• Barro
    rotator-prawo
    rotator-lewo
  • Barro
    rotator-prawo
    rotator-lewo
  • Barro
    rotator-prawo
    rotator-lewo
  • Barro
    rotator-prawo
    rotator-lewo
  • Barro
    rotator-prawo
    rotator-lewo
  • Barro
    rotator-prawo
    rotator-lewo
Terminalia bellirica

Barro

Reguluje pracę jelit - albo łagodnie je pobudza, albo hamuje ich nadmierną pracę. Koi układ nerwowy.

  • W magazynie: 0 sztuk
    6,29
    W magazynie: 0 sztuk
    6,29
    W magazynie: 0 sztuk
    13,08
    W magazynie: 73 sztuk
    8,61
    W magazynie: 10 sztuk
    22,50
  • Koszt przesyłki już od 9,90 zł


    Darmowa dostawa na terenie Polski od 150zł.

  • Wybrany wariant jest teraz niedostępny.

    Powiadom mnie, gdy się pojawi:

Barro / Bibhitaki – owoc

Barro (Terminalia bellirica), po polsku migdałecznik bellirica, jest wysokim drzewem tropikalnym rosnącym w Azji Południowo-Wschodniej, z którego pozyskuje się owoce i korę. Owoce barro od setek lat są cenione i wykorzystywane w medycynie Ajurwedy, a wyjęte z nich nasiona spożywane są przez indyjską ludność rdzenną ze względu na działanie psychoaktywne. Drzewo to jest uprawiane prawie w każdym rejonie Indii i znane również pod nazwami bahera, baheda, bibhitaki lub akasha. Co ciekawe, nigdy się go nie ścina, gdyż Hindusi wierzą, że jest ono święte i stanowi schronienie dla boga Shanishvara.


BARRODZIAŁANIE

Właściwości prozdrowotne:

  • Owoce barro pozytywnie wpływają na pracę przewodu pokarmowego. Ze względu na obecność substancji o działaniu ściągającym są pomocne przy biegunkach. Są również stosowane w zaparciach jako łagodny środek przeczyszczający. Pomagają ponadto w pozbywaniu się pasożytów przewodu pokarmowego.
  • Substancje bioaktywne zawarte w owocach barro wykazują silne działanie antyoksydacyjne i przeciwzapalne, dlatego barro może stanowić doskonały element wspierający terapie chorób przebiegających z przewlekłym stanem zapalnym.
  • Sterole roślinne obecne w owocach barro przyczyniają się do utrzymania prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi.
  • Owoce barro zawierają substancje, które korzystnie wpływają na gospodarkę glukozy oraz insuliny, dlatego w Indiach owoce te wykorzystywano tradycyjnie w terapii cukrzycy typu 2.
  • Składniki owoców barro wspierają prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i wykazują działanie sedatywne, dlatego mogą pomóc w łagodzeniu stresu i napięcia nerwowego.


W ujęciu ajurwedyjskim:

  • barro czyści i odżywia kapha,
  • używany jest we wszystkich zaburzeniach kapha,
  • skuteczny we wspomaganiu organów, w których kapha się kumuluje (płuca, wątroba, układ moczowy).


SKŁAD


Suszony owoc barro (Terminalia bellirica) 100%. Surowiec najwyższej jakości!

Do substancji czynnych zawartych w owocach barro należą beta-sitosterol, kwas galusowy, kwas elagowy, taniny i flawonoidy.


BARRO OWOCDAWKOWANIE I SPOSÓB UŻYCIA


Barro – herbata – owoc cięty:

1-2 łyżeczki surowca zalać szklanką wody, doprowadzić do wrzenia i gotować przez 10 minut, po czym przykryć i odstawić na 30 minut. Przecedzić. Spożywać 2 razy dziennie po pół szklanki.


Barro – owoc mielony:

Spożywać od pół do 1 łyżeczki proszku dziennie, popijając dużą ilością wody. Można rozłożyć na 2 porcje stosowane rano i wieczorem.


SYNERGIA


Połączenie z owocem haritaki wywołuje silniejsze działanie przeczyszczające.


PRZECIWWSKAZANIA


Nie stosować w czasie ciąży i karmienia piersią.

Wysokie dawki mogą spowodować nudności i wymioty.


CHARAKTERYSTYKA ROŚLINY


Migdałecznik to duże drzewo liściaste należące do rodziny trudziczkowatych. Tworzy około 100 gatunków. Rodzimym obszarem jego występowania są Indie, ale obecnie spotkać go można także w Nepalu, Birmie, Tajlandii, Malezji i na Sri Lance. Uprawiany jest ze względu na swoje cenne owoce i bogatą w taniny korę.

Migdałecznik szybko rośnie i w warunkach naturalnych osiąga wysokość do 50 m. Jego pień jest szeroki na 2-3 m, a kora jasna i popękana. Liście są duże, mają eliptyczny kształt i gładką powierzchnię. Kwiaty są drobne, zielonkawo-żółte i tworzą kwiatostany w kształcie zwisających kłosów. Wydzielają przyjemny, miodowy zapach. Owoce migdałecznika są owalne, jasnobrązowe, o długości około 2-4 cm i szerokości 2 cm. Pojawiają się na drzewie od listopada do grudnia.


JAKOŚĆ PRODUKTÓW


Przykładamy wielką uwagę do jakości oferowanych przez nas produktów. Testujemy każdą partię ziół w naszym laboratorium.

Do produktu Barro owoc dział jakości naszego Maglabu może dostarczyć:

  • Certyfikat analizy
  • Specyfikację jakościową

W takim przypadku prosimy o kontakt e-mail.


BIBLIOGRAFIA


1. http://easyayurveda.com
2. http://www.homeremediess.com
3. Terminalia bellirica stimulates the secretion and action of insulin and inhibits starch digestion and protein glycation in vitro. https://www.ncbi.nlm.nih.gov
4. Evaluation of antidepressant-like activity of aqueous and ethanolic extracts of Terminalia bellirica Roxb. fruits in mice. https://www.ncbi.nlm.nih.gov
5. http://www.flowersofindia.net
6. http://www.worldagroforestry.org
7. http://tropical.theferns.info

***

Część rośliny: nasiona, orzechy
Sposób zbioru: Z upraw konwencjonalnych
Tradycyjna medycyna: Ayurveda
Kraj pochodzenia: Indie
Zdrowie: Sprawne jelita, Prawidłowy cholesterol, Prawidłowy cukier, Zdrowe serce, Stres, napięcie, Sprawne krążenie, Przeciwutleniacze, antyoksydanty
Ostrzeżenia: Nie stosować w ciąży

Masz pytanie? Napisz do nas

Ocena Ogólna: (5.00/5)

Opinie klientów

  • Ocena: (5/5)

    Ania O., W dniu: 19.07.2019

    Polecam

  • Ocena: (5/5)

    Mateusz O., W dniu: 22.12.2016

    Działa zgodnie z opisem, gorąco polecam mieć zawsze barro, każdemu zdarza się biegunka a to ratuje bardzo szybko, niezastąpione jest.

Dzięki cookies korzystanie ze strony jest szybsze i łatwiejsze. Przestrzegamy RODO. Więcej informacji znajdziesz w Polityce Prywatności.

  OK