• Chyawanprash
    rotator-prawo
    rotator-lewo
  • Chyawanprash
    rotator-prawo
    rotator-lewo
  • Chyawanprash
    rotator-prawo
    rotator-lewo

Chyawanprash

To indyjski dżem o właściwościach prozdrowotnych. W jego skład wchodzi aż 49 ajurwedyjskich ziół! Wybornie smakuje rozpuszczony w mleku :)

    • ; 1
    • ; 1
    • ; 0 1;
  • W magazynie: 0 sztuk
    23,07
    W magazynie: 0 sztuk
    23,07
    W magazynie: 1 sztuk
    38,02
    W magazynie: 7 sztuk
    69,27
    Dodaj
    do ulubionych
  • Najniższa cena produktu w ostatnich 30 dniach:

  • Koszt przesyłki już od 13 zł


    Darmowa dostawa na terenie Polski od 150zł (Poczta, Inpost, GLS).

  • Wybrany wariant jest teraz niedostępny.

    Powiadom mnie, gdy się pojawi:

Chyawanprash

To ajurwedyjska pasta sporządzona z 49 ziół według tradycyjnej receptury. Zawarte w niej składniki bogate są w antyoksydanty i stanowią unikatową kombinację, która pozytywnie wpływa na nastrój, koncentrację, witalność i system odpornościowy. Podstawę pasty stanowi amla, która jest owocem o wysokiej zawartości witaminy C.

Najważniejsze składniki pasty:

  • Amla (agrest indyjski/ Emblica officinalis) – nazywana owocem piękności. Jest bogatym źródłem przeciwutleniaczy i witaminy C. Wzmacnia układ immunologiczny i krwionośny.
  • Pippali (Piper longum) – korzystnie oddziałuje na metabolizm i pracę układu pokarmowego. Pozytywnie wpływa na układ oddechowy.
  • Karkatshringi (Pistacia integerrima) – wzmacnia ochronę organizmu przed infekcjami i zakażeniami dzięki właściwościom antybakteryjnym, antywirusowym i przeciwgrzybiczym.
  • Szafran – dobrze wpływa na pracę układu pokarmowego. Nadaje skórze blasku.
  • Ipomoea digitata – wspiera prawidłowe funkcjonowanie wątroby i śledziony. Łagodzi bóle miesiączkowe.
  • Bala (Sida cordifolia) – wspomaga leczenie niepłodności.
  • Guduchi (Tinospora cordifolia) – wspiera system immunologiczny.
  • Satavari (Asparagus racemosus) – pomaga utrzymać prawidłowy poziom hormonów, pozytywnie wpływa na pracę układu pokarmowego i moczowego.
  • Ghee (masło klarowane) – wykorzystywane jest nie tylko w kuchni, lecz także jako lek w medycynie ajurwedyjskiej. Tonizuje układ pokarmowy, łagodzi stany zapalne żołądka i jelit.
  • Indyjski żeń-szeń (Ashwagandha somnifera) – przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego: dobrze wpływa na nastrój i koncentrację. Dodaje energii i witalności.



SPOSÓB UŻYCIA


Chyawanprash ma konsystencję dżemu i smak słodko-kwaśny z delikatnie ostrą nutą. Może być spożywany samodzielnie albo jako dodatek do potraw i do smarowania pieczywa. Można wymieszać go z mlekiem i spożyć w formie napoju. Wardo dodawać go do jogurtów, serków, owsianki, naleśników, koktajli, kaszy i ryżu.


SKŁAD


Amla, cukier, miód, masło klarowane, olej sezamowy, kardamon, goździki, szafran, liść i kora cynamonu, korzeń lukrecji, rodzynki, Bambusa bambos (indyjski bambus kolczasty), Piper longum, Pueraria tuberosa (indyjskie kudzu), Dioscorea bulbifera, Withania somnifera, Asparagus racemosus, Aegle marmelos (kleiszcze smakowite), Desmodium gangeticum (Shalaparni), Gmelina arborea (Białe drzewo tekowe), Oroxylum indicum (indyjski kwiat w kształcie trąbki), Premna integrifolia (Agnimantha), Solanum indicum (Psianka indyjska), Solanum xanthocarpum (Bakłażan tajski), Stereospermum suaveolens (Patla), Tribulus terrestris (buzdyganek naziemny), Uraria picta (Lagopoides), Sida cordifolia (country mallow), Phaseolus trilobus (Mudgaparni), Teramnus labialis (Mashaparni), Pistacia integerrima (Karkatshringi), Phyllanthus niruri (Liściokwiat), Leptadenia reticulata (Jeevanti), Terminalia chebula (Migdałecznik chebułowiec), Tinospora cordifolia (Guduchi), Curcuma zedoaria (Ostryż cytwarowy), Boerhavia diffusa (Barszcz indyjski), Nymphaea stellata (Lilia wodna), Adhatoda vasica (Orzech Malabar), Maritima annua (Przypołudnik), Inula racemosa (korzeń irysa), Santalum album, sorbinian potasu – E202.

