Dzięki cookies korzystanie ze strony jest szybsze i łatwiejsze. Przestrzegamy RODO. Więcej informacji znajdziesz w Polityce Prywatności.

  OK

Herbata zielona

Herbata zielona – sklep online

Herbata zielona, tak jak wszystkie herbaty liściaste, pozyskiwana jest z liści krzewu herbacianego Camellia sinensis. Charakterystyczną cechą herbaty zielonej, która odróżnia ją od pozostałych, jest to, że zaraz po zbiorze jej liście poddaje się działaniu wysokiej temperatury, aby zatrzymać naturalne procesy oksydacji i zachować zielony kolor liści. Oksydacja, inaczej utlenianie, jest jednym z podstawowych elementów produkcji herbaty czarnej i oolong, natomiast jej zatrzymanie przeprowadza się w przypadku herbaty zielonej i białej.

Zielona herbata – produkcja

Zatrzymanie oksydacji można uzyskać na dwa sposoby. Chińczycy zazwyczaj prażą liście na woku, natomiast Japończycy preferują podgrzewanie liści w strumieniu pary wodnej. Kolejne etapy produkcji to w dużym przybliżeniu: formowanie listków, suszenie w piecu lub na słońcu, sortowanie i pakowanie. Poszczególne etapy, a więc temperatura suszenia, sposób formowania liści (np. ugniatanie, rolowanie, podrzucanie) oraz kolejność i długość procesów różnią się w zależności od gatunku zielonej herbaty i regionu jej produkcji. Każdy szczegół wpływa na efekt końcowy.

Herbata zielona – sklep

Gatunek i jakość zielonej herbaty zależą nie tylko od sposobu produkcji, lecz także od regionu i warunków uprawy krzewów herbacianych, metod rolniczych i czasu zbioru. Na jakość gotowej herbaty i otrzymywanego z niej naparu wpływa natomiast sposób przechowywania i oczywiście sposób parzenia.

Którą herbatę zieloną wybrać na początek?

Na początek najlepiej wybrać 2-3 lub więcej herbat z różnych krajów, aby móc przyjrzeć się, w jaki sposób pochodzenie i odmienne sposoby produkcji wpływają na herbatę. Najlepiej widać to na przykładzie zielonych herbat chińskich i japońskich. Jak już wspomniano wyżej, w Chinach liście po zbiorach praży się na woku, natomiast w Japonii poddaje się je działaniu pary wodnej. Oba procesy w specyficzny sposób wpływają na smak i aromat naparu oraz na wygląd liści w gotowym suszu. Każdy, kto zaczyna przygodę z herbatami zielonymi, zauważy tę różnicę i będzie mógł zdecydować, który rodzaj herbat bardziej przypada mu do gustu. Przy wyborze warto pamiętać, że herbata zielona z Korei produkowana jest podobnie do herbaty japońskiej, natomiast herbaty z Wietnamu (Mao Feng), Indii (Darjeeling) i Sri Lanki (Ceylon) powstają w podobny sposób, co herbata chińska.

Gdzie kupić dobrą zieloną herbatę?

Po dobrą herbatę zieloną zapraszamy oczywiście do naszego sklepu :) Wybieramy dla Was herbaty najlepszej jakości, o wyrazistym smaku i ładnych liściach. Próbujemy każdej z nich, aby podzielić się z Wami naszymi osobistymi wrażeniami na ich temat i ułatwić Wam wybór.

Herbata zielona – sklep online

Herbata zielona, tak jak wszystkie herbaty liściaste, pozyskiwana jest z liści krzewu herbacianego Camellia sinensis. Charakterystyczną cechą herbaty zielonej,…

[Zobacz więcej]

Filtrowanie

Waga
od do szt
Producent
Cena netto
od do
Cena
od do
Rozmiar
Kraj pochodzenia
Twój wybór: Usuń wszystko