Kontakt: (67) 349 15 00
603 094 777
sklep@magicznyogrod.pl
Pon-Pt: 7-17

Twoje konto 0 prod. 0,00Do kasy

Żurawina owoc

Vaccinium macrocarpon

Żurawina wielkoowocowa

  • 12,50 zł 12,50 zł
  • szt.
x

Wariant produktu nie dostępny

Żurawina wielkoowocowa ( Vaccinium macrocarpon) pochodzi z mokradeł wschodniej części Ameryki Północnej, ale zadomowiła się też w Europie i w Polsce. Jest ceniona i szeroko wykorzystywana ze względu na swoje okazałe owoce. W medycynie ludowej żurawinę zalecano w przypadku przeziębienia, chorób gardła i anginy. Wspomagano nią także leczenie infekcji układu moczowego, co aktualne jest do dzisiaj.


DZIAŁANIE

Właściwości prozdrowotne

Substancje zawarte w żurawinie wspierają prawidłowe funkcjonowanie układu moczowego. Działają antybakteryjnie i moczopędnie. Owoce żurawiny i jej ekstrakty znajdują zastosowanie w zapobieganiu i terapii chorób układu moczowego, szczególnie zakażeń bakteryjnych i kamicy moczowej. Wyciągi z żurawiny są podstawowym składnikiem wielu leków stosowanych w powyższych problemach.

Antybakteryjne substancje zawarte w żurawinie wspierają zdrowie przewodu pokarmowego poprzez zapobieganie osiadania się na jego ścianach bakterii chorobotwórczych. Ma to znaczenie w profilaktyce wrzodów żołądka.

Żurawina bogata jest w polifenole o działaniu antyoksydacyjnym, które korzystnie wpływają na układ krążenia i zmniejszają ryzyko wystąpienia miażdżycy, zakrzepów i choroby wieńcowej serca.


SKŁAD

Suszona żurawina wielkoowocowa 55-65%, cukier trzcinowy 35-45%, syrop klonowy 5%, olej słonecznikowy 0,3-1%.
Nie zawiera dwutlenku siarki. Nie zawiera GMO. Nie zawiera alergenów.

Jak spożywać żurawinę?

Suszona żurawina jest doskonałą przekąską do bezpośredniego spożycia. Znakomicie pasuje do owsianki, musli, jogurtów, serków, sałatek owocowych i warzywnych oraz naleśników i innych deserów. Warto zastosować ją do wypieku ciast i ciasteczek oraz chleba. Jest również ciekawym dodatkiem do pieczonego mięsa. Można ją także dodać do herbaty.


CHARAKTERYSTYKA ROŚLINY

Żurawina należy do rodzaju borówek ( Vaccinium) i tworzy dwa gatunki, do których należy żurawina wielkoowocowa i błotna. Rozpowszechnione są na półkuli północnej i występują w Polsce. W przemyśle spożywczym wykorzystuje się oba gatunki lecz większe znaczenie ma żurawina wielkoowocowa.

Żurawina wielkoowocowa jest krzewinką zimozieloną. Tworzy cienkie, płożące łodygi osiągające do 1,5m długości. Są one pokryte drobnymi, gładkimi listkami o eliptycznym kształcie i jasnozielonym kolorze. W górnej części łodygi pojawiają się kwiaty, które rosną na szypułkach. Składają się z grubego, ciemnego pręcika i czterech białoróżowych płatków mocno odgiętych do tyłu. Owocami są duże, okrągłe jagody o różowym lub czerwonym kolorze i średnicy 1-2cm.


BIBLIOGRAFIA

1. http://dietetycy.org.pl
2. http://dietetycy.org.pl
3. http://www.przeglad-urologiczny.pl
4. http://www.przeglad-urologiczny.pl
5. https://pl.wikipedia.org
6. https://pl.wikipedia.org

Producent: Nanga
Część rośliny: owoc
Sposób zbioru: Z upraw konwencjonalnych
Tradycyjna medycyna: Europejska
Kraj pochodzenia: Polska
Smak: słodki, kwaśny, przyjemny

Opinie

Nikt jeszcze nie ocenił produktu. Bądź pierwszy.

Dodaj opinię


Zapytaj o produkt

Polecane dla Ciebie

Zapisz się do newslettera i zyskaj dostęp do ciekawych informacji o produktach naturalnych i najciekawszych promocjach.

OK

Dzięki cookies korzystanie ze strony jest szybsze i łatwiejsze. Więcej informacji znajdziesz w Polityce Cookies.