Candida

Candida albicans – leczenie naturalne

Candida albicans to grzyb z rodzaju drożdżaków, który bytuje naturalnie w naszym organizmie, ale znajduje się tam w ilościach, które nam nie zagrażają. Jego nadmierny wzrost jest szkodliwy i prowadzi do rozwoju grzybicy, zwanej kandydozą. Na co dzień zdrowa mikroflora bakteryjna naszego przewodu pokarmowego hamuje rozrost candidy, ale w momencie, gdy mikroflora ulega zubożeniu i osłabieniu, candida wykorzystuje to i namnaża się. Dzieje się to wtedy, gdy nasza odporność jest osłabiona, jesteśmy po silnej antybiotykoterapii, zażywamy sterydy, niewłaściwie się odżywiamy, regularnie spożywamy alkohol, stosujemy używki, palimy papierosy. Rozwojowi candidy szczególnie sprzyja dieta bogata w cukry proste, czyli słodycze, produkty pszenne, biały ryż i ziemniaki, ale także duże ilości owoców świeżych i suszonych.

Leczenie candidy – domowe sposoby

Kandydozę leczy się zwykle lekami przeciwgrzybiczymi, jednak candida potrafi szybko uodpornić się na leki i wtedy szybko wraca albo rozrasta się jeszcze bardziej. Co więcej, tymi lekami są zwykle antybiotyki, które mogą negatywnie wpłynąć na ludzką mikroflorę i trwale ją osłabić.

W związku z tym, candidę najlepiej leczyć domowymi sposobami, a więc dietą, odpowiednimi suplementami oraz ziołami. Naturalne leczenie candidy nie prowadzi do osłabienia mikroflory jelitowej, jest mało inwazyjne dla organizmu, a przy tym bardzo skuteczne.

Candida – leczenie ziołami

Nadmierny wzrost candidy pomagają ograniczyć suplementy, napary i nalewki z ziół o działaniu przeciwgrzybiczym. Zioła na candidę wykazują zdolność do niszczenia komórek chorobotwórczych grzybów, bakterii i wirusów, a ponadto działają antyseptycznie na skórę.

Jakie zioła na candidę?

Do najlepszych ziół na candidę albicans należą: ziele i kwiat wrotyczu, kora pau d’arco, liść oregano, kłącze Coptis chinensis, liść oliwki, ziele i kłącze glistnika, skórka z granatów, łupiny i liście orzecha włoskiego, kora vilcacory, ziele jeżówki wąskolistnej (Echinacea angustifolia) oraz ziele szałwii lekarskiej. Surowce te zawierają silne związki aktywne o działaniu przeciwdrobnoustrojowym, którymi trzeba atakować candidę aż do skutku. W leczeniu candidy pomagają napary lub odwary sporządzone z tych ziół, spożywane kilka razy dziennie, w tym pierwszy na czczo. Zioła te można stosować pojedynczo, ale najlepiej stosować kilka z nich jednocześnie, aby ich działanie wzajemnie się wzmacniało.

Candida – suplementy

Oprócz ziół do zaparzania istnieją również ziołowe preparaty na candidę. W przypadku oregano najlepiej działa olejek, w przypadku wrotyczu, vilcacory, jeżówki, glistnika i pau d’arco warto sięgnąć po nalewkę. Z oliwki wytwarza się ekstrakt z wysoką zawartością oleuropeiny. Świetnym wyborem są też kapsułki ze zmielonych ziół, które robimy sami w naszym laboratorium. Znajdziecie u nas kapsułki z vilcacorą i pau d’arco. W walce z candidą przydatny jest także kwas kaprylowy, który rozrywa ściany komórkowe drożdżaków.

Candida – dieta

Leczenie candidy ziołami musi być prowadzone równolegle z właściwą dietą na candidę. W przeciwnym razie będzie nieskuteczne – w jaki sposób komórki grzyba mają zginąć, jeśli wciąż będziemy je karmić?

Dieta na candidę powinna trwać minimum 2 tygodnie, ale najlepiej 3-4. Opiera się na produktach ubogich w cukry proste, a więc jest to dieta o niskim indeksie glikemicznym. Dodatkowo, oprócz produktów bogatych w łatwo przyswajalne węglowodany, dieta ta wyklucza produkty wysoko przetworzone, większość produktów fermentowanych, alkohol i kawę.

Produkty wykluczone w diecie na candidę: cukier i słodycze, słone przekąski, słodkie napoje alkoholowe, wino słodkie, półsłodkie i półwytrawne, piwo (również 0%), biały chleb, biały ryż, ziemniaki, wszelkie produkty z mąki (jasne makarony, pierogi, kluski), dania gotowe, wyroby garmażeryjne, zupy i inne produkty w proszku, bataty, gotowana marchewka i inne warzywa korzeniowe w postaci ugotowanej lub upieczonej (surowa marchew jest okej), dynia i jej przetwory, nasiona roślin strączkowych, drobne kasze o wysokim IG po ugotowaniu (jaglana, jęczmienna, kuskus, bulgur, manna), płatki zbożowe błyskawiczne, owoce świeże i suszone (wyjątkiem są grejpfruty, jagody, jeżyny, maliny, porzeczka, wiśnie, agrest, cytryny, jagody goji), miód i syropy, sery pleśniowe, wafle ryżowe, suchary, pieczywo chrupkie, kukurydza i groszek z puszki, konserwy, mleko i nabiał niefermentowany, słodzone jogurty, produkty z mąki kukurydzianej i ryżowej oraz ze skrobi ziemniaczanej i tapioki, musztarda i keczup, gotowe sosy, ocet i produkty z octem, sos sojowy, kiszonki, salami, wędliny z dodatkiem glukozy, kawa naturalna i zbożowa.

Produkty zalecane w diecie na candidę: surowe warzywa, warzywa gotowane lub duszone al dente, owoce o niskim IG (wymienione wyżej), orzechy i nasiona, grube kasze i twarde płatki zbożowe (nierozgotowane!), ciemne pieczywo (bez mąki pszennej), ciemny makaron i ryż, produkty z mąki gryczanej, mięso pieczone i gotowane, jajka, ryby, owoce morza, jogurty i kefiry naturalne z żywymi kulturami bakterii, tofu, czekolada gorzka (min. 70% kakao), oleje nierafinowane. Do słodzenia można używać ksylitolu, erytrolu i stewii. Z alkoholi dopuszczalne jest wino wytrawne oraz alkohole wysokoprocentowe niesłodzone, takie jak czysta wódka, whisky, koniak.

Candida albicans – leczenie naturalne

Candida albicans to grzyb z rodzaju drożdżaków, który bytuje naturalnie w naszym organizmie, ale znajduje się tam w ilościach, które nam nie zagrażają.…

[Zobacz więcej]

Filtrowanie

Flaga
Cena
od do
Część rośliny
Sposób zbioru
Tradycyjna medycyna
Kraj pochodzenia
Ostrzeżenia
Zastosowanie
Zdrowie
Choroba
Twój wybór: Usuń wszystko

Dzięki cookies korzystanie ze strony jest szybsze i łatwiejsze. Przestrzegamy RODO. Więcej informacji znajdziesz w Polityce Prywatności.

  OK