Ta mała spiralka, ma w sobie niezwykłe uspokajające moce – to suszona kora magnolii lekarskiej.
Chińczycy nazywają tę magnolię Hou Po i stosują jej korę oraz kwiaty w swojej medycynie od przeszło 2000 lat.
W TCM stanowi tradycyjny składnik uspokajający, poprawiający trawienie, podnoszący apetyt, rozkurczowy i antyseptyczny.
Wykorzystywana jest w mieszankach ziołowych „osuszających nadmierną wilgoć”,
czyli na problemy ze strony przewodu pokarmowego i układu oddechowego.
Medycyna współczesna skupia się przede wszystkim na wpływie kory magnolii na układ nerwowy,
za co odpowiadają dwa związki – honokiol i magnolol.
Oba te związki zmniejszają poziom czynników prozapalnych w mózgu, co pozytywnie odbija się na funkcjonowaniu całego układu nerwowego.
Ponadto zwiększają produkcję neuroprzekaźników odpowiedzialnych za nastrój, a także poziom czynnika BDFN,
który wzmacnia przewodnictwo dopaminergiczne, również odpowiedzialne za dobry nastrój oraz za energię i motywację do działania.
Z kory można zrobić odwar, napar albo nalewkę. Suszoną korę najlepiej zmielić, zalać gorącą wodą i spożyć.
Zachęcamy do poznania tego bardzo wdzięcznego surowca. Więcej możesz przeczytać tutaj: Magnolia kora