• Babka jajowata
    rotator-prawo
    rotator-lewo
  • Babka jajowata
    rotator-prawo
    rotator-lewo
  • Babka jajowata
    rotator-prawo
    rotator-lewo
  • Babka jajowata
    rotator-prawo
    rotator-lewo
  • Babka jajowata
    rotator-prawo
    rotator-lewo
  • Babka jajowata
    rotator-prawo
    rotator-lewo
Plantago ovata

Babka jajowata

To wspaniałe źródło błonnika, dzięki któremu reguluje pracę jelit i dba o zdrowy poziom glukozy i cholesterolu we krwi.

    • ; 1
    • ; 0 1;
    • ; 1
    • ; 1
  • W magazynie: 3 sztuk
    31,14
    W magazynie: 3 sztuk
    31,14
    W magazynie: 11 sztuk
    120,83
    W magazynie: 0 sztuk
    12,90
    W magazynie: 0 sztuk
    29,90
    Dodaj
    do ulubionych
  • Najniższa cena produktu w ostatnich 30 dniach:

  • Koszt przesyłki już od 13 zł


    Darmowa dostawa na terenie Polski od 150zł (Poczta, Inpost, GLS).

  • Wybrany wariant jest teraz niedostępny.

    Powiadom mnie, gdy się pojawi:


Babka jajowata: nasiona i łuski

Babka jajowata (Plantago ovata) to przede wszystkim doskonałe źródło błonnika rozpuszczalnego, który łagodnie, ale skutecznie reguluje pracę jelit, nie powoduje wzdęć i jest bezpieczny dla przewodu pokarmowego.

Roślina ta wykorzystywana była w w tradycyjnej medycynie perskiej i arabskiej. Najstarsze zapiski na jej temat sięgają X wieku.


BABKA JAJOWATADZIAŁANIE

Właściwości prozdrowotne:

Babka jajowata obfituje w rozpuszczalne i nierozpuszczalne frakcje błonnika pokarmowego. Dzięki temu:

  • pozytywnie wpływa na działanie przewodu pokarmowego i pomaga eliminować zaparcia, a przy tym nie powoduje wzdęć,
  • pomaga utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu i triglicerydów we krwi,
  • wspiera prawidłową gospodarkę glukozy oraz insuliny,
  • pozytywnie wpływa na funkcjonowanie jelit dotkniętych stanem zapalnym.


SKŁAD


Nasiona lub łuska babki jajowatej 100%. Surowiec najwyższej jakości!

W skład babki jajowatej wchodzi przede wszystkim ksyloza (59%) i arabinoza (22%). Są to węglowodany zaliczane do błonnika pokarmowego, które nie ulegają trawieniu i wchłanianiu w przewodzie pokarmowym. W babce jajowatej obecne są również niewielkie ilości kwasu uronowego, galaktozy, glukozy, ramnozy i mannozy.

Nasiona mielone (100 g):

Wartość energetyczna 292kcal/100g (% Zalecane dzienne spożycie)
Węglowodany 83g
– w tym cukry 0g
Błonnik 75g
Tłuszcz 0g
Białko 0g
Wapń 1667mg (167% RDA)
Żelazo 2mg (11% RDA)

IG: 1

Łuska mielona (100 g):

Wartość energetyczna 387kcal/100g (% Zalecane dzienne spożycie)
Węglowodany 89g
– w tym cukry 0g
Błonnik 78g
Tłuszcz 0g
Białko 0g
Wapń 333mg (33% RDA)
Żelazo 2mg (11% RDA)

IG: 2


BABKA JAJOWATADAWKOWANIE I SPOSÓB UŻYCIA


Minimalna porcja zmielonych nasion lub łusek babki jajowatej to 5 g (1 łyżeczka). Należy je dodać do posiłku lub rozpuścić w wodzie i popić co najmniej 1 szklanką wody. Przyjmowanie z posiłkiem nie jest konieczne, natomiast przyjmowanie z dużą ilością wody jest wysoce zalecane.

Można przyjmować większe dawki, nawet do 30 g, ale wtedy należy pamiętać o wypiciu minimum 2 albo więcej szklanek wody.
Optymalna początkowa porcja babki jajowatej w celu uregulowania wypróżnień to 15 g dziennie, czyli trzy razy po 5 g. Potem można zwiększyć dawkę zależnie od potrzeb.

Babka jajowata ma właściwości zagęszczające, dlatego dobrze komponuje się z zupami, jogurtami, sokami i koktajlami.

W związku z tym, że duże ilości błonnika mogą ograniczać wchłanianie składników odżywczych, nie należy przyjmować babki jajowatej łącznie z preparatami witaminowymi i mineralnymi.

Czy forma ma znaczenie?

Babkę jajowatą możemy spotkać w formie samych zmielonych łusek, zmielonych ziaren lub całych ziaren. Ilość błonnika w każdej z tych form jest taka sama, jednak nasiona zawierają więcej błonnika rozpuszczalnego, natomiast w łusce większość błonnika stanowi jego forma nierozpuszczalna.

