• Galangal - Kencur
    rotator-prawo
    rotator-lewo
  • Galangal - Kencur
    rotator-prawo
    rotator-lewo
Kaempferia galanga

Galangal - Kencur

  • W magazynie: 0 sztuk
    12,90
    W magazynie: 0 sztuk
    12,90
  • Produkt chwilowo niedostępny.

  • Wybrany wariant jest teraz niedostępny.

    Powiadom mnie, gdy się pojawi:

Galangal kencur (Kaempferia galanga) to jeden z czterech gatunków roślin określanych wspólnym mianem „galangal”. Pochodzi z Indii i jest charakterystyczny dla krajów azjatyckich oraz Australii i Nowej Gwinei. Jego kłącza stosowane są tam przede wszystkim jako przyprawa i element tradycyjnej medycyny. Indyjska Ajurweda wykorzystywała je dawniej w przypadku dolegliwości trawiennych, bólu brzucha, bólu zębów, głowy, mięśni i stawów. Wysuszony sproszkowany korzeń wymieszany z miodem stanowił lek na kaszel i podrażnione gardło. Podobne zastosowania miały te kłącza w Tajlandii oraz w Chinach, gdzie dodatkowo sporządzano z nich ziołowe mieszanki na infekcje i przeziębienia.

Ze względu na wysoką zawartość olejków eterycznych kłącza K. galanga stosowane są w przemyśle perfumeryjnym, a w Japonii i Tybecie sporządza się z nich kadzidła. Uważa się, że wdychanie dymu z kadzideł zawierających galangal powoduje poprawę nastroju i koncentracji, ułatwia medytację i niweluje zmęczenie psychiczne.

Co ciekawe, w Papui Nowej Gwinei kłącze K. galanga stanowiło niegdyś surowiec do sporządzania wywarów psychoaktywnych i afrodyzyjnych, było także wykorzystywane podczas ceremonii z magicznymi roślinami i grzybami.


DZIAŁANIE

Właściwości prozdrowotne

Badania medycyny współczesnej nad składnikami aktywnymi zawartymi w kłączach K. galanga potwierdzają słuszność zastosowania tego surowca w medycynie tradycyjnej.

Wykazano dotychczas, że wyciągi z galangalu:

  • Pomagają złagodzić bóle różnego pochodzenia,
  • Wspierają prawidłową odpowiedź przeciwzapalną,
  • Wspomagają trawienie,
  • Działają rozkurczowo,
  • Uspokajają,
  • Odstraszają owady i pasożyty [1, 2]


ZASTOSOWANIE

  • W kuchni
  • Na trawienie
  • W celu złagodzenia bólu
  • Dla relaksu


SKŁAD

Kłącze K. galanga 100%. Surowiec najwyższej jakości!


DAWKOWANIE I SPOSÓB UŻYCIA


Galangal w proszku:

  • Odwar

1-3 łyżki galangalu zalej jedną lub dwiema szklankami wody, gotuj 5 minut, odcedź. Możesz użyć kilkakrotnie tego samego surowca, dopóki odwar nie zblednie.


SYNERGIA

Połączenie galangalu z kłączem tataraku, zielem passiflory i liśćmi Ilex guayusa wzmocni jego działanie relaksacyjne.


PRZECIWWSKAZANIA

Nadwrażliwość na roślinę, ciąża i laktacja.


CHARAKTERYSTYKA ROŚLINY

Kaempferia galanga należy do rodziny imbirowatych ( Zingiberaceae). Zasięg jego występowania rozciąga się od Indii i Bangladeszu, przez południowe Chiny, do krajów Azji Południowo-Wschodniej, Australii i Nowej Gwinei. Rośnie dziko w lasach tropikalnych, jest również szeroko uprawiany. Osiąga wysokość 45 cm.

Pod ziemią tworzy kłącze podobne do imbiru. Nad ziemią widać rozetę złożoną z dużych i szerokich liści o owalnym kształcie, zaostrzonych końcach i podłużnym unerwieniu. Kwiaty galangalu mają 6-12 białych płatków z purpurowymi plamkami przy dnie kwiatowym. Wydzielają przyjemny zapach.


BIBLIOGRAFIA


1. Phytochemistry and medicinal properties of Kaempferia galanga L. (Zingiberaceae) extracts. http://www.academicjournals.org
2. Biological and Chemical properties of Kaempferia galanga L. – a Zingiberaceae plant. http://www.academia.edu
3. https://en.wikipedia.org
4. http://entheology.com
5. http://tropical.theferns.info

***

Kraj pochodzenia: Chiny
Zdrowie: Stres, napięcie, Trawienie
Zastosowanie: Bóle , Odprężenie i nastrój
Ostrzeżenia: Nie stosować w ciąży, Nie stosować podczas laktacji

Masz pytanie? Napisz do nas

Dzięki cookies korzystanie ze strony jest szybsze i łatwiejsze. Przestrzegamy RODO. Więcej informacji znajdziesz w Polityce Prywatności.

  OK