Barro / Bibhitaki – owoc
Barro (Terminalia bellirica), po polsku migdałecznik bellirica, jest wysokim drzewem tropikalnym rosnącym w Azji Południowo-Wschodniej, z którego pozyskuje się owoce i korę. Owoce barro od setek lat są cenione i wykorzystywane w medycynie Ajurwedy, a wyjęte z nich nasiona spożywane są przez indyjską ludność rdzenną ze względu na działanie psychoaktywne. Drzewo to jest uprawiane prawie w każdym rejonie Indii i znane również pod nazwami bahera, baheda, bibhitaki lub akasha. Co ciekawe, nigdy się go nie ścina, gdyż Hindusi wierzą, że jest ono święte i stanowi schronienie dla boga Shanishvara.
BARRO – DZIAŁANIE
Właściwości prozdrowotne:
- Owoce barro pozytywnie wpływają na pracę przewodu pokarmowego. Ze względu na obecność substancji o działaniu ściągającym są pomocne przy biegunkach. Są również stosowane w zaparciach jako łagodny środek przeczyszczający. Pomagają ponadto w pozbywaniu się pasożytów przewodu pokarmowego.
- Substancje bioaktywne zawarte w owocach barro wykazują silne działanie antyoksydacyjne i przeciwzapalne, dlatego barro może stanowić doskonały element wspierający terapie chorób przebiegających z przewlekłym stanem zapalnym.
- Sterole roślinne obecne w owocach barro przyczyniają się do utrzymania prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi.
- Owoce barro zawierają substancje, które korzystnie wpływają na gospodarkę glukozy oraz insuliny, dlatego w Indiach owoce te wykorzystywano tradycyjnie w terapii cukrzycy typu 2.
- Składniki owoców barro wspierają prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i wykazują działanie sedatywne, dlatego mogą pomóc w łagodzeniu stresu i napięcia nerwowego.
W ujęciu ajurwedyjskim:
- barro czyści i odżywia kapha,
- używany jest we wszystkich zaburzeniach kapha,
- skuteczny we wspomaganiu organów, w których kapha się kumuluje (płuca, wątroba, układ moczowy).
SKŁAD
Suszony owoc barro (Terminalia bellirica) 100%. Surowiec najwyższej jakości!
Do substancji czynnych zawartych w owocach barro należą beta-sitosterol, kwas galusowy, kwas elagowy, taniny i flawonoidy.
BARRO OWOC – DAWKOWANIE I SPOSÓB UŻYCIA
Barro – herbata – owoc cięty:
1-2 łyżeczki surowca zalać szklanką wody, doprowadzić do wrzenia i gotować przez 10 minut, po czym przykryć i odstawić na 30 minut. Przecedzić. Spożywać 2 razy dziennie po pół szklanki.
Barro – owoc mielony:
Spożywać od pół do 1 łyżeczki proszku dziennie, popijając dużą ilością wody. Można rozłożyć na 2 porcje stosowane rano i wieczorem.
SYNERGIA
Połączenie z owocem haritaki wywołuje silniejsze działanie przeczyszczające.
PRZECIWWSKAZANIA
Nie stosować w czasie ciąży i karmienia piersią.
Wysokie dawki mogą spowodować nudności i wymioty.
CHARAKTERYSTYKA ROŚLINY
Migdałecznik to duże drzewo liściaste należące do rodziny trudziczkowatych. Tworzy około 100 gatunków. Rodzimym obszarem jego występowania są Indie, ale obecnie spotkać go można także w Nepalu, Birmie, Tajlandii, Malezji i na Sri Lance. Uprawiany jest ze względu na swoje cenne owoce i bogatą w taniny korę.
Migdałecznik szybko rośnie i w warunkach naturalnych osiąga wysokość do 50 m. Jego pień jest szeroki na 2-3 m, a kora jasna i popękana. Liście są duże, mają eliptyczny kształt i gładką powierzchnię. Kwiaty są drobne, zielonkawo-żółte i tworzą kwiatostany w kształcie zwisających kłosów. Wydzielają przyjemny, miodowy zapach. Owoce migdałecznika są owalne, jasnobrązowe, o długości około 2-4 cm i szerokości 2 cm. Pojawiają się na drzewie od listopada do grudnia.
BADANIA LABORATORYJNE
Przykładamy wielką uwagę do jakości oferowanych przez nas produktów. Testujemy każdą partię ziół w naszym laboratorium.
Do produktu Barro owoc dział jakości naszego Maglabu może dostarczyć:
- Certyfikat analizy
- Specyfikację jakościową
W takim przypadku prosimy o kontakt e-mail.
BIBLIOGRAFIA
1. http://easyayurveda.com
2. http://www.homeremediess.com
3. Terminalia bellirica stimulates the secretion and action of insulin and inhibits starch digestion and protein glycation in vitro. https://www.ncbi.nlm.nih.gov
4. Evaluation of antidepressant-like activity of aqueous and ethanolic extracts of Terminalia bellirica Roxb. fruits in mice. https://www.ncbi.nlm.nih.gov
5. http://www.flowersofindia.net
6. http://www.worldagroforestry.org
7. http://tropical.theferns.info