• Olejek z drzewa różanego 100% Nanga
    rotator-prawo
    rotator-lewo
  • Olejek z drzewa różanego 100% Nanga
    rotator-prawo
    rotator-lewo
Aniba rosaeodora

Olejek z drzewa różanego 100% Nanga

  • W magazynie: 86 sztuk
    15,90
    W magazynie: 86 sztuk
    15,90
  • Koszt przesyłki już od 9,90 zł


    Darmowa dostawa na terenie Polski od 150zł.

  • Wybrany wariant jest teraz niedostępny.

    Powiadom mnie, gdy się pojawi:

Olejek z drzewa różanego 100% Nanga

Naturalny olejek eteryczny z drzewa różanego pozyskiwany jest z gatunku Aniba rosaeodora (ang. rosewood, port. pau rosa), który rośnie w tropikalnych lasach deszczowych Ameryki Południowej. Spotykany jest najczęściej w Brazylii, dlatego nazywany jest też brazylijskim drzewem różanym (Brasilian rosewood), a mieszkańcy Brazylii nazywają go pau rosa. Podobnie jak drzewo herbaciane nie ma nic wspólnego z krzewem herbacianym, tak drzewo różane nie ma (botanicznie) nic wspólnego z różą. Ma natomiast cudowny zapach, który można opisać jako połączenie róży z nutami drzewnymi. Dodatkowo rdzeń jego pnia jest intensywnie bordowy, co też wpłynęło na nadanie mu takiej nazwy, zwłaszcza że „rosewood” to dosłownie „różane drewno”.

Całe drzewo różane pięknie pachnie, dlatego pozyskuje się z niego głównie olejek eteryczny, który jest bardzo ceniony w perfumiarstwie. W drugiej kolejności pozyskuje się z niego drewno, które jest mocne, trwałe i aromatyczne, a do tego ma wyjątkową barwę. Wykorzystywane jest do produkcji instrumentów, drewnianych rzeźb i wysokiej klasy mebli. Indianie natomiast tworzą z niego łodzie. Niestety, eksploatacja drzewa różanego sięgnęła takiego poziomu, że gatunek ten jest obecnie zagrożony wyginięciem. Rządy wielu państw walczą z tym, zabraniając wycinki ze stanowisk naturalnych i promując zalesianie. Podejmuje się także próby wytwarzania olejku z liści, zamiast z drewna, aby zahamować negatywne zmiany. Drzewo to wciąż jest jednak wycinane i eksportowane nielegalnie [1, 2, 3].


WŁAŚCIWOŚCI

  • Olejek z drzewa różanego zastosowany w aromaterapii koi napięcie nerwowe i wprawia w spokojny, pozytywny nastrój.
  • Łagodzi bóle głowy i mdłości.
  • Poprzez swoje działanie przeciwdrobnoustrojowe i przeciwzapalne wspiera mechanizmy obronne organizmu podczas infekcji czy przeziębienia. Zastosowany w inhalacjach oczyszcza drogi oddechowe z bakterii i wirusów, a przy tym wspomaga odkrztuszanie zalegającej wydzieliny, odblokowuje nos i zatoki.
  • Pozytywnie wpływa na cerę – głęboko ją oczyszcza i pomaga pozbyć się trądziku. Może posłużyć do odkażania drobnych ran. Sprzyja gojeniu się skóry dotkniętej stanem zapalnym. Poprawia także jej elastyczność, redukując zmarszczki i rozstępy.
  • W Brazylii olejek z drzewa różanego zaliczany jest do afrodyzjaków. Jego wyjątkowy zapach ma pobudzać zmysłowość i zwiększać popęd seksualny. Czy tak jest w rzeczywistości? Warto sprawdzić. Z pewnością można powiedzieć, że olejek ten doda romantyczności każdej randce, szczególnie gdy zostanie użyty do masażu.

[4]


ZASTOSOWANIE

  • Do aromaterapii przy obniżonym nastroju, w stresie i nerwowości, a także przy bólach głowy i mdłościach
  • Do kąpieli i masaży relaksacyjnych
  • Jako afrodyzjak
  • Do inhalacji w celu oczyszczenia dróg oddechowych i złagodzenia kaszlu (również astmatycznego)
  • Do pielęgnacji skóry jako dodatek do kosmetyków
  • Bezpośrednio na skórę jako antyseptyk i środek łagodzący ukąszenia owadów
  • Do wyrobu perfum
  • Do aromatyzacji i odkażania powietrza
  • Jako odświeżający dodatek do prania


SPOSÓB UŻYCIA


Kominek aromaterapeutyczny

Do kominka aromaterapeutycznego wlej do pełna wodę i dodaj 3 – 10 kropel olejku. Na dole rozpal świeczkę. Przebywaj blisko kominka, aby wdychać jak najwięcej związków lotnych.

Inhalacja

2 – 3 krople olejku dodaj do gorącej wody, nakryj głowę ręcznikiem i wdychaj unoszącą się parę przez 5-10 minut. Uważaj, aby para nie dostawała się do oczu. Możesz także nanieść kroplę olejku na chusteczkę i inhalować się nią kilka razy dziennie.