Błonnik rozpuszczalny ma szczególne znaczenie dla osób, które cierpią na choroby związane z zapaleniem jelit i może być pomocny w łagodzeniu objawów. Jest też skuteczny w obniżaniu poziomu cholesterolu. Z kolei błonnik nierozpuszczalny doskonale nadaje się do leczenia chronicznych zaparć.

Postać babki jajowatej może mieć również znaczenie w zależności od tego, w jaki sposób lubimy ją spożywać lub czy chcemy wykorzystać ją w celach kulinarnych.

Przykładowe potrawy z babką jajowatą:

Niskowęglowodanowe kluski leniwe:
http://olalalchf.pl/keto-kluski-leniwe-ala-kopytka-keto-lchf-optymalne-bez-glutenu-maki/

Naleśniki bez mąki:
http://durszlak.pl/przepis/nalesniki-bez-maki-lchf?c=tag&t=babka-bez-masla

Koktajl z nasionami babki jajowatej:
http://durszlak.pl/przepis/koktajl-truskawkowo-ogorkowy-z-babka-jajowata?c=tag&t=babka-jajowata



CHARAKTERYSTYKA ROŚLINY


Naturalne środowisko babki jajowatej to Hiszpania i Wyspy Kanaryjskie. Roślina ta potrzebuje terenu dobrze nawodnionego i nasłonecznionego. Uprawia się ją w Indiach, USA i Brazylii.

Kwiaty babki jajowatej są drobne i zielonożółte. Liście mają lancetowaty kształt i pokryte są włoskami. Roślina wydaje owoce, w których znajdują się małe nasiona. W suplementacji wykorzystuje się mielone nasiona oraz łuski nasion, razem lub osobno.

Kraj pochodzenia:

- łuski mielone – Indie.
- nasiona mielone – Polska.


BIBLIOGRAFIA


1. http://examine.com/
2. Wei ZH, et al Time- and dose-dependent effect of psyllium on serum lipids in mild-to-moderate hypercholesterolemia: a meta-analysis of controlled clinical trials . Eur J Clin Nutr. (2009)
3. Rodríguez-Morán M, Guerrero-Romero F, Lazcano-Burciaga G Lipid- and glucose-lowering efficacy of Plantago Psyllium in type II diabetes . J Diabetes Complications. (1998)
4. Sierra M, et al Therapeutic effects of psyllium in type 2 diabetic patients . Eur J Clin Nutr. (2002)
5. Fernández-Bañares F, et al Randomized clinical trial of Plantago ovata seeds (dietary fiber) as compared with mesalamine in maintaining remission in ulcerative colitis. Spanish Group for the Study of Crohn’s Disease and Ulcerative Colitis (GETECCU) . Am J Gastroenterol. (1999)
6. http://nutritiondata.self.com/
7. http://nutritiondata.self.com/



Część rośliny: nasiona, orzechy
Sposób zbioru: Z upraw konwencjonalnych
Tradycyjna medycyna: Europejska
Kraj pochodzenia: różne
Zdrowie: Sprawne jelita, Prawidłowy cholesterol, Prawidłowy cukier

Masz pytanie? Napisz do nas

Ocena Ogólna: (5.00/5)

Opinie klientów

  • Ocena: (5/5)

    andrzej w., W dniu: 15.11.2023

    ... w połączeniu z ostropestem świetnie sobie radzi z przerostem bakterii jelitowych, OK

  • Ocena: (5/5)

    andrzej w., W dniu: 16.08.2023

    niezbędna w utrzymaniu dobrej kondycji jelit, polecam z ostropestem :)

  • Ocena: (5/5)

    Magdalena K., W dniu: 04.12.2021

    Do pieczywa keto super. Polecam sklep!

  • Ocena: (5/5)

    Beata P., W dniu: 07.09.2021

    Bardzo dobry produkt.

  • Ocena: (5/5)

    Grażyna M., W dniu: 06.10.2020

    Wszystko ok

  • Ocena: (5/5)

    Wiesław Z., W dniu: 25.09.2020

    Super, szybko sprawnie, a przede wszystkim jakość. polecam

  • Ocena: (5/5)

    Kacper G., W dniu: 09.03.2020

    Bardzo dobra opcja na uzupełnienie błonnika. Jem doraźnie, bardzo dobra jakość

  • Ocena: (5/5)

    Maria D., W dniu: 13.12.2018

    Produkt spełnia moje oczekiwania. Babka jajowata znajduje zastosowanie do pieczywa bez glutenu.

  • Ocena: (5/5)

    Danuta B., W dniu: 20.03.2017

    Moje jelita ją uwielbiają :)

  • Ocena: (5/5)

    Natalia C., W dniu: 19.09.2016

    Babka stosowana przy nadwrażliwości jelita- polecam. Przy spożywaniu wraz z jedzeniem naprawdę skuteczna!

Polecane dla Ciebie

    Dzięki cookies korzystanie ze strony jest szybsze i łatwiejsze. Przestrzegamy RODO. Więcej informacji znajdziesz w Polityce Prywatności.

      OK