Błonnik

Błonnik – produkty

W kategorii tej znajdziecie wszelkie produkty bogate w błonnik pokarmowy, które pomogą Wam podnieść podaż tego składnika w codziennej diecie. Znajdziecie tutaj zarówno błonnik rozpuszczalny, jak i błonnik nierozpuszczalny. A czym to się różni?

Zacznijmy od tego, co to jest jest błonnik, chociaż z pewnością to hasło nie jest Wam obce. Błonnik pokarmowy, inaczej mówiąc włókno pokarmowe (a po angielsku: fiber), to te części spożywanych przez nas roślin, które nie ulegają rozkładowi w naszym przewodzie pokarmowym. Dzieje się tak dlatego, że nie posiadamy enzymów, które je trawią. Mogłoby się zatem wydawać, że są one niepotrzebne, jednak w rzeczywistości te niestrawione resztki roślinne odgrywają kluczową rolę w prawidłowym funkcjonowaniu naszych jelit i nie tylko:

  • Błonnik działa jak szczotka, która zamiata pozostałości pokarmu z zakamarków jelita cienkiego i grubego (a ich powierzchnia i długość jest naprawdę ogromna!).
  • Błonnik pochłania wodę i pobudza ruchy perystaltyczne jelit, umożliwiając pasaż treści pokarmowej oraz regularne wizyty w toalecie :)
  • Błonnik jest także pokarmem dla dobrych bakterii bytujących w jelicie grubym, od których zależy nie tylko zdrowie naszych jelit, ale też stan naszej odporności i… nastrój.
  • Błonnik sprzyja utrzymaniu prawidłowej masy ciała i pomaga uregulować apetyt, ponieważ pęcznieje w żołądku, potęgując uczucie sytości.
  • Co więcej, błonnik pomaga obniżyć poziom glukozy i cholesterolu we krwi oraz unormować ciśnienie tętnicze!

Według zaleceń żywieniowych WHO powinnyśmy spożywać od 20 do 40 g błonnika każdego dnia.

Co to jest błonnik rozpuszczalny i w jakich produktach go znajdziemy?

Błonnik rozpuszczalny i błonnik nierozpuszczalny to określenia rozróżniające dwie frakcje błonnika, z których każda ma nieco inne właściwości fizykochemiczne. Błonnik rozpuszczalny obejmuje substancje śluzowe, pektyny, gumy, beta-glukany i niektóre polisacharydy. Nie są one tak naprawdę rozpuszczalne w wodzie, lecz pochłaniają ją, pęcznieją i tworzą coś w rodzaju galaretki lub żelu. Możemy to zaobserwować, przygotowując deser z nasion chia . Powstająca po zalaniu nasion mlekiem galaretka to właśnie błonnik rozpuszczalny. W czym jeszcze znajdziemy taki błonnik? Otóż duże jego ilości obecne są w nasionach babki jajowatej i płesznik, w kelpie i siemieniu lnianym. Natomiast błonnik rozpuszczalny w czystej postaci to na przykład glukomannan i inulina.

Błonnik rozpuszczalny – zastosowanie

Błonnik rozpuszczalny jest doskonałym wyborem w chorobach zapalnych jelit oraz przy wrzodach, ponieważ nie podrażnia śluzówki, a wręcz działa na nią osłaniająco i sprzyja jej regeneracji. Ponadto skutecznie pomaga obniżyć cholesterol i glukozę, a także zmniejsza odpowiedź insulinową. Warto też wiedzieć, że produkty bogate w błonnik rozpuszczalny możemy wykorzystać nie tylko w celach dietetycznych, ale też kulinarnych. Babka jajowata i płesznik oraz siemię lniane znakomicie zagęszczają potrawy, natomiast kelp, karagen i glukomannan to świetne dodatki do deserów o galaretkowatej konsystencji.

Czym jest błonnik nierozpuszczalny i gdzie go znajdziemy?

Błonnik nierozpuszczalny przechodzi przez nasz przewód pokarmowy w stanie niezmienionym. On również pęcznieje i pochłania wodę, stymulując pasaż treści pokarmowej. Ma twardą, łuskowatą lub włóknistą strukturę. Zalicza się do niego składniki budulcowe ścian komórkowych roślin, czyli celulozę, ligniny i niektóre hemicelulozy. Błonnik nierozpuszczalny znajdziemy głównie w otrębach zbożowych, skórkach owoców, nasionach roślin strączkowych, produktach pełnoziarnistych i orzechach. A spośród naszych produktów obfituje w niego łuska babki jajowatej, babka płesznik z ostropestem, łupiny kakao, karob, nopal, mąki z orzechów i nasion, szczególnie mąka konopna, oraz wszelkie nasiona i pasty orzechowe.

Błonnik nierozpuszczalny – zastosowanie

Błonnik nierozpuszczalny doskonale oczyszcza jelita i stymuluje ich motorykę, dlatego jest szczególnie polecany przy zaparciach oraz w syndromie leniwego jelita. Produkty bogate w błonnik nierozpuszczalny to również obowiązkowy wybór dla tych, którzy pragną schudnąć lub dbają o linię, ponieważ błonnik ten potęguje sytość, spowalnia trawienie i opóźnia pojawienie się głodu.

Błonnik witalny

Na koniec słowo o błonniku witalnym, którego chwytliwa nazwa stała się ostatnio popularnym hasłem w sieci. Jest to nic innego jak połączenie zmielonych nasion babki jajowatej z łuską babki płesznik w proporcji 4:1. Możecie zatem z łatwością zrobić taką mieszankę w domu, używając składników z naszego sklepu. Jeśli jednak nie macie na to czasu, to trochę poczekajcie – planujemy wkrótce zrobić ją dla Was!

Błonnik: cena od 3,20 zł do 19,46 zł

Zapraszamy po błonnik do naszego sklepu :)

Błonnik – produkty

W kategorii tej znajdziecie wszelkie produkty bogate w błonnik pokarmowy, które pomogą Wam podnieść podaż tego składnika w codziennej diecie. Znajdziecie tutaj zarówno…

[Zobacz więcej]

Filtrowanie

Cena
od do
Rozmiar
Część rośliny
Tradycyjna medycyna
Kraj pochodzenia
Smak
Alergeny
Ostrzeżenia
Zastosowanie
Zdrowie
Choroba
Dostępny w magazynie
Twój wybór: Usuń wszystko

Dzięki cookies korzystanie ze strony jest szybsze i łatwiejsze. Przestrzegamy RODO. Więcej informacji znajdziesz w Polityce Prywatności.

  OK