• Makko - do produkcji kadzideł
    rotator-prawo
    rotator-lewo
  • Makko - do produkcji kadzideł
    rotator-prawo
    rotator-lewo
  • Makko - do produkcji kadzideł
    rotator-prawo
    rotator-lewo

Makko - do produkcji kadzideł

  • W magazynie: 23 sztuk
    17,90
    W magazynie: 23 sztuk
    17,90
  • Koszt przesyłki już od 9,90 zł


    Darmowa dostawa na terenie Polski od 150zł.

  • Wybrany wariant jest teraz niedostępny.

    Powiadom mnie, gdy się pojawi:

Samodzielna produkcja kadzideł.

Zastosowanie Makko.

Historia wytwarzania kadzideł jest tak stara jak odległe są pierwsze kontakty człowieka z ogniem. Niemożliwym jest, aby pierwsi z gatunku homo, nie dostrzegli, że niektóre rodzaje drzew podczas spalania, wydzielają przyjemniejsze zapachy od innych, wywołując różnorakie stany emocjonalne. Pozostałości, po pierwszych kadzidłach, są odnajdywane w liczących tysiące lat wykopaliskach archeologicznych na całym globie.

Stosowane zazwyczaj jako ważny element kultu religijnego, stały się one z czasem nieodłącznym artefaktem kulturowym, wszędzie tam, gdzie utrzymywano łączność ze światem ponadzmysłowym. Niemożliwym jest rozdzielenie więzi jaka istnieje pomiędzy kadzidłami, religią, szamanizmem i medycyną naturalną. Wszystkie te elementy łączą się i wzajemnie przenikają, zarówno w przekazach ustnych, jak i kultowej tradycji, co można dostrzec w nieprzerwanym stosowaniu kadzideł we współcześnie praktykowanych kultach religijnych.

Gdy zaczęto wytwarzać kadzidła, pojawiły się one w wielu formach: surowego drewna, siekanych ziół, past i proszków, a także wonnych płynów i olejów. Większość z nas, spotyka się obecnie z najbardziej rozpowszechnioną formą kadzideł: stożków i lasek (patyczków). Stożki zostały wynalezione przez Japończyków, a ich odkrycie przez świat Zachodu przypada na rok 1800, kiedy po raz pierwszy zaprezentowano je na światowej wystawie w Chicago. Trudno powiedzieć kiedy powstały pierwsze kadzidła w formie lasek. Wiadomo jednak, że już w II w. po Chrystusie, do Chin trafiły ich pierwsze egzemplarze, przetransportowane tam za pośrednictwem buddyjskich mnichów. Starożytni Chińczycy udoskonalili technikę ich produkcji, dzięki czemu powstała forma kadzideł, jaką znamy współcześnie.

Makko

Kadzidła nie muszą być produktem zakupywanym w sklepie. Można je zrobić samemu w domowej kuchni. Niezbędnym składnikiem, dzięki któremu możemy sami wyprodukować kadzidło, jest Makko, tradycyjna japońska baza, wykonana ze sproszkowanej kory kilku gatunków drzew iglastych. Jego głównym składnikiem jest kora drzewa Machillus Thunbergii (jap. Tabu no ki). Charakterystycznymi cechami Makko, są właściwości klejące, rozpuszczalność w wodzie, bezwonność, oraz zdolność do równomiernego i płynnego spalania się, czyli wszystko to czego potrzeba do zrobienia kadzidła.

Jak zrobić naturalne kadzidło?

Produkcję kadzideł można opisać w najprostszy sposób, jako łączenie odpowiednich składników i nadanie im kształtu dzięki, któremu można je spalać. W Ayurwedzie wyróżnia się pięć zasadniczych składników, na których bazie produkowano kadzidła. Są one związane z odpowiadającymi im elementami świata:

1. Eter (owoce) – anyż,

2. Drzewa (pnie i gałęzie) – drzewo sandałowe, drzewo aloesowe, drzewo cedrowe, cynamon, mirra,

3. Ziemia (korzenie) – kurkuma, imbir, valeriana,

4. Ogień (kwiaty) – goździki,

5. Powietrze (liście) – paczula.

Spoiwem powyższych składników jest Makko.

Przepis:

Trudność wykonania: 5/10

Składniki: proszek Makko, woda, inne składniki zapachowe, przyrząd do odmierzania równych miar składników (np. łyżka)

Instrukcje

- Wsyp proszek Makko do miski.

- Dodaj składniki zapachowe. Mogą nimi być m.in. proszek z drzewa sandałowego, sproszkowana Mirra, oraz olejki zapachowe w zależności od pożądanego zapachu kadzidła (zalecana proporcja: 1 miara proszku z mirry, 1 miara proszku z drzewa sandałowego, 3-4 miary Makko, 4-5 kropel olejku zapachowego).

- Nieustannie mieszając, kropla po kropli dodaj wody, aż do osiągnięcia konsystencji ciasta.

- Z powstałej masy uformuj stożki, lub laski, w zależności od potrzeby.

- Zostaw do wyschnięcia na ok. tydzień.

- Po uzyskaniu wyschniętych form, kadzidło jest gotowe do użycia.

Kadzidło z drzewa sandałowego: 4 miary proszku z drzewa sandałowego wymieszaj z jedną miarą Makko; dodaj wody, uformuj, zostaw do wyschnięcia.

Rady

Drzewo sandałowe jest wspólnym składnikiem dla prawie każdej formuły produkowanego kadzidła. Służy jako świetny aromatyczny dodatek do Makko (patrz wyżej), ale można je spalać bez wcześniejszej obróbki. W przepisie na kadzidło z drzewa sandałowego widać że wystarczy tylko jedna miara Makko. Jednakże produkcja kadzideł z żywic takich jak mirra, z uwagi na to, że wolniej się spalają, wymaga dodawania większej ilości Makko. W przeciwnym razie uzyskane kadzidło może za bardzo dymić, lub nie będzie się spalać prawidłowo.

Kraj pochodzenia: Japonia

Masz pytanie? Napisz do nas

Dzięki cookies korzystanie ze strony jest szybsze i łatwiejsze. Przestrzegamy RODO. Więcej informacji znajdziesz w Polityce Prywatności.

  OK