Olej z pestek moreli
Olej z pestek moreli to miły kosmetyk dla skóry o lekkiej konsystencji. Nie posiada zapachu. Doskonale się wchłania i pozostawia skórę gładką, nawilżoną i szczęśliwą. Zawiera mnóstwo jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, witaminę E oraz amigdalinę, zwaną witaminą B17. Może być doskonałym, samodzielnym kosmetykiem codziennym oraz olejem bazowym do masażu i do produkcji wieloskładnikowych kosmetyków.
OLEJ Z PESTEK MORELI – DZIAŁANIE
- wygładza i zmiękcza skórę
- wyrównuje jej koloryt
- koi podrażnienia
- pozostawia na skórze zapach marcepanu
- dobrze się wchłania, a jednocześnie pozostawia delikatną warstwę nawilżenia
- regeneruje i odżywia włosy
- zawiera mnóstwo słynnej witaminy B17 – amigdaliny
OLEJ Z PESTEK MORELI – ZASTOSOWANIE
- do codziennej pielęgnacji każdego typu skóry oraz włosów. Nadaje się również dla dzieci i niemowląt
- do masażu
- do wyrobu domowych kosmetyków
SKŁAD
Olej z pestek moreli 100%, nierafinowany, zimnotłoczony, surowy. Najwyższa jakość! Surowiec kosmetyczny.
SPOSÓB UŻYCIA
Stosuj olej bezpośrednio na skórę. Możesz go stosować rano i wieczorem do pielęgnacji twarzy i całego ciała. Doskonale nadaje się pod makijaż. Możesz nim także nacierać suche i rozdwojone końcówki włosów, a także raz w tygodniu wmasować go w skórę głowy, pozostawić na 30 minut i zmyć.
Rozkoszny balsam do ciała
Rozpuść 30 g masła kakaowego w kąpieli wodnej. Dodaj 40 ml oleju z pestek moreli i dobrze wymieszaj. Kiedy masa nieco ostygnie, dodaj 20 ml oleju konopnego i 2 krople olejku eterycznego z pomarańczy. Ponownie wymieszaj. Przełóż do czystego słoiczka i pozostaw do zastygnięcia.
PRZECIWWSKAZANIA
Nadwrażliwość na produkt.
CHARAKTERYSTYKA ROŚLINY
Morela zwyczajna (Prunus americana) należy do rodziny różowatych (Rosaceae). Jej ojczyzną jest Kirgistan, Chiny i Korea. Dziś występuje w wielu krajach świata o klimacie umiarkowanym i ciepłym, głównie w uprawie. Morela to niewysokie drzewko, osiąga średnio 8 m wysokości. Lubi pełne słońce i źle znosi nadmierne opady deszczu. Pięknie wygląda podczas kwitnienia, obsypana białymi, a czasem różowymi kwiatami. Kwiaty mają po 5 płatków i pęk pręcików z bladożółtymi główkami w środku. Liście rozwijają się później. Mają kształt jajowaty i piłkowane brzegi. Owoce moreli zaliczane są do pestkowców. Są jasnopomarańczowe i pokryte delikatnym meszkiem. Ich pestki skrywają nasiona, które można jadać na surowo i wytłaczać z nich olej o zastosowaniu spożywczym i kosmetycznym.
BIBLIOGRAFIA
1. https://pl.wikipedia.org
2. https://www.naturalne-piekno.pl
3. https://nutritiondata.self.com