Masło kakaowe to podstawowy składnik czekolady. Sprawia, że czekolada rozpływa się w ustach i przyjmuje formę tabliczki. Masło to jest twarde, ale topnieje w kontakcie z ludzką skórą. Znajduje szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym i kosmetycznym.
Aby uzyskać masło kakaowe, nasiona kakaowca wydobywa się z owoców, a następnie praży i obiera z łusek. Tak przygotowane nasiona wytłacza się na zimno lub na ciepło. Powstaje jasnożółte masło oraz resztki zwane kakaowym kuchem, z których produkuje się odtłuszczony proszek kakaowy.
Masło kakaowe składa się głównie z nasyconych kwasów tłuszczowych, które nadają mu twardą konsystencję. Zawiera ponadto mnóstwo antyoksydantów, które fantastycznie wpływają na skórę. Jego cechą charakterystyczną jest przyjemny, czekoladowy zapach oraz to, że nadaje skórze ciepły, lekko brązowy odcień.
Masło i inne produkty kakaowe powstają z nasion kakaowca – drzewa, które rośnie w tropikach i uprawiane jest od ponad 4000 lat. Jego łacińska nazwa rodzajowa Theobroma oznacza „pokarm bogów”. Kakaowiec i jego owoce odgrywały niegdyś istotną rolę w kulturze. Obdarzone były boskim znaczeniem i traktowane z wielkim szacunkiem. Nie bez powodu organizowano ceremonie kakao, które odtwarzane są do dziś.
Masło kakaowe idealnie nadaje się do skóry suchej, wrażliwej, atopowej. Może posłużyć do pielęgnacji zmian egzemowych, łuszczycowych i alergicznych.
Masło kakaowe można stosować również w kuchni do wyrobu domowej czekolady oraz jako zamiennik tłuszczu do smażenia. Jest odporne na wysokie temperatury.
Masło kakaowe 100%. Nierafinowane, tłoczone na zimno. Surowiec najwyższej jakości!
Masło kakaowe rozpuszcza się w temperaturze 30-35°C. Aby wetrzeć je w skórę, należy je nieco rozpuścić, a najlepiej sporządzić własne kosmetyki na jego bazie z dodatkiem innych tłuszczów roślinnych. Oto przykłady:
Najprostsze smarowidło do ciała z masłem kakaowym
Masło kakaowe rozpuść w kąpieli wodnej i połącz z wybranym olejem roślinnym w proporcji 1:1 i pozostaw do stężenia. Jeśli chcesz, dodaj olejek eteryczny, laskę wanilii, odrobinę cynamonu albo płatki kwiatów (jeśli masz suszone, namocz je wcześniej w wodzie).
Czekoladowo-kokosowy balsam do ciała
Balsam do ust
Domowa czekolada
Nadwrażliwość na kakao i czekoladę.
Kakaowiec właściwy (Theobroma cacao) należy do rodziny Malvaceae – ślazowatych. Występuje naturalnie w lasach tropikalnych Ameryki Południowej i Środkowej. Preferuje gorący klimat. Rośnie na żyznych glebach, w miejscach wilgotnych i cienistych. Jest szeroko uprawiany, a obecnie największe jego uprawy znajdują się w Afryce.
Kakaowiec może być drzewem dorastającym do 15 m wysokości lub krzewem do 5 m wysokości. Pokryty jest cienką, brązową korą. Jego liście są duże, cienkie i lśniące, o kształcie podługowatym. Sięgają 30 cm długości. Kwiaty są drobne i biało-żółte, z purpurowymi elementami. Owoce kakaowca nazywane są jagodami. Otacza je gruba, twarda okrywa, a w środku zawierają od 20 do 60 nasion, z których powstaje kakao.
1. https://www.liveabout.com
2. https://www.newdirectionsaromatics.com
3. https://littlegreendot.com
4. https://wellnessmama.com
5. https://www.motherearthliving.com
6. https://pl.wikipedia.org
***
Zdrowie: | Przeciwutleniacze, antyoksydanty |
---|---|
Choroba: | Łuszczyca, Alergie, AZS |
Zastosowanie: | Pielęgnacja ciała, Pielęgnacja twarzy, Dla cery suchej i wrażliwej |