• Bentonit kosmetyczny
    rotator-prawo
    rotator-lewo
  • Bentonit kosmetyczny
    rotator-prawo
    rotator-lewo

Bentonit kosmetyczny

  • W magazynie: 0 sztuk
    8,91
    W magazynie: 0 sztuk
    8,91
  • Produkt chwilowo niedostępny.

  • Wybrany wariant jest teraz niedostępny.

    Powiadom mnie, gdy się pojawi:

Bentonit to tzw. ilasta skała osadowa pochodzenia wulkanicznego, która powstała w wyniku wielomilionowych procesów geologicznych. Wydobywa się go w kopalniach odkrywkowych na całym świecie, także w Polsce.

Bentonit to interesujący surowiec o setkach zastosowań. Wykorzystywany jest w przemyśle chemicznym, spożywczym, wiertniczym i budowlanym. Jego najważniejszą cechą jest zdolność do pochłaniania dużych ilości wody, w wyniku czego pęcznieje i może tworzyć żele. Właściwość ta wykorzystywana jest zarówno w produkcji kosmetyków, jak i w budowie tuneli w kopalniach czy otworów wiertniczych oraz do osuszania zbiorników wodnych. Brzmi całkiem niewiarygodnie, ale to nie wszystko. Bentonit może być także składnikiem form odlewniczych, zagęstników do farb oraz… ściółki dla kotów. Uszczelnia gumy, zaprawy, panele i dachy. Stosowany jest ponadto do barwienia papieru, klarowania i stabilizowania wina, czy oczyszczania olejów jadalnych. Jest też przydatny w uprawie roślin, gdyż dostarcza glebie licznych składników mineralnych. A to wszystko to zaledwie mała część zastosowań bentonitu.


DZIAŁANIE

  • Bentonit kosmetyczny znakomicie wpływa na skórę – dogłębnie oczyszcza ją, nawilża i zmiękcza
  • Pomaga zredukować problemy skórne:

- koi podrażnienia

- zmniejsza obrzęki

- łagodzi objawy alergiczne

- uśmierza odparzenia u niemowląt

  • Pielęgnuje cerę wrażliwą, trądzikową i z wypryskami
  • Łagodzi rany, swędzenie i pieczenie po ukąszeniach owadów
  • Sprzyja gojeniu się drobnych skaleczeń i otarć
  • Oczyszcza jamę ustną oraz wzmacnia i wybiela zęby
  • Stanowi doskonałą bazę dla maseczek, pełni rolę emulgatora w emulsjach kosmetycznych, stabilizuje zawiesiny


ZASTOSOWANIE

Bentonit może być użyty samodzielnie do pielęgnacji skóry w postaci pasty lub posypki. Aby przygotować pastę, wystarczy wymieszać bentonit z wodą do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Pastę można użyć jako maseczki do twarzy lub nałożyć na zmienione miejsca na skórze.

Bentonit służy także jako składnik kosmetyków. Na jego bazie można sporządzić własną maseczkę albo dodawać go do kremów i pasty do zębów.


SKŁAD

Bentonit kosmetyczny 100%. Surowiec najwyższej jakości!

Kraj pochodzenia: Hiszpania
Zastosowanie: Pielęgnacja ciała, Pielęgnacja twarzy, Higiena jamy ustnej, Dla cery suchej i wrażliwej, Rany i otarcia, Trądzik, Po ukąszeniach owadów
Ostrzeżenia: Do użytku zewnętrznego

Masz pytanie? Napisz do nas

Dzięki cookies korzystanie ze strony jest szybsze i łatwiejsze. Przestrzegamy RODO. Więcej informacji znajdziesz w Polityce Prywatności.

  OK