Dzięki cookies korzystanie ze strony jest szybsze i łatwiejsze. Więcej informacji znajdziesz w Polityce Cookies.

  OK

Herbata zielona

Herbata zielona, tak jak wszystkie herbaty liściaste, pozyskiwana jest z liści krzewu herbacianego Camellia sinensis. Charakterystyczną cechą herbaty zielonej, która odróżnia ją od pozostałych, jest to, że zaraz po zbiorze jej liście poddaje się działaniu wysokiej temperatury, aby zatrzymać naturalne procesy fermentacyjne i zachować zielony kolor liści.

Fermentacja, inaczej oksydacja lub utlenianie, jest jednym z podstawowych elementów produkcji herbaty czarnej, czerwonej i oolong, natomiast jej zatrzymanie przeprowadza się w przypadku herbaty zielonej i białej.

Którą herbatę zieloną wybrać na początek?

Na początek najlepiej wybrać 2-3 lub więcej herbat z różnych krajów, aby móc przyjrzeć się, w jaki sposób pochodzenie i odmienne sposoby produkcji wpływają na herbatę.

Najlepiej widać to na przykładzie zielonych herbat chińskich i japońskich. W Chinach liście po zbiorach praży się na woku, natomiast w Japonii poddaje się je działaniu pary wodnej. Oba procesy w specyficzny sposób wpływają na smak i aromat naparu oraz na wygląd liści w gotowym suszu.

Każdy, kto zaczyna przygodę z herbatami zielonymi, zauważy tę różnicę i będzie mógł zdecydować, który rodzaj herbat bardziej przypada mu do gustu. Przy wyborze warto pamiętać, że herbata zielona z Korei produkowana jest podobnie do herbaty japońskiej, natomiast herbaty z Wietnamu (Mao Feng), Indii (Darjeeling) i Sri Lanki (Ceylon) powstają w podobny sposób, co herbata chińska.

Filtrowanie

Waga
od do szt
Producent
Flaga
Cena netto
od do
Cena
od do
Rozmiar
Twój wybór: Usuń wszystko