Kontakt: (67) 349 15 00
603 094 777
sklep@magicznyogrod.pl
Pon-Pt: 7-17

Twoje konto 0 prod. 0,00Do kasy

Longjing - Herbata zielona

Promocja
  • 10,98 zł 6,98 zł 6,98 zł 6,98 zł
  • szt.
x

Wariant produktu nie dostępny

Herbata Zielona Long Jing (Lung Ching, Dragon Well, Smocze Źródło lub Smocza Studnia)

Jest to jedna ulubionych herbat Chińczyków. Pochodzi z południowo-wschodniej prowincji Zheijang, której stolicą jest miasto Hangzou. Położone są tam 4 wioski o nazwie Longjing, gdzie produkuje się ten rodzaj herbaty.

Long jing to po chińsku „studnia smoka”. Nazwa ta odnosi się do ciekawych kształtów, jakie tworzy świeża woda po deszczu, która spadła na gęstą wodę ze studni. Chińczykom kształty te kojarzą się z tańczącym smokiem, podobnie jak wirujące liście herbaty long jing, zalane wodą w przezroczystej szklance.

Parzenie w szklance jest bardzo popularnym sposobem przygotowania tej herbaty w Chinach i mimo iż nie jest to najlepszy sposób na wydobycie pełnego smaku i aromatu herbaty, to doskonale pokazuje piękno liści longjinga, które poruszają się w wodzie podczas zalewania wodą.

Swój charakterystyczny, spłaszczony i wydłużony kształt liście longjing zawdzięczają specjalnej obróbce. Zaraz po zbiorach i lekkim wysuszeniu liście praży się na wokach, aby zatrzymać ich utlenianie. Często się je przy tym podrzuca, a następnie wgniata w ścianki woka. Potem następuje selekcja liści i drugi etap prażenia w celu utrwalenia pożądanego kształtu.

Long jing to jedna z najstarszych herbat, a jej historia liczy około 1700 lat. W XVII wieku chiński cesarz Kangxi, a następnie jego syn Qianlong, zaliczyli long jing do herbat cesarskich, czyli gong cha. Oznaczało to, że najlepsze zbiory z plantacji tej herbaty miały być przeznaczone dla cesarza. Tytuł gong cha wywierał ogromny wpływ na przyszłą rangę i produkcję każdej opatrzonej nim herbaty. Co więcej, cesarz Qianlong po pierwszym skosztowaniu herbaty longjing był nią tak zachwycony, że poszedł na plantację i wybrał 18 krzewów, które nazwał cesarskimi i zażyczył sobie regularnie otrzymywać z nich tę herbatę. Krzewy te istnieją do dziś i znajdują się nad jeziorem Xi Hu. Stanowią atrakcję dla wielu turystów, a ceny herbaty z nich pozyskiwanej są podobno wyższe niż cena złota.


ZAPARZANIE

Ilość
1-2 łyżeczki na szklankę, kubek lub dużą filiżankę (250-350ml)
1 płaska łyżeczka na małą filiżankę (120ml)

Temperatura parzenia
70-80°C

Długość parzenia
1-3 minuty

Do przygotowania naparu w szklance, tak jak robią to Chińczycy, należy użyć tylko szczyptę liści, aby uniknąć przeparzenia się herbaty. Szklankę napełnia się wodą o odpowiedniej temperaturze do połowy, a następnie wsypuje się herbatę i zalewa naczynie do pełna, obserwując przy tym ruch liści. Naparu nie dopija się do końca, tylko zostawia trochę na dnie, aby móc ponownie zalać go wodą.


SMAK I AROMAT

Pierwsze, krótkie zaparzenie longjinga daje piękny, żółto-zielony napar, który po kilku minutach nieco ciemnieje. Natychmiast po zalaniu liści z naparu wydobywa się intrygujący zapach… wędzonej ryby. Smak naparu doskonale harmonizuje się z jego nietypowym zapachem i pozostawia na języku przyjemne uczucie cierpkości.

Po drugim zaparzeniu rybny zapach łagodnieje, a herbata nabiera bardziej roślinnego aromatu, który przywołuje na myśl letni zapach siana. Smak naparu nabiera pełności, jest wyrazisty i lekko gorzki. Odczuwany nieco później posmak jest delikatnie słodko-kwaśny.

Trzecie i czwarte zaparzenie daje łagodny, zrównoważony w smaku napar. Dopiero teraz czuć słodkawą nutę, która pozostawia na języku wrażenie miękkości. W zapachu daje się odczuć delikatny aromat prażonych liści.


SKŁAD

Herbata zielona longjing 100%.

Producent: Nanga

Opinie

Nikt jeszcze nie ocenił produktu. Bądź pierwszy.

Dodaj opinię


Zapytaj o produkt

Polecane dla Ciebie

Zapisz się do newslettera i zyskaj dostęp do ciekawych informacji o produktach naturalnych i najciekawszych promocjach.

OK

Dzięki cookies korzystanie ze strony jest szybsze i łatwiejsze. Więcej informacji znajdziesz w Polityce Cookies.