• Olej kokosowy nierafinowany NUTURA 500ml
    rotator-prawo
    rotator-lewo

Olej kokosowy nierafinowany NUTURA 500ml

  • Produkt chwilowo niedostępny.

  • Wybrany wariant jest teraz niedostępny.

    Powiadom mnie, gdy się pojawi:

Olej kokosowy nierafinowany Nutura

Olej kokosowy zasłynął za sprawą swojej wszechstronności, bowiem użyjemy go w kuchni, w kosmetyce, ale również w celach prozdrowotnych. Satysfakcjonuje smakiem, zapachem i kremową konsystencją, która pod wpływem ciepła staje się płynna.

Olej kokosowy nierafinowany NUTURA to produkt najwyższej jakości, zachowujący cały swój prozdrowotny potencjał – a to dzięki procesowi produkcji! Miąższ z palmy kokosowej (Cocos nucifera) tłoczony jest bez użycia wysokiej temperatury, ale też nie zostaje poddany procesom rafinacji czy oczyszczania. Dzięki temu możesz cieszyć się nie tylko jego aksamitną konsystencją, ale także niesamowitym aromatem kokosa. :)

Palma kokosowa to roślina, która doceniona została już tysiące lat temu w kulturze azjatyckiej. W literaturze sanskryckiej nazywana była kalpawryksza (drzewo spełniające marzenia) i już przed naszą erą zdobywała uznanie dzięki mnogości zastosowań. Do dziś stanowi element niektórych obrzędów hinduistycznych – np. rozbicie kokosa przez pannę młodą symbolizuje wejście w kolejny etap życia!

Cocos nucifera (kokos właściwy) należy do rodziny arekowatych (Arecaceae) i w swoim naturalnym środowisku może osiągnąć nawet 20–30 m wysokości i co ciekawe, jego owoce są włóknistymi pestkowcami, a nie – wbrew popularnej opinii – orzechami! Surowcem wykorzystywanym do produkcji oleju kokosowego jest kopra, czyli stała część bielma (część płynną stanowi znajdująca się wewnątrz woda kokosowa). Tłoczony z niej olej zawdzięcza swoje właściwości m.in. kompozycji kwasów tłuszczowych średniej długości (MCFA), w którą wchodzą głównie: kwas laurynowy, kaprynowy i kaprylowy. To jednak nie wszystkie składniki odpowiadające za działanie prozdrowotne. Znajdziemy w nim również niewielkie ilości witaminy E i kwasów nienasyconych (oleinowy, linolowy, alfa-linolenowy) oraz polifenole i fitosterole.


DZIAŁANIE


Właściwości wewnętrzne oleju kokosowego:

  • Stymuluje naturalną odpowiedź organizmu na czynniki zapalne – to dzięki zawartości kwasu laurynowego.
  • Szybko dostarcza energię i jest jej wydajnym źródłem, gdyż kwasy tłuszczowe MCFA w większości trafiają bezpośrednio do wątroby, w której metabolizowane są do ciał ketonowych.
  • Wspomaga wchłanianie wapnia w jelitach – jest cennym składnikiem diety osób zmagających się z ubytkami w kościach, zmniejsza prawdopodobieństwo złamań.

Właściwości zewnętrzne oleju kokosowego:

  • Doskonale nawilża, natłuszcza i odżywia skórę – może stanowić naturalny zamiennik balsamów do ciała!
  • Ze względu na małe cząsteczki oleju (tzw. wnikające), świetnie wpasowuje się w strukturę włosów niskoporowatych. Odżywia, nawilża i nadaje blasku kosmykom.
  • Dzięki właściwościom nawilżającym skórę głowy, może redukować łupież.
  • Ma wysoką komedogenność, więc może powodować powstawanie nowych wyprysków i zaskórników.


ZASTOSOWANIE


W pielęgnacji jamy ustnej: łyżkę oleju kokosowego rozpuść w buzi. Ssij przez 15-20 min. Następnie wypluj olej (do śmieci!) i dokładnie przepłucz jamę ustną przy użyciu wody. Tę czynność możesz powtarzać dwa – trzy razy dziennie.

W kuchni: olej kokosowy możesz stosować na surowo, np. do smarowania pieczywa, do sałatek – tak naprawdę do wszystkich dań, które podajesz na zimno. :) Zyskają one pyszny, kokosowo – orzechowy aromat.

Jeśli jesteś miłośnikiem kofeiny, wypróbuj „bulletproof coffee” – to napój, który składa się z dobrej, czarnej kawy (najlepiej z ekspresu) oraz dodatku nierafinowanego oleju kokosowego.
Pamiętaj, że energia pozyskiwana z nasyconych kwasów tłuszczowych nie powinna przekraczać 10% wszystkich przyjmowanych kalorii.

Jako element pielęgnacji skóry: wykonaj peeling! Po prostu wymieszaj olej kokosowy z cukrem i odrobiną cynamonu. Zaaplikuj na skórę i wykonuj okrężne ruchy przez ok. 10 min. Spłucz letnią wodą. Taki peeling fantastycznie nawilży i odżywi skórę, pozwoli pozbyć się zrogowaceń i martwego naskórka, a także pobudzi krążenie!


ŹRÓDŁA


1. Olej kokosowy. Czy olej kokosowy jest zdrowy, bilans zalet i wad. https://dietetycy.org.pl/olej-kokosowy/
2. Coconut (Cocos nucifera) Oil. Ali Osman
3. Olej kokosowy – możliwości zastosowań kosmetycznych. Anna Piotrowska, Natalia Totko-Borkusiewicz, Adrianna Klucznik
4. Właściwości i zastosowanie średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych (MCFA) i ich monoacylgliceroli (MCM). Agnieszka Szewczyk, Ewa Hanczakowska
5. Effects of medium chain fatty acids (MCFA), myristic acid, and oleic acid on serum lipoproteins in healthy subjects. Elisabeth H. M. Temme, Ronald P. Mensink, and Gerard Hornstra



Masz pytanie? Napisz do nas

Polecane dla Ciebie

    Dzięki cookies korzystanie ze strony jest szybsze i łatwiejsze. Przestrzegamy RODO. Więcej informacji znajdziesz w Polityce Prywatności.

      OK