Bylica boże drzewko
Bylica boże drzewko (Artemisia abrotanum) zawiera substancje czynne, które korzystnie wpływają na układ pokarmowy i wspomagają trawienie. Ceniona jest przede wszystkim za obecność olejków eterycznych, których działanie prozdrowotne dopełniają substancje gorzkie, taniny, alkaloidy, flawonoidy, kwasy fenolowe i pochodne kumaryny.
Obecnie jest to roślina nieco zapomniana, a popularnością cieszyła się w czasach średniowiecza. Wykorzystywano ją w kuchni i w medycynie. Była ziołem poprawiającym apetyt, moczopędnym oraz łagodzącym skurcze i bóle menstruacyjne. Stosowano ją także w przypadku ukąszeń węży i innych zwierząt. Ze względu na charakterystyczny aromat bylicę tę używano do odstraszania owadów. Świeżymi liśćmi nacierano skórę, aby uchronić się przed komarami, a woreczki z suszonym zielem wieszano w kuchni i w szafie, aby odstraszyć muchy i mole.
BYLICA BOŻE DRZEWKO – DZIAŁANIE
Właściwości prozdrowotne:
- wywiera pozytywny wpływ na pracę wątroby – poprawia produkcję oraz wydzielanie żółci,
- pobudza wydzielanie soku żołądkowego,
- wspiera procesy trawienne i łagodzi dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego.
BYLICA BOŻE DRZEWKO – ZASTOSOWANIE
Niestrawność, uczucie pełności po posiłku, zgaga, wzdęcia, osłabiona lub nadwyrężona wątroba, spowolnione trawienie.
Kulinarnie:
Bylica boże drzewko to przyprawa raczej zapomniana, zdecydowanie jednak zasługuje na wykorzystanie w eksperymentach kulinarnych. Jej aromat jest specyficzny, a smak gorzki, dlatego nie należy przesadzać z ilością.
Artemisia abrotanum z pewnością nada się do przyprawiania tłustych mięs o wyrazistym smaku, takich jak wieprzowina, baranina, gęś, kaczka. Można wypróbować także dodanie jej do mięsa białego, jeśli chcemy, aby zaskakujący aromat przyprawy wyczuwalny był na pierwszym planie. Warto dodawać szczyptę bylicy do potraw tłustych i ciężkostrawnych, aby poprawić ich przyswajanie.
BYLICA BOŻE DRZEWKO – DAWKOWANIE I SPOSÓB UŻYCIA
Bylica boże drzewko – herbata:
1-2 łyżeczki ziela zalać wrzątkiem i pozostawić do naciągnięcia na 10 minut. Spożywać 2-3 razy dziennie do lub po posiłku.
SYNERGIA
Pozytywny wpływ na wątrobę wzmocni ostropest plamisty.
W przypadku dolegliwości trawiennych warto zaparzyć herbatę z bylicy w połączeniu z innymi ziołami i przyprawami, np. z tymiankiem, rozmarynem i nasionami kolendry.
SKŁAD
Bylica boże drzewko 100%. Surowiec najwyższej jakości!
PRZECIWWSKAZANIA
Nadwrażliwość na roślinę.
Ilości przyprawowe są bezpieczne w ciąży i laktacji, większych należy unikać.
CHARAKTERYSTYKA ROŚLINY
Naturalnym obszarem występowania bylicy boże drzewko jest Iran, Turcja i cały Bliski Wschód oraz Europa Wschodnia. Obecnie można ją spotkać w całej Europie i w Ameryce Północnej. Artemisia należy do rodziny astrowatych. Jest rozłożystym półkrzewem osiągającym 1,2 m wysokości. Jej rozgałęzione pędy porośnięte są pierzasto-siecznymi liśćmi przypominającymi liście kopru. Ich powierzchnia jest gładka, a spód porośnięty włoskami. Roślina ta posiada również liście odziomkowe, wyrastające bezpośrednio z korzenia. Malutkie, żółto-zielone kwiaty bylicy pojawiają się na szczytach pędów. W Polsce nie powstają z nich owoce ze względu na zbyt niskie temperatury, ale w ciepłych krajach bylica rodzi małe, niepozorne orzeszki. Cała roślina wydziela charakterystyczny kamforowo-cytrusowy zapach.
BADANIA LABORATORYJNE
Przykładamy wielką uwagę do jakości oferowanych przez nas produktów. Testujemy każdą partię ziół w naszym laboratorium.
Do produktu Bylica boże drzewko dział jakości naszego Maglabu może dostarczyć:
- Certyfikat analizy
- Specyfikację jakościową
W takim przypadku prosimy o kontakt e-mail.
BIBLIOGRAFIA
1. https://www.doz.pl
2. https://www.herbal-supplement-resource.com
3. http://gernot-katzers-spice-pages.com
4. https://www.herbal-supplement-resource.com
5. https://pl.wikipedia.org