Masło mango wytłaczane jest z pestek owoców mango. Od prawie stu lat stosowane jest w kosmetyce jako składnik mydeł oraz produktów do pielęgnacji skóry i włosów. Ma ono swój łagodny, przyjemny zapach, ale nie jest to zapach mango. Twardością przypomina nierafinowane masło shea – trzeba potrzymać je w dłoniach, aby lekko stopniało. Użytkowniczki masła z mango cenią je za delikatność i doskonałe właściwości zmiękczające. Masło to tłoczy się na zimno, a następnie rafinuje w celu pozbawienia go zanieczyszczeń i przedłużenia trwałości.
Mango to narodowy owoc Indii. Stamtąd pochodzi i to tam zaczęto je po raz pierwszy uprawiać na długo przed początkiem obecnej ery. W Indiach możemy dziś spotkać ponad 100 odmian tych owoców o różnych rozmiarach, kolorach i kształtach. Owoce mango są tam podstawowym pożywieniem, a liście drzewa mango wykorzystywane są jako wartościowe zioła w lokalnej medycynie.

WŁAŚCIWOŚCI
- długotrwale nawilża i natłuszcza skórę
- tworzy ochronną powłokę, zatrzymując nawilżenie w skórze przez długi czas
- łagodzi podrażnienia, stany zapalne, suchość i zaczerwienienie
- fantastycznie zmiękcza twardy, popękany naskórek
- stymuluje procesy naprawcze tkanek
- wygładza suche, porowate włosy
- przy regularnym stosowaniu redukuje zmarszczki

ZASTOSOWANIE
- do codziennej pielęgnacji każdego typu skóry
- do wcierania we włosy lub same końcówki zamiast odżywki
- jako dodatek do kosmetyków

SKŁAD
Masło z pestek mango 100%. Bez dodatków. Najwyższa jakość!

SPOSÓB UŻYCIA
Oderwij kawałek masła palcami lub łyżeczką. Potrzymaj w dłoni, a kiedy nieco się stopi, wetrzyj w wybrane miejsca.
Masło mango możesz łączyć z olejami nierafinowanymi w kąpieli wodnej, aby zmiękczyć jego konsystencję. Dodaj kilka kropel olejku eterycznego, aby podkręcić zapach. I już własny kosmetyk gotowy :)

PRZECIWWSKAZANIA
Wystąpienie nadwrażliwości.
PRZECHOWYWANIE
W zacienionym, suchym miejscu o temperaturze pokojowej.