Dzięki cookies korzystanie ze strony jest szybsze i łatwiejsze. Przestrzegamy RODO. Więcej informacji znajdziesz w Polityce Prywatności.

  OK
  • Olej z Wiesiołka zimnotłoczony nierafinowany
    rotator-prawo
    rotator-lewo
  • Olej z Wiesiołka zimnotłoczony nierafinowany
    rotator-prawo
    rotator-lewo
Oleum Oenotherae

Olej z Wiesiołka zimnotłoczony nierafinowany

  • W magazynie: 0 sztuk
    12,02
    W magazynie: 0 sztuk
    12,02
    W magazynie: 0 sztuk
    15,01
    W magazynie: 0 sztuk
    34,00
  • Produkt chwilowo niedostępny.

  • Wybrany wariant jest teraz niedostępny.

    Powiadom mnie, gdy się pojawi:

Olej z wiesiołka jest bardzo cenionym surowcem kosmetycznym. Zawiera wyjątkowo dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych w towarzystwie witaminy E. Takie kombo czyni go nieocenionym przyjacielem dla skóry i włosów. Olej z wiesiołka może zastąpić codzienny krem to twarzy i dłoni. Warto go wcierać w łamliwe paznokcie, popękane pięty i suche włosy. Stosowany jest też w pielęgnacji skórnych zmian zapalnych i alergicznych.

Wiesiołek pochodzi z Ameryki Północnej. Dla tamtejszych Indian do dziś stanowi roślinę jadalną. Spożywają oni jego kwiaty, liście, a nawet korzenie. Z nasion od dawna robią olej, który wykorzystują do celów kulinarnych i kosmetycznych.


WŁAŚCIWOŚCI

Skóra

  • odmładza skórę i wygładza zmarszczki dzięki bogatej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych i przeciwutleniaczy
  • natłuszcza i regeneruje naskórek
  • przywraca skórze jędrność i elastyczność
  • koi podrażnienia

Włosy

  • nawilża i odżywia
  • dodaje miękkości nawet najbardziej suchym włosom
  • stymuluje regenerację zniszczonych i pozbawionych życia włosów


ZASTOSOWANIE

  • do pielęgnacji: cery wrażliwej, naczynkowej, dojrzałej, zmęczonej, suchej
  • zmian egzemowych, łuszczycowych i atopowych
  • łupieżu i stanów zapalnych skóry głowy
  • włosów suchych i zniszczonych
  • rozdwojonych końcówek
  • łamliwych paznokci
  • jako dodatek do kosmetyków


SKŁAD

Olej z wiesiołka zimnotłoczony, nierafinowany 100%. Najwyższa jakość!


SPOSÓB ŻYCIA

Olej z wiesiołka stosuj bezpośrednio na skórę lub dodaj dowolną ilość do kremu, balsamu, olejku do masażu, odżywki do włosów i dobrze wymieszaj.

Przechowuj w lodówce!


PRZECIWWSKAZANIA

Nadwrażliwość na produkt.


CHARAKTERYSTYKA ROŚLINY

Wiesiołek dwuletni (Oenothera biennis) jest rośliną dwuletnią i należy do rodziny wiesiołkowatych (Onagraceae). Jego ojczyzną jest Ameryka Północna, ale dziś można go spotkać na całym świecie, za wyjątkiem Antarktydy. Szacuje się, że do Europy przybył w wieku XVII. W Polsce jest pospolity. Można go spotkać w środowisku ruderalnym, czyli w miejscach mocno zmienionych przez człowieka. Lubi stanowiska dobrze nasłonecznione. Osiąga około metr wysokości. Jego łodyga jest nierozgałęziona, owłosiona i gęsto pokryta listkami. Listki są krótkoogonkowe i mają kształt podługowaty. Na szczycie każdej łodygi wyrastają cytrynowo-żółte, lejkowate kwiaty, które tworzą kwiatostan w kształcie kłosa. Owocem wiesiołka jest podłużna i wąska torebka z nasionami.


BIBLIOGRAFIA

1. https://www.newdirectionsaromatics.com
2. https://www.medicalnewstoday.com
3. https://pl.wikipedia.org

Zdrowie: Przeciwutleniacze, antyoksydanty
Choroba: Łuszczyca, Alergie, AZS
Zastosowanie: Masaż, Do kremów, balsamów, Pielęgnacja włosów, Pielęgnacja ciała, Pielęgnacja twarzy, Zdrowe włosy i paznokcie, Do włosów przesuszonych, Dla cery suchej i wrażliwej, Do cery naczynkowej
Ostrzeżenia: Do użytku zewnętrznego

Masz pytanie? Napisz do nas