukozy we krwi.
SHILAJIT – ZASTOSOWANIE
- chroniczne zmęczenie fizyczne lub psychiczne
- osłabienie organizmu
- okres rekonwalescencji
- wypalenie intelektualne
- podatność na stres i napięcie nerwowe
- potrzeba wysokiej koncentracji na co dzień
- aktywny tryb życia
- uprawianie sportu
- częste podróże

SKŁAD
Najwyższej jakości, oryginalny, czarny shilajit (mumio) 100% – wersja premium! Bez dodatków i wypełniaczy.

SHILAJIT – DAWKOWANIE I SPOSÓB UŻYCIA
Shilajit premium ma postać twardej bryłki, dlatego przed rozpakowaniem najlepiej pouderzać w nią młotkiem, aby dobrze się skruszyła.
300 mg pokruszonego shilajitu (to około 1⁄4 łyżeczki lub jedna, spora szczypta) spożywaj 1-3 razy dziennie. Przed spożyciem wymieszaj z ciepłą wodą, a jeszcze lepiej z mlekiem (obecność tłuszczy poprawia wchłanialność związków aktywnych z tej substancji).
Po kilku dniach stosowania ilość tę możesz zwiększyć do 1 g 1-2 razy dziennie.
Dawkowanie należy ustalić obserwując swoje samopoczucie i reakcje organizmu. Przy zbyt dużych lub zbyt częstych dawkach może wystąpić bezsenność lub problemy z trawieniem.
Zaleca się przyjmowanie shilajitu rano i w pierwszej połowie dnia. Spożyty wieczorem może wywołać problemy z zasypianiem u osób wrażliwych.

SYNERGIA
Połączenie z żeń-szeniem syberyjskim, cordycepsem, macą lub ashwagandhą podniesie efekt wzmacniający i energetyzujący.
Pozytywny wpływ na układ nerwowy, pamięć i koncentrację wzmocni ginkgo biloba, brahmi i różeniec górski.

PRZECIWWSKAZANIA
Nie wykazano żadnych skutków ubocznych związanych ze stosowaniem shilajitu nawet przy wysokich dawkach (2 g/d).
Kobiety w ciąży i karmiące powinny jednak unikać shilajitu, gdyż nie zbadano jego wpływu na płód i niemowlęta.
Pacjenci stosujący leki przeciwcukrzycowe powinni zachować ostrożność i w razie potrzeby skorygować dawkę leków podczas przyjmowania shilajitu – może on obniżyć poziom cukru we krwi.
BADANIA LABORATORYJNE

BIBLIOGRAFIA
1. https://examine.com
2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov
3. https://en.wikipedia.org