Kontakt: (67) 349 15 00
603 094 777
sklep@magicznyogrod.pl
Pon-Pt: 7-17

Twoje konto 0 prod. 0,00Do kasy

Ekstrakt z pestek winogron OPC kapsułki

Vitis vinifera

Nowość
  • 14,55 zł 14,55 zł 37,75 zł
  • szt.
x

Wariant produktu nie dostępny

Pestki winogron to najbogatsze na świecie źródło bioaktywnych flawonoidów, zwanych oligomerycznymi proantocyjanidynami (OPC – oligomeric proanthocyanidin complexes). Związki te wykazują wielokierunkowe działanie przeciwutleniające, tak silne, że zyskuje na tym cały organizm. Ekstrakt z pestek winogron wybierany jest przede wszystkim z uwagi na znakomity wpływ na układ sercowo-naczyniowy oraz jako element profilaktyki nowotworowej, ale korzyści z jego stosowania przejawiają się niemal w każdym narządzie i układzie narządów znajdujących się w naszym organizmie. Obniżenie poziomu stresu oksydacyjnego i regulacja przemian metabolicznych na poziomie molekularnym sprawia, że związki OPC istotnie wpływają na stan kości, stawów i mięśni, na funkcjonowanie oczu, odporność, pracę mózgu, odpowiedź przeciwzapalną i alergiczną oraz na odczuwanie zmęczenia i nastrój.

Proantocyjanidyny przekształcają się w naszym organizmie do antocyjanidynów, a te są z kolei bezcukrowymi odpowiednikami antocyjanów. Antocyjany i antocyjanidyny należą do flawonoidów, te zaś są kategorią polifenoli, czyli ogólnej grupy bioaktywnych związków roślinnych.

Dobrym źródłem proantocyjanidynów są nie tylko pestki i owoce winogron, lecz także owoce aronii, żurawiny i wiśni, nasiona kakao, zielona herbata i kora sosny śródziemnomorskiej. Badacze odkryli jednak, że pestki winogron zawierają tych substancji najwięcej, a pochodzące z nich proantocyjanidyny wykazują najwyższą biodostępność i aktywność antyoksydacyjną.

Oligomeryczne proantocyjanidyny z pestek winogron to grupa około 40 związków, które działają między sobą synergistycznie. Ich właściwości antyoksydacyjne są 20 razy silniejsze niż witaminy C i 50 razy silniejsze niż witaminy E. Związki te zostały odkryte w latach 30. XX wieku przez francuskiego badacza Jacques’a Masquelier’a, który następnie opublikował pracę doktorską na temat ich budowy chemicznej, działania i metod ekstrakcji. Od tamtej pory trwają intensywne badania nad tymi związkami, mające na celu dokładne opisanie ich właściwości oraz mechanizmów działania, które za nimi stoją.

Dziś wiemy już bardzo dużo na temat ekstraktu z pestek winogron i zawartych w nim flawonoidów. Dzięki dotychczasowym badaniom, ekstrakt ten jest szeroko stosowany w celu zapobiegania oraz hamowania nieprawidłowych reakcji biochemicznych i procesów starzeniowych, a także w celu normowania i pobudzania procesów korzystnych, które odpowiadają za metabolizm, detoksykację, przewodzenie impulsów, krążenie, oddychanie komórkowe i wiele innych.


DZIAŁANIE

Właściwości prozdrowotne [1, 2, 3]:

  • Aktywność antyoksydacyjna

Im mniejszy poziom stresu oksydacyjnego w organizmie, a więc i wolnych rodników tlenowych, tym lepiej przebiegają wszystkie reakcje w naszym ciele. Wolne rodniki i stres oksydacyjny powstają w naszym organizmie przez cały czas i są nieodłącznym elementem zachodzących reakcji biochemicznych. Wolne rodniki wymiatamy na bieżąco, jeśli prowadzimy zdrowy tryb życia i dostarczamy organizmowi duże ilości produktów roślinnych, a przy tym unikamy alkoholu, niezdrowej żywności i papierosów. Jednak nierzadko stosunek reakcji oksydacyjnych do antyoksydacyjnych jest niekorzystny i jeśli nasz organizm obciąża wysoki poziom stresu, to rozwijają się najpierw mniejsze dolegliwości, a potem choroby. Suplementując bogate źródło antyoksydantów, jakim jest ekstrakt z pestek winogron, stopniowo obniżamy poziom stresu oksydacyjnego w organizmie, a to skutkuje zahamowaniem negatywnych procesów.

  • Układ sercowo-naczyniowy

OPC wywierają niezwykle korzystny wpływ na strukturę i funkcjonowanie naczyń krwionośnych: przede wszystkim wzmacniają ich ściany, rozszerzają je i uszczelniają. Ponadto dbają o prawidłowy przepływ krwi przez naczynia i zapobiegają powstawaniu zakrzepów spowodowanych sklejaniem się płytek krwi.
Wzmacniają naczynia włosowate (doprowadzające krew do narządów) i wieńcowe (znajdujące się w sercu). Pomagają w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia tętniczego oraz prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi. Regulują pracę serca.