Kąpiel

3 – 15 kropli olejku dodaj do wanny z gorącą wodą i dobrze wymieszaj. Zanurz się w wodzie na co najmniej 20 minut. Nie używaj środków myjących (najlepiej wziąć prysznic przed kąpielą z olejkami).

Masaż

15 – 30 kropel olejku dodaj do 50 ml oleju bazowego (np. kokosowego) i wymieszaj. Olej możesz nieco podgrzać.

Do kosmetyków

2 – 5 kropli olejku wymieszaj z 10 – 15 ml kremu, balsamu, szamponu lub oleju.

Inne

  • olejek nakładaj punktowo na wypryski, drobne rany i ukąszenia owadów
  • kilka kropli olejku dodaj do miski z wodą, w której zamoczysz stopy lub dłonie


SKŁAD

Olejek eteryczny z drzewa różanego (Aniba rosaeodora) 100%. Bez dodatków. Najwyższa jakość!


DOBRZE ŁĄCZY SIĘ Z

Olejkiem z drzewa cedrowego, frankincense, geranium, rozmarynu oraz ylang ylang.


OSTRZEŻENIA

Należy unikać kontaktu z oczami, uszami wewnętrznymi i wrażliwymi obszarami ciała. Kobiety karmiące oraz w ciąży, przed użyciem olejku powinny skonsultować to z lekarzem. Przed użyciem rozcieńczyć.


CHARAKTERYSTYKA ROŚLINY


Drzewo różane (Aniba rosaeodora) należy do rodziny Lauraceae – wawrzynowatych. Całe wydziela przyjemny zapach. Występuje naturalnie w Ameryce Południowej, głównie w Brazylii. Rośnie w lasach tropikalnych, którym nie brakuje opadów deszczu. Lubi gleby gliniaste. Dorasta do 30 m wysokości, tworząc gęstą, rozłożystą koronę. Posiada charakterystyczny pień, którego rdzeń ma intensywny, bordowy kolor. Jego liście są duże, jasnozielone i skórzaste w dotyku. Mają podługowaty kształt i lśniącą powierzchnię. Drzewo to rodzi przepiękne, różowe kwiaty, które gęsto obsypują całą koronę. Jego owocami są pestkowce, przypominające wyglądem żołędzie. Zjadają je i rozsiewają tukany.


INFORMACJE TECHNICZNE

  • Kraj pochodzenia Indie
  • Metoda pozyskiwania destylacja z parą wodną
  • Użyta część rośliny kruszona miazga drewna
  • Kolor przejrzysty do blado żółtego
  • Intensywność zapachu słodki, drzewno – różany
  • Główne składniki linalol 86.9%
  • Konsystencja rzadka


BADANIA LABORATORYJNE

Jakość oferowanych przez nas olejków jest dla nas bardzo ważna.

Do produktu olejek z drzewa różanego dział jakości naszego Maglabu może dostarczyć:

  • Kartę charakterystyki

W takim przypadku prosimy o kontakt e-mail


BIBLIOGRAFIA


1. https://en.wikipedia.org
2. Our First Rosewood Harvest. https://www.caminoverde.org
3. Ghana government calls on citizens to resist rosewood felling as ban is enforced. https://www.ghanabusinessnews.com
4. https://pfaf.org
5. http://tropical.theferns.info

***

Kraj pochodzenia: Indie
Aromat: kwiatowy, owocowy, drzewny, słodki
Nuta zapachowa: Nuta głowy, Nuta serca
Zastosowanie: Masaż, Do kąpieli, Do kremów, balsamów, Inhalacje, Do kominków, Wsparcie libido, Dla cery suchej i wrażliwej, Trądzik, Repelent na owady, Blizny i przebarwienia
Ostrzeżenia: Nie stosować w ciąży, Nie stosować podczas laktacji, Do użytku zewnętrznego, Potencjalnie drażniący, Stosować rozcieńczony, Unikać kontaktu z oczami

Masz pytanie? Napisz do nas

Ocena Ogólna: (5.00/5)

Opinie klientów

  • Ocena: (5/5)

    Grzegorz D., W dniu: 09.09.2019

    Ślicznie pachnie. Polecam.

  • Ocena: (5/5)

    Grzegorz D., W dniu: 09.09.2019

    Super zapach, wystarczy kilka kropli do kąpieli.

  • Ocena: (5/5)

    Małgorzata S., W dniu: 08.09.2019

    Przyjemnie pachnie, tworzy aromat bardziej drzewny niż różany. Dobrze sprawdza się w kąpieli i aromaterapii.

  • Ocena: (5/5)

    mariusz r., W dniu: 16.02.2019

    polecam !!!

  • Ocena: (5/5)

    mariusz r., W dniu: 16.02.2019

    polecam !!!

Dzięki cookies korzystanie ze strony jest szybsze i łatwiejsze. Przestrzegamy RODO. Więcej informacji znajdziesz w Polityce Prywatności.

  OK