Olej kokosowy rafinowany MTS

  • W magazynie: 0 sztuk
    15,75
    W magazynie: 0 sztuk
    15,75
  • Produkt chwilowo niedostępny.

  • Wybrany wariant jest teraz niedostępny.

    Powiadom mnie, gdy się pojawi:

Olej kokosowy pozyskiwany jest z dojrzałych owoców palmy kokosowej (Cocos nucifera). Od wieków stanowi podstawowy składnik diety mieszkańców krajów tropikalnych. Obecnie jest szeroko stosowany na całym świecie w przemyśle spożywczym, kosmetycznym i medycznym. Ceni się go za trwałość i przyjemną, lekką konsystencję.

Palmy kokosowe uprawia się głównie na Filipinach, w Indonezji, Indiach, Malezji i na Sri Lance.

Przez ludność zamieszkującą Filipiny kokos jest nazywany “drzewem życia”, a jego owoce “lekarstwem na wszelkie choroby”. Z owoców palmy kokosowej pozyskuje się bielmo – w postaci płynnej, jaką stanowi tzw. mleko kokosowe oraz stałej, jaką jest miąższ (po wysuszeniu – kupra).
Olej kokosowy uzyskuje się z kupry. Jego światowa produkcja wynosi obecnie ponad 3 miliony ton rocznie i ciągle wzrasta ze względu na coraz większy popyt.

Olej kokosowy przechowywany w temperaturze poniżej 25°C ma konsystencję stałą, ale nie twardą, i białe zabarwienie. Powyżej tej temperatury przechodzi w stan płynny i staje się biało-przezroczysty.

Rafinowany olej kokosowy jest bezzapachowy.


ZASTOSOWANIE

Rafinowany olej kokosowy doskonale nadaje się do smażenia. Dzięki rafinacji uzyskuje wyższy punkt dymienia, co oznacza, że jest bardziej stabilny podczas smażenia i nie prowadzi do powstawania szkodliwych substancji. Dodatkowo rafinacja pozbawia go związków, które znalazły się w kokosach podczas uprawy, zbiorów, przewożenia, wyciskania i przechowywania. Kiedy do smażenia używamy oleju nierafinowanego, związki te utleniają się, psując smak i zapach potrawy.

Olej kokosowy to popularna baza do tworzenia własnych kosmetyków. Może też posłużyć solo jako krem do twarzy i całego ciała oraz jako maska do włosów. Łatwo się rozprowadza i bardzo szybko się wchłania. Nawilża skórę i włosy bez nadmiernego natłuszczania ich.

Wersja rafinowana tego oleju jest bezwonna, dlatego nie przyćmiewa zapachu perfum i kosmetyków.


SKŁAD

Rafinowany olej kokosowy 100%. Surowiec najwyższej jakości!


PRZECIWWSKAZANIA I INTERAKCJE

Bezpieczny dla kobiet w ciąży i karmiących.
Jedynym przeciwwskazaniem do stosowania jest uczulenie na kokos.

Informacja o alergenach

Może zawierać w śladowych ilościach: gluten, sezam, soję, orzechy: laskowe, ziemne, arachidowe, włoskie, makadamia, migdały.


BIBLIOGRAFIA


1. http://www.webmd.com
2. http://www.yaacool-eko.pl
3. http://neosverden.blogspot.com
4. http://www.harmonica.pl
5. http://www.rxlist.com
6. http://www.naturalnews.com

Kraj pochodzenia: Indonezja
Zastosowanie: Masaż, Pielęgnacja włosów, Pielęgnacja ciała, Pielęgnacja twarzy
Alergeny: gluten, orzechy, soja, sezam

Masz pytanie? Napisz do nas

Dzięki cookies korzystanie ze strony jest szybsze i łatwiejsze. Przestrzegamy RODO. Więcej informacji znajdziesz w Polityce Prywatności.

  OK