• Olejek Ravensara 100% Nanga
    rotator-prawo
    rotator-lewo
  • Olejek Ravensara 100% Nanga
    rotator-prawo
    rotator-lewo
Ravensara aromatica

Olejek Ravensara 100% Nanga

  • W magazynie: 47 sztuk
    15,30
    W magazynie: 47 sztuk
    15,30
  • Koszt przesyłki już od 9,90 zł


    Darmowa dostawa na terenie Polski od 150zł.

  • Wybrany wariant jest teraz niedostępny.

    Powiadom mnie, gdy się pojawi:

Olejek Ravensara (Ravensara aromatica)

Olejek Ravensara pozyskiwany jest z liści i gałązek drzewa Ravensara aromatica, rosnącego na Madagaskarze. Drzewo to jest gatunkiem endemicznym dla Madagaskaru i Wysp Komoro, co oznacza, że nie występuje nigdzie indziej. Całe wydziela przyjemny zapach, stąd jego łacińska nazwa gatunkowa „aromatica”. Z kolei w języku Malagasy, którym posługuje się rdzenna ludność Madagaskaru, jego nazwa brzmi „hazomanitra”, co oznacza dosłownie „pachnące drzewo”.

Olejek z ravensary ma w sobie coś z eukaliptusa i coś z goździka. Pachnie świeżo i orzeźwiająco, a jednocześnie ostro i trochę korzennie. Wydaje się być chłodny, choć nie zawiera mentolu. Jego zapach natychmiastowo uprzyjemnia oddychanie, wypełniając swoją świeżością nozdrza i drogi oddechowe. Niezwykła kompozycja zapachowa powstaje w wyniku połączenia olejku ravensara z olejkiem cytrynowym, szałwiowym i z drzewa herbacianego.

W tradycyjnym lecznictwie Madagaskaru olejek ravensara wykorzystywany był w przypadku pierwszych objawów infekcji oraz jako środek antyseptyczny i wykrztuśny.

Naturalnym środowiskiem ravensary są tzw. lasy laurowe, bądź też wawrzynolistne (hiszp. laurisilva). Są to tropikalne lasy reliktowe, stanowiące pamiątkę po okresie trzeciorzędu. Składają się głównie z drzew o dużych, szerokich i twardych liściach, charakterystycznych dla drzewa laurowego i innych drzew z rodziny laurowych. Do tej rodziny należy również ravensara.

WŁAŚCIWOŚCI

  • Olejek z ravensary udrożnia drogi oddechowe i ułatwia oddychanie. Jest pomocny w przypadku kaszlu, zatkanego nosa, czy alergii na pyłki.
  • Inhalacje z jego dodatkiem sprzyjają oczyszczaniu dróg oddechowych z bakterii i wirusów.
  • Można nim posmarować opryszczkę – szybciej się zagoi, szczególnie gdy połączymy go z olejkiem z drzewa herbacianego.
  • Olejek ravensara działa przeciwbólowo. Przydaje się do masażu zmęczonych mięśni i stawów, a także do inhalacji przy bólu głowy.
  • Podobnie jak inne olejki, ten również wykazuje właściwości antybakteryjne, antywirusowe i przeciwgrzybicze. Działa antyseptycznie na skórę i dezynfekuje powietrze.


ZASTOSOWANIE

  • do inhalacji podczas grypy i przeziębienia, przy kaszlu, zatkanym nosie i zatokach oraz w alergii i astmie
  • na opryszczkę
  • do masażu
  • jako przeciwbakteryjny składnik kosmetyków
  • do odświeżania pomieszczeń w celu nadania im zapachu czystości i świeżości


SPOSÓB UŻYCIA


Kominek aromaterapeutyczny

Do kominka aromaterapeutycznego wlej do pełna wodę i dodaj 3 – 5 kropel olejku. Na dole rozpal świeczkę. Przebywaj blisko kominka, aby wdychać jak najwięcej związków lotnych.

Inhalacja

Kilka kropel olejku dodaj do gorącej wody, nakryj głowę ręcznikiem i wdychaj unoszącą się parę przez 5-10 minut. Uważaj, aby para nie dostawała się do oczu. Możesz także nanieść kroplę olejku na chusteczkę i inhalować się nią kilka razy dziennie.

Kąpiel

3 – 15 kropli olejku dodaj do wanny z gorącą wodą i dobrze wymieszaj. Zanurz się w wodzie na co najmniej 20 minut. Nie używaj środków myjących (najlepiej wziąć prysznic przed kąpielą z olejkami).

Masaż

15 – 30 kropel olejku dodaj do 50 ml oleju bazowego (np. kokosowego) i wymieszaj. Olej możesz nieco podgrzać.


SKŁAD

Olejek eteryczny z liści i gałązek Ravensara aromatica 100%. Bez dodatków. Najwyższa jakość!


DOBRZE ŁĄCZY SIĘ Z

Olejki cytrusowe, rumianek, szałwia, lawenda, rozmaryn, cyprys, jodła, imbir, jałowiec, drzewo herbaciane, cynamon, anyż gwiazdkowy, koper włoski.


CIEKAWOSTKI

Mieszkańcy madagaskaru uważają olejek z drzewa Ravensara za olej który leczy.


OSTRZEŻENIA

Nie do użycia wewnętrznego, unikać w ciąży.


CHARAKTERYSTYKA ROŚLINY


Ravensara aromatica to wiecznie zielone drzewo lub krzew z rodziny laurowych. Występuje na Madagaskarze i na Wyspach Komoro, zasiedlając tropikalne lasy deszczowe, zwane lasami laurowymi (ang. laurel forest, hiszp. laurisilva). Dorosłe drzewo może mieć aż 30 m wysokości. Jego liście są duże, owalne i twarde, o połyskującej powierzchni. Kwiaty są drobne i białe, zebrane w grona. Owoce przypominają kształtem gałkę muszkatołową, dlatego ravensara nazywana bywa muszkatołowcem madagaskarskim (ang. Madagascar nutmeg).


INFORMACJE TECHNICZNE

  • Kraj pochodzenia Madagaskar
  • Metoda pozyskiwania destylacja parowa
  • Użyta część rośliny listki i gałązki
  • Kolor przejrzysty, bladożółty
  • Intensywność zapachu średnia, kamforowy z nutą owocową
  • Główne składniki sabinen 9.3%
  • Konsystencja rzadka

BADANIA LABORATORYJNE

Jakość oferowanych przez nas olejków jest dla nas bardzo ważna.

Do produktu olejek ravensara dział jakości naszego Maglabu może dostarczyć:

  • Specyfikację jakościową
  • Certyfikat analizy
  • Listę alergenów
  • Oświadczenie GMO
  • Kartę charakterystyki (SDS)

W takim przypadku prosimy o kontakt poprzez “Zapytaj o produkt”.


BIBLIOGRAFIA


1. https://www.aromaweb.com
2. https://oilhealthbenefits.com
3. https://en.wikipedia.org
4. https://en.wikipedia.org

***

Kraj pochodzenia: Madagaskar
Nuta zapachowa: Nuta głowy
Zastosowanie: Masaż, Bóle , Inhalacje
Ostrzeżenia: Nie stosować w ciąży, Do użytku zewnętrznego, Stosować rozcieńczony, Unikać kontaktu z oczami

Masz pytanie? Napisz do nas

Dzięki cookies korzystanie ze strony jest szybsze i łatwiejsze. Przestrzegamy RODO. Więcej informacji znajdziesz w Polityce Prywatności.

  OK