Shilajit standard to surowy shilajit, który należy przed spożyciem odpowiednio przygotować – czyli rozpuścić, najlepiej w mleku, a następnie przefiltrować. Szczegóły w “sposobie użycia”.
Oferujemy dwie jakości: wyższą – premium (2 wersje) i niższą – standard (1 wersja). Opcję premium polecamy do codziennego stosowania w małych ilościach, natomiast wersję standard proponujemy używać w nieco większych ilościach, a przygotowany z niej napój odsączyć z pozostałego osadu. Opcja premium jest świetnym wyborem dla tych, którym przeszkadza naturalny zapach shilajitu. Opcja standard natomiast wyróżnia się korzystną ceną.
Pozostałe opcje znajdziecie tutaj:
- shilajit premium – oczyszczony tradycyjną metodą z użyciem mleka krowiego, wody i triphali.
- shilajit oczyszczony poprzez wygotowanie w wodzie. To również jest wersja jakości premium.
Mumio, znany też jako shilajit, to górska materia organiczna pochodząca głównie z Himalajów, ale spotykana też w górach Pamir, Ałtaj, na Kaukazie i w Andach. Powstaje przez wiele lat w wyniku rozkładu roślin uwięzionych w szczelinach skalnych. Obfituje w składniki mineralne i substancje bioaktywne, wśród których najważniejszą jest kwas fulwowy.
Shilajit od tysięcy lat stosowany jest w tradycyjnych systemach medycznych Azji, głównie w Ajurwedzie. Stanowi jeden z najważniejszych środków wzmacniających i rewitalizujących dla mieszkańców Indii, Tybetu, Rosji czy Kirgistanu. W rejonach, gdzie występuje, stosują go na co dzień zarówno dorośli, jak i dzieci.
DZIAŁANIE
Właściwości prozdrowotne:
Shilajit jest obecnie poddawany badaniom naukowym na Zachodzie. Dotychczas wykazano, że:
- Pomaga utrzymać cholesterol całkowity i LDL na właściwym poziomie, a także zwiększa poziom cholesterolu HDL,
- Zwiększa płodność żeńską i męską.
- Obniża poziom stresu oksydacyjnego.
- Może pozytywnie wpływać na metabolizm glukozy [2].
Ponadto ze względu na obecność licznych składników mineralnych mumio pomaga uzupełnić niedobory makro- i mikroelementów.
Z perspektywy Ajurwedy mumio jest adaptogenem, który na wielu poziomach wspiera powrót do zdrowia, wzmacnia organizm, podnosi witalność i płodność.
ZASTOSOWANIE
Shilajit polecany jest w okresie:
- osłabienia i zmęczenia,
- narażenia na stres,
- rekonwalescencji,
- jesienno-zimowym,
- oraz w celu poprawienia płodności i libido,
- podniesienia poziomu energii,
- zwiększenia wydolności fizycznej i intelektualnej.
SKŁAD
Shilajit surowy, nieoczyszczony 100%, wersja standard.
SPOSÓB UŻYCIA
1 g shilajitu standard dokładnie wymieszaj ze szklanką ciepłego mleka (roślinnego lub zwierzęcego), przecedź z osadu i podziel na dwie części – pół szklanki wypij rano, drugie pół w południe. Stosuj na 30 minut przed posiłkiem. Po kilku dniach porcję możesz zwiększyć do 4 g dziennie.
Nie zaleca się spożywania shilajitu wieczorem, gdyż może utrudnić zasypianie.
SYNERGIA
Połączenie z żeń-szeniem syberyjskim, cordycepsem, macą lub ashwagandhą podniesie efekt wzmacniający i energetyzujący.
Pozytywny wpływ na układ nerwowy, pamięć i koncentrację wzmocni ginkgo biloba, brahmi i różeniec górski.
PRZECIWWSKAZANIA
Wystąpienie nadwrażliwości, ciąża i karmienie piersią.
BADANIA LABORATORYJNE
BIBLIOGRAFIA
1. https://www.ayurvedacollege.com
2. https://examine.com/
3. https://www.verywellhealth.com