W kategorii tej znajdziecie wszelkie produkty bogate w błonnik pokarmowy, które pomogą Wam podnieść podaż tego składnika w codziennej diecie. Znajdziecie tutaj zarówno błonnik rozpuszczalny, jak i błonnik nierozpuszczalny. A czym to się różni?
Zacznijmy od tego, co to jest jest błonnik, chociaż z pewnością to hasło nie jest Wam obce. Błonnik pokarmowy, inaczej mówiąc włókno pokarmowe (a po angielsku: fiber), to te części spożywanych przez nas roślin, które nie ulegają rozkładowi w naszym przewodzie pokarmowym. Dzieje się tak dlatego, że nie posiadamy enzymów, które je trawią. Mogłoby się zatem wydawać, że są one niepotrzebne, jednak w rzeczywistości te niestrawione resztki roślinne odgrywają kluczową rolę w prawidłowym funkcjonowaniu naszych jelit i nie tylko:
Według zaleceń żywieniowych WHO powinnyśmy spożywać od 20 do 40 g błonnika każdego dnia.
Błonnik rozpuszczalny i błonnik nierozpuszczalny to określenia rozróżniające dwie frakcje błonnika, z których każda ma nieco inne właściwości fizykochemiczne. Błonnik rozpuszczalny obejmuje substancje śluzowe, pektyny, gumy, beta-glukany i niektóre polisacharydy. Nie są one tak naprawdę rozpuszczalne w wodzie, lecz pochłaniają ją, pęcznieją i tworzą coś w rodzaju galaretki lub żelu. Możemy to zaobserwować, przygotowując deser z nasion chia . Powstająca po zalaniu nasion mlekiem galaretka to właśnie błonnik rozpuszczalny. W czym jeszcze znajdziemy taki błonnik? Otóż duże jego ilości obecne są w nasionach babki jajowatej i babki płesznik, w kelpie i siemieniu lnianym. Natomiast błonnik rozpuszczalny w czystej postaci to na przykład glukomannan i inulina.
Błonnik rozpuszczalny jest doskonałym wyborem w chorobach zapalnych jelit oraz przy wrzodach, ponieważ nie podrażnia śluzówki, a wręcz działa na nią osłaniająco i sprzyja jej regeneracji. Ponadto skutecznie pomaga obniżyć cholesterol i glukozę, a także zmniejsza odpowiedź insulinową. Warto też wiedzieć, że produkty bogate w błonnik rozpuszczalny możemy wykorzystać nie tylko w celach dietetycznych, ale też kulinarnych. Babka jajowata i płesznik oraz siemię lniane znakomicie zagęszczają potrawy, natomiast kelp, karagen i glukomannan to świetne dodatki do deserów o galaretkowatej konsystencji.
Błonnik nierozpuszczalny przechodzi przez nasz przewód pokarmowy w stanie niezmienionym. On również pęcznieje i pochłania wodę, stymulując pasaż treści pokarmowej. Ma twardą, łuskowatą lub włóknistą strukturę. Zalicza się do niego składniki budulcowe ścian komórkowych roślin, czyli celulozę, ligniny i niektóre hemicelulozy. Błonnik nierozpuszczalny znajdziemy głównie w otrębach zbożowych, skórkach owoców, nasionach roślin strączkowych, produktach pełnoziarnistych i orzechach. A spośród naszych produktów obfituje w niego łuska babki jajowatej, babka płesznik z ostropestem, łupiny kakao, karob, nopal, mąki z orzechów i nasion, szczególnie mąka konopna, oraz wszelkie nasiona i pasty orzechowe.
Błonnik nierozpuszczalny doskonale oczyszcza jelita i stymuluje ich motorykę, dlatego jest szczególnie polecany przy zaparciach oraz w syndromie leniwego jelita. Produkty bogate w błonnik nierozpuszczalny to również obowiązkowy wybór dla tych, którzy pragną schudnąć lub dbają o linię, ponieważ błonnik ten potęguje sytość, spowalnia trawienie i opóźnia pojawienie się głodu.
Na koniec słowo o błonniku witalnym, którego chwytliwa nazwa stała się ostatnio popularnym hasłem w sieci. Jest to nic innego jak połączenie zmielonych nasion babki jajowatej z łuską babki płesznik w proporcji 4:1. Możecie zatem z łatwością zrobić taką mieszankę w domu, używając składników z naszego sklepu. Jeśli jednak nie macie na to czasu, to trochę poczekajcie – planujemy wkrótce zrobić ją dla Was!
Błonnik: cena od 3,20 zł do 19,46 zł
Zapraszamy po błonnik do naszego sklepu :)
W kategorii tej znajdziecie wszelkie produkty bogate w błonnik pokarmowy, które pomogą Wam podnieść podaż tego składnika w codziennej diecie. Znajdziecie tutaj zarówno…