Dzięki cookies korzystanie ze strony jest szybsze i łatwiejsze. Przestrzegamy RODO. Więcej informacji znajdziesz w Polityce Prywatności.

  OK
  • Oolong mleczny
    rotator-prawo
    rotator-lewo
  • Oolong mleczny
    rotator-prawo
    rotator-lewo

Oolong mleczny

  • W magazynie: 51 sztuk
    11,89
    W magazynie: 51 sztuk
    11,89
  • Koszt przesyłki już od 9,90 zł


    Darmowa dostawa na terenie Polski od 150zł.

  • Wybrany wariant jest teraz niedostępny.

    Powiadom mnie, gdy się pojawi:

Milk Oolong zyskał rzeszę fanów na całym świecie. Jest uwielbiany za swój mleczny aromat i kremowy smak. Nie potrzebuje żadnych dodatków, ale niektórzy lubią dodać do niego odrobinę mleka czy brązowego cukru.

Herbata ta produkowana jest w Chinach, w prowincji Fujian. Swoje mleczne cechy zawdzięcza aromatyzowaniu liści przed zwinięciem ich i wysuszeniem. Odbywa się to w taki sposób, że liście, które przeszły już proces oksydacji, umieszcza się nad gotującym się mlekiem, aby jego para nasączyła je mlecznym aromatem. Liście są następnie prażone, a potem zwijane w bryłki i suszone.

Milk oolong to oolong bardzo niskiej oksydacji, która wynosi około 20%. Pod jego mlecznym aromatem można wyczuć cechy zielonej herbaty, typowe dla oolongów mało oksydowanych, czyli nuty kwiatowe i trawiaste. To połączenie sprawia, że uzyskany napar jest bogaty w smaku i niezwykle wciągający. Należy więc mieć na uwadze, że ta herbata może skończyć się bardzo szybko.


ZAPARZANIE


Ilość

1 łyżka na kubek lub dużą filiżankę (250-300 ml)
1 łyżeczka na małą filiżankę (120 ml)

Temperatura parzenia

90°C (2 minuty po zagotowaniu wody)

Długość parzenia

Pierwsze parzenie powinno trwać około 1 minutę, każde kolejne należy wydłużyć o 30-60 sekund. Liście można parzyć 7 razy.


Smak, aromat i barwa naparu


Mleczny zapach jest mocno wyczuwalny w liściach jeszcze przed zalaniem. Po zaparzeniu herbaty jej rozkoszny aromat rozchodzi się po całym pomieszczeniu. Kojarzy się nie tylko z mlekiem, ale i z kokosem, wanilią oraz migdałami. Przyjemnie jest powąchać liście wyjęte z naparu.

Smak naparu jest wyśmienity. Zachwyca swoją wyrazistością i pełnością. W tle można wyczuć delikatną cierpkość i nuty smakowe charakterystyczne dla zielonej herbaty. Dzięki nim napar jest rześki i orzeźwiający.

Kolejne zaparzenia wydobywają z tego oolonga delikatną orzechowość, która wspaniale komponuje się z jego mlecznym aromatem. Po czwartym zalaniu zapach wciąż jest wyrazisty. Dopiero po piątym zalaniu można lepiej poznać tę herbatę, gdyż jej mleczność nieco słabnie. Ostatnie napary są bardzo łagodne i roślinne w smaku.


SKŁAD

Herbata oolong 100%

Masz pytanie? Napisz do nas