Wartość odżywcza w 100 g:

Wartość energetyczna 325kcal /100g
Węglowodany 76g
– w tym cukry 67g
Błonnik 0,7g
Tłuszcze 1,7g
– w tym tłuszcze nasycone 0,7g
Sód 0,03g


Może zawierać ziarna sezamu.
Odpowiedni dla wegetarian.
Nie do spożycia przez chorych na cukrzycę.


BIBLIOGRAFIA


1. http://www.planetayurveda.com
2. http://www.himalayawellness.com
3. http://www.ayurvedicindia.info
4. http://www.dabur.com.pl



Zdrowie: Prawidłowa odporność, Zdrowie skóry, Drogi moczowe, Trawienie, Sprawne krążenie, Układ oddechowy
Zastosowanie: koncentracja, energia, odprężenie i nastrój
Alergeny: sezam

Masz pytanie? Napisz do nas

Ocena Ogólna: (5.00/5)

Opinie klientów

  • Ocena: (5/5)

    Anna N., W dniu: 17.04.2023

    Bardzo dobra jakość. Jem łyżeczką jak dżem, pyszne.

  • Ocena: (5/5)

    Joanna Z., W dniu: 08.09.2021

    Całkiem smaczny dżem z ziół, lubię pić rozmieszany w szklance z ciepłą wodą

  • Ocena: (5/5)

    Aneta K., W dniu: 27.03.2021

    Polecam

  • Ocena: (5/5)

    Agnieszka S., W dniu: 11.12.2020

    Smaczny i zdrowy produkt, dobrze wpływa na uregulowanie trawienia, dodatkowo ma anty bakteryjne i wirusowe działania jak również wzmacnia organizm po chorobach lub pobycie w szpitalu. To wszystko sprawdziłam i przetestowałam na sobie. Oczywiście każdy organizm jest inny i inaczej zareaguje na produkt ale przypuszczam, że zawsze będzie to pozytywna reakcja. Ja będę go używać jako profilaktykę i jednocześnie zdrowy i smaczny produkt.

  • Ocena: (5/5)

    Bartosz, W dniu: 05.12.2019

    Pastę znam od swojej koleżanki, bardzo ją zachwalała, potem wyczytałem o niej z książki o ultramaratończyku, postanowiłem spróbować, całkiem smaczny dżem ziołowy, skondensowana duża dawka ziół, myślę, że dobrze go jeść okresie jesienno-zimowym.

  • Ocena: (5/5)

    Łukasz J., W dniu: 11.10.2019

    Dobra dawka antyoksydantów

  • Ocena: (5/5)

    Krzysztof F., W dniu: 17.05.2019

    Bardzo dobre z hordenina swietne jeszcze gdy do diety dodamy oregano i oliwka( hydroksytyrozol ) zdecydowanie dobry pomysl.

  • Ocena: (5/5)

    Krzysztof F., W dniu: 12.05.2019

    Ja tam czekam właśnie na dostawe. Bardzo dobrze ,ze sklep wprowadził ten dżem a właściwie paste ziolowa. W Indiach jedzą to nawet dzieci od 5 r.z czy mlodsze. Główne składniki dzialaja na: Odporność Koncetracje Energie.

  • Ocena: (5/5)

    Magiczny O., W dniu: 03.11.2015

    Chyawanprash pyszny dżem...warto dodać co zawiera :Amla (agrest indyjski), pieprz długi, pistacja integerrima, szafran, ipomoea digitata, bala, tinospora cordifolia, szparag satavari, klarowane masło ghee, indyjski żeń-szeń, kora cynamonowa, cynamon, kudzu, olej sezamowy, gałka muszkatałowa, miód, szparag lekarski, bambus, lilia wodna, kardamon, haritaki (migdałecznik), goździk, indyjska róża kasztanowa, malwa, okrężnica bagienna, galas, irish root, lukrecja gładka, wasaka, trawa orzechowa (cyperus rotundus), drzewo sandałowe, kurkuma, rodzynki, sorbinian potasu, olej sezamowy, barszcz zwyczajny, cukier, kryształka kolankowata, fasola mungo, fasola złota, miechunka rozdęta i inne. Sposób użycia: 1-2 łyżeczki dwa razy dziennie przed posiłkiem. Idealny do smarowania wypieków. Chyavanprash można również rozpuścić w mleku lub w wodzie, uzyskując aromatyczny napój.(Komentarz przeniesiony ze starej wersji strony)

  • Ocena: (5/5)

    Magiczny O., W dniu: 20.10.2015

    Działa na mnie świetnie. Dla mnie pyszny, pikantno-słodki. (Komentarz przeniesiony ze starej wersji strony)

  • Ocena: (5/5)

    Łukasz M., W dniu: 05.10.2015

    Produkt godny polecenia. Dodaje wigoru i poprawia koncentrację. Panowie będą zadowoleni :) Polecam wersję 500 gr.

Polecane dla Ciebie

    Dzięki cookies korzystanie ze strony jest szybsze i łatwiejsze. Przestrzegamy RODO. Więcej informacji znajdziesz w Polityce Prywatności.

      OK