Mieszanka z wszewłogą do miodu gruszkowego
Receptura na miód ziołowo-gruszkowy została stworzona przez św. Hildegardę z Bingen.
W skład mieszanki wchodzą:
- Wszewłoga górska – to pachnąca jak anyż z lubczykiem roślina, której korzeń pobudza wydzielanie żółci, działa wiatropędnie, mlekopędnie, moczopędnie, pobudza trawienie i wzmaga apetyt. Działa wykrztuśnie. Regeneruje i oczyszcza wątrobę, poprawia krążenie krwi i rozgrzewa organizm.
- Korzeń galgantu – również znakomicie wpływa na układ pokarmowy, pobudzając wydzielanie soków trawiennych. Ponadto stymuluje krążenie, rozgrzewa, wzmacnia odporność i pomaga pozbyć się z organizmu niepożądanych bakterii, wirusów i grzybów.
- Korzeń lukrecji – wspomaga regenerację błony śluzowej żołądka i jelit, przyspieszając gojenie się wrzodów. Łagodzi kaszel i katar, przynosząc ulgę astmatykom i alergikom.
- Cząber ogrodowy – wyjątkowo aromatyczne ziółko, które wspiera obronę organizmu podczas infekcji i pobudza procesy detoksykacyjne. Pobudza trawienie i wspomaga funkcjonowanie wątroby.
Przepis na miód gruszkowy z mieszanką z wszewłogą:
1 kg gruszek obierz i ugotuj na miękko. Odcedź wodę i mieszaj aż będą miały konsystencję musu. Do gruszek dodaj 6 łyżek rozgrzanego, odszumowanego miodu oraz naszą mieszankę (70 g). Wszystkie składniki wymieszaj i krótko zagotuj. Wlej do słoiczków i przechowuj w lodówce.
Jak odszumować miód?
Miód w słoiku wstaw do garnka z wodą z tkaniną na dnie (aby słoik nie popękał). Wodę zagotuj i zbieraj tworzącą się pianę z powierzchni miodu (resztki pyłku kwiatowego i wosku), co jakiś czas go mieszając – im lepszej jakości miód tym mniej piany.
Mus/miód można stosować sam jako kurację, bądź smarować nim pieczywo. 1 łyżeczka od herbaty przed śniadaniem, w południe 2 łyżeczki po jedzeniu, wieczorem 3 łyżeczki przed snem. Miód należy przechowywać w lodówce do 4 tygodni, w trakcie których stosujemy kurację – nie powinna trwać dłużej niż 3 miesiące.