  • Inne

Proantocyjanidyny to doskonały element wczesnej profilaktyki nowotworów, przyczyniają się do prawidłowej odpowiedzi przeciwzapalnej organizmu, wspierają organizm w zwalczaniu infekcji bakteryjnych i wirusowych, pomagają zredukować objawy alergii poprzez hamowanie wytwarzania histaminy i prostaglandyn, wspierają funkcjonowanie mózgu, poprawiają widzenie i dbają o zdrowie oczu poprzez wzmacnianie otaczających je naczyń włosowatych i zahamowanie procesów prooksydacyjnych w siatkówce, pozytywnie wpływają na strukturę skóry, włosów, paznokci, kości, zębów i stawów poprzez podnoszenie poziomu witaminy C w komórkach, hamowanie degradacji kolagenu i wzmacnianie jego struktury, hamują procesy starzenia się.


ZASTOSOWANIE

  • W celu podniesienia ogólnego zdrowia i kondycji fizycznej oraz psychicznej
  • Zmęczenie i osłabienie
  • Okres rekonwalescencji
  • Podatność na infekcje
  • Regularne spożywanie alkoholu, palenie papierosów
  • Problemy z pamięcią i koncentracją
  • Pogorszenie wzroku
  • Obrzęki nóg, uczucie ciężkości w łydkach
  • W celu poprawy wyglądu skóry, włosów, paznokci

SKŁAD

1 kapsułka zawiera 300 mg ekstraktu 95% z pestek winogron. Zapewniamy najwyższą jakość produktu!

Suplement diety. Nie przekraczać zalecanej dziennej porcji. Suplementy diety nie mogą być stosowane jako substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety. Przechowywać w sposób niedostępny dla małych dzieci.


SPOSÓB UŻYCIA

Zalecana dzienna porcja to 1-2 kapsułki.


SYNERGIA

Resweratrol, witamina C i E, selen oraz inne antyoksydanty.


PRZECIWWSKAZANIA

Ekstrakt z pestek winogron może być stosowany przez kobiety w ciąży i karmiące oraz dzieci.
Osoby przyjmujące leki zakrzepowe powinny zachować ostrożność, gdyż ekstrakt zmniejsza lepkość krwi.


CHARAKTERYSTYKA ROŚLINY

Winorośl właściwa ( Vitis vinifera), bądź też winorośl lub latorośl winna, należy do rodziny winoroślowatych. Naturalnym obszarem jej występowania jest region Morza Śródziemnego, Kaukaz, Iran i Turkmenistan, a w uprawie znaleźć ją można obecnie na całym świecie. Hoduje się rozmaite szczepy winorośli uprawnej, w zależności od panującego klimatu.

Winorośl jest wieloletnim pnączem osiągającym zwykle 10 m długości, a w sprzyjających warunkach nawet 30-40m. Jej łodyga z wiekiem drewnieje i przekształca się w gruby pień. Tworzy liczne odgałęzienia i wspina się po podporach za pomocą spiralnych wąsów czepnych. Liście winorośli mogą mieć różne kształty w zależności od odmiany. Zazwyczaj są dłoniaste i mają powcinane brzegi. Ich długość i szerokość waha się od 5 do 15 cm. Wyrastają skrętolegle na długich ogonkach. Jesienią zmieniają barwę na żółtą i czerwoną, a na zimę opadają.

Kwiaty winorośli tworzą wiechy o długości 10-20cm. Wyglądają jak maleńkie, zielone kulki, spod których wyrastają pręciki. Te kulki to słupki, a płatki korony są drobne, zielono-żółte i bardzo szybko opadają. Owocami winorośli są jagody, znane wszystkim jako winogrona. Ich kształt może być kulisty lub owalny, a kolor jasnozielony, różowy, czerwony lub ciemnofioletowy. Wewnątrz owoców znajdują się nasiona otoczone słodkim lub słodko-kwaśnym miąższem.


BIBLIOGRAFIA

1. Oligomeric proanthocyanidin complexes: history, structure, and phytopharmaceutical applications. https://www.ncbi.nlm.nih.gov
2. http://www.czytelniamedyczna.pl
3. http://www.czytelniamedyczna.pl
4. http://rozanski.li
5. https://pl.wikipedia.org
6. https://pl.wikipedia.org

Producent: Nanga

Opinie

  • Ocena: (5/5)

    Nina, W dniu: 12.05.2017

    Jestem zadowolona z wyboru i jakości produktu

  • Ocena: (5/5)

    Tadeusz, W dniu: 24.02.2016

    ok

Dodaj opinię


Zapytaj o produkt

Polecane dla Ciebie

Zapisz się do newslettera i zyskaj dostęp do ciekawych informacji o produktach naturalnych i najciekawszych promocjach.

OK

Dzięki cookies korzystanie ze strony jest szybsze i łatwiejsze. Więcej informacji znajdziesz w Polityce Cookies.