• Herbata Kuding Cha
    rotator-prawo
    rotator-lewo
  • Herbata Kuding Cha
    rotator-prawo
    rotator-lewo
  • Herbata Kuding Cha
    rotator-prawo
    rotator-lewo

Herbata Kuding Cha

To intrygująca herbata ziołowa z Chin o wielowarstwowym, gorzkim smaku.

    • ; 1
  • W magazynie: 73 sztuk
    15,69
    W magazynie: 73 sztuk
    15,69
    Dodaj
    do ulubionych
  • Najniższa cena produktu w ostatnich 30 dniach:

  • Koszt przesyłki już od 13 zł


    Darmowa dostawa na terenie Polski od 150zł (Poczta, Inpost, GLS).

  • Wybrany wariant jest teraz niedostępny.

    Powiadom mnie, gdy się pojawi:

Herbata Kuding Cha

Chińskie słowo kuding oznacza dosłownie „ gorzkie gwoździe”. Wystarczy ta jedna informacja, aby odgadnąć istotę tej herbaty :)

Cha to po chińsku herbata (liściasta), chociaż kuding cha tak naprawdę nią nie jest, ponieważ nie powstaje z liści Camelia sinensis. W Chinach kuding cha produkuje się z liści krzewów należących do rodziny Ilex – w tym przypadku Ilex kaushue (syn. Ilex kudingcha), natomiast na Tajwanie i w Syczuanie używa się liści Ligustrum robustum.

Kuding cha można zatem zaliczyć do ziół, szczególnie że surowiec ten ma swoje miejsce w Tradycyjnej Medycynie Chińskiej. Chińczycy używali go dawniej na przeziębienia, kaszel, nieżyt nosa, ból głowy, podrażnione oczy i zapalenie oskrzeli. Ponadto uważali, że napar z kuding usprawnia trawienie, a także wyostrza pamięć i koncentrację.

Współcześni badacze poznali już nieco tę roślinę. Jest nawet kilka badań nad jej najważniejszymi właściwościami. Do tej pory udokumentowano jej korzystny wpływ na profil lipidowy, gospodarkę glukozy i stany zapalne.

Jak smakuje kuding cha?

A jak mogą smakować gorzkie gwoździe? Oczywiście gorzko :) Ta gorycz dosłownie powala na kolana. Moim zdaniem kuding dorównuje jedynie andrographisowi, czyli indyjskiemu „królowi goryczy”. Jednak w odróżnieniu od niego, kuding ma w sobie także pewne słodkawe odcienie. W naparze na pierwszym planie atakuje gorycz, lecz pod spodem pojawia się stewiowa słodycz i ziołowość.

Warto tutaj dodać, że herbata kuding jest bardzo wydajna! Jeden tylko liść można parzyć wiele razy, uzyskując wciąż intensywny napar.


KUDING CHADZIAŁANIE

  • Herbata kuding stosowana regularnie przez dłuższy czas wywiera korzystny wpływ na profil lipidowy – szczególnie pozytywnie wpływa na poziom cholesterolu całkowitego oraz HDL [1, 2].
  • Badacze wskazują również na zdolność tego surowca do regulowania gospodarki glukozy. Obie powyższe właściwości mogą przyczynić się do lepszej kontroli masy ciała [3].
  • Napar z kuding cha ceniony jest również za pozytywny wpływ na skład i różnorodność mikroflory jelitowej [3].
  • Poprzez mnogość polifenoli zawartych w kuding cha, napar ten wykazuje działanie ochronne na narządy wewnętrzne i przeciwstarzeniowe [4].


SKŁAD


Herbata kuding cha (Ilex kaushue) 100%.


HERBATA KUDING CHAPARZENIE

Napar z kuding cha:

  • Jeśli możesz, użyj jakościowej wody mineralnej – smak będzie lepszy.
  • Weź tylko jeden liść i zalej go w kubku wrzątkiem. Jeśli smak wciąż będzie