Dzięki cookies korzystanie ze strony jest szybsze i łatwiejsze. Przestrzegamy RODO. Więcej informacji znajdziesz w Polityce Prywatności.

  OK
  • Masło Ucuuba nierafinowane zimnotłoczone
    rotator-prawo
    rotator-lewo

Masło Ucuuba nierafinowane zimnotłoczone

  • W magazynie: 3 sztuk
    23,99
    W magazynie: 3 sztuk
    23,99
  • Koszt przesyłki już od 9,90 zł


    Darmowa dostawa na terenie Polski od 150zł.

  • Wybrany wariant jest teraz niedostępny.

    Powiadom mnie, gdy się pojawi:

Masło ucuuba to jeden ze skarbów Amazonii. Pozyskiwane jest z drzewa ucuuba (Virola sebifera), które występuje głównie w Brazylii. Masło to posiada charakterystyczną barwę, której odcień waha się od karmelowego do pomarańczowego lub żółtego. Większość znajdujących się w nim kwasów tłuszczowych stanowi kwas laurynowy, mirystynowy i palmitynowy. Są one bardzo przyjazne dla skóry, działają na nią kojąco i łagodząco.


DZIAŁANIE

  • jest naturalnym antyseptykiem
  • łagodzi podrażnienia i wspomaga gojenie się skóry
  • pomaga zredukować trądzik i wypryski
  • wyjątkowo dobrze troszczy się o skórę suchą i wrażliwą
  • wpływa odmładzająco na cerę dojrzałą
  • wzmacnia i odżywia włosy

Cechy fizykochemiczne

  • jest twarde
  • wydziela specyficzny zapach
  • posiada bardzo wysoką temperaturę topnienia – aż 53°C
  • posiada również wysoką liczbę zmydlania, co oznacza, że dobrze sprawdza się w wyrobie mydła i może zastąpić w tym procesie tłuszcze zwierzęce


ZASTOSOWANIE

  • pielęgnacja każdego typu cery, szczególnie problematycznej
  • pielęgnacja zmian zapalnych
  • domowa produkcja mydła

SPOSÓB UŻYCIA

Masło to jest twarde i kruche. Przed użyciem najlepiej połączyć je z olejem nierafinowanym w kąpieli wodnej i dodać nieco olejku eterycznego.

Kremowe masło przeciwzapalne

6 łyżek masła ucuuba połącz w kąpieli wodnej z 3 łyżkami masła shea. Kiedy się rozpuszczą, dodaj 3 łyżki oleju jojoba i dobrze wymieszaj. Kiedy mieszanina lekko przestygnie, dodaj kilka kropel ulubionego olejku eterycznego, np. frankincense lub z drzewa herbacianego.


PRZECIWWSKAZANIA

Nadwrażliwość na produkt.


CHARAKTERYSTYKA ROŚLINY

Drzewo ucuuba (Virola sebifera) należy do rodziny muszkatołowcowatych – Myristicaceae. Występuje w Ameryce Południowej. Dorasta do 40 m wysokości. Nie jest masywne, ma dość wąski pień jak na tak wysokie drzewo. Jego pień może być nagi aż do 20 m wysokości, dopiero wyżej pojawiają się gałęzie. Liście są długie, lśniące i mają kształt podługowaty. Kwiaty są malutkie, żółto-pomarańczowe, gęsto zebrane w wiechy. Owoce są kuliste lub nieco owalne, mają około 1-3 cm średnicy i miedziany kolor. Wewnątrz nich znajdują się nasiona pokryte rubinowo-czerwoną osłonką, charakterystyczną dla muszkatołowcowatych. Co ciekawe, kora tego drzewa obfituje w DMT oraz 5-MeO-DMT – silne substancje psychoaktywne.


BIBLIOGRAFIA

1. https://en.wikipedia.org
2. http://tropical.theferns.info
3. https://www.organic-beauty-recipes.com

Zastosowanie: Zdrowe włosy i paznokcie, Dla cery suchej i wrażliwej, Rany i otarcia, Trądzik
Ostrzeżenia: Do użytku zewnętrznego

Masz pytanie? Napisz do nas