Dzięki cookies korzystanie ze strony jest szybsze i łatwiejsze. Przestrzegamy RODO. Więcej informacji znajdziesz w Polityce Prywatności.

  OK
  • Olej z pestek arbuza 50ml
    rotator-prawo
    rotator-lewo

Olej z pestek arbuza 50ml

  • 16,70
  • Produkt chwilowo niedostępny.

  • Wybrany wariant jest teraz niedostępny.

    Powiadom mnie, gdy się pojawi:

Olej z pestek arbuza, zwany też olejem Kalahari lub Ootanga, charakteryzuje się bogactwem nienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy n-3 i n-6, które dbają o zdrowy wygląd skóry, głęboko ją odżywiają i nawilżają. Zawiera ponadto witaminę A i E oraz flawonoidy, czyli substancje o silnych właściwościach antyoksydacyjnych. Dzięki nim może być wcierany w skórę podrażnioną i wrażliwą, a nawet ze zmianami zapalnymi.

Arbuz kojarzy nam się przede wszystkim z orzeźwiającym, lekko słodkim miąższem usianym pestkami, które wyrzucamy. W niektórych krajach pestki arbuza uznawane są za bardzo wartościowe. W Afryce i w Azji jada się je jako przekąskę po uprażeniu lub po skiełkowaniu, a także przygotowuje się z nich pastę, która przypomina masło orzechowe lub produkuje mąkę, która służy do wypieku chleba i do zagęszczania zup. Ale co najciekawsze, w Nigerii pestki arbuza poddaje się fermentacji, a następnie mieli, aby uzyskać słodką przyprawę do potraw.


WŁAŚCIWOŚCI

  • Dogłębnie nawilża, a przy tym nie obciąża skóry i nie zatyka porów
  • Mocno odżywia i regeneruje skórę
  • Hamuje procesy starzenia się skóry
  • Łagodzi podrażnienia
  • Sprzyja gojeniu się zmian dermatologicznych
  • Nawilża i zmiękcza suche włosy
  • Jest bezpieczny dla delikatnej skóry dziecka
  • Nie posiada zapachu


ZASTOSOWANIE

  • Olej z pestek arbuza jest lekki, przyjemny i dobrze się wchłania. Nadaje się do codziennej pielęgnacji skóry twarzy i ciała oraz do masażu.
  • Dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów olej ten może być stosowany na skórę podrażnioną, zaczerwienioną, przesuszoną, z wypryskami i ze zmianami dermatologicznymi. Jest bezpieczny, a przy tym sprzyja gojeniu się podrażnień.
  • Olej ten nadaje się również do pielęgnacji suchych i matowych włosów – wystarczy nanieść odrobinę oleju na dłonie i wmasować go w umyte włosy.
  • Można go też wykorzystać do tworzenia własnych kosmetyków.


SKŁADNIKI

Olej z pestek arbuza 100%.


PRZECHOWYWANIE

Olej należy przechowywać z dala od światła. Jeśli korzystamy z niego regularnie i często, możemy go trzymać w temperaturze pokojowej. Jeśli jednak ma postać długo, lepiej włożyć go do lodówki. Niska temperatura spowalnia niekorzystne zmiany zachodzące w olejach zimnotłoczonych, takie jak np. utlenianie nienasyconych kwasów tłuszczowych.

***

Zastosowanie: Masaż, Pielęgnacja włosów, Pielęgnacja ciała, Pielęgnacja twarzy
Ostrzeżenia: Do użytku zewnętrznego

Masz pytanie? Napisz do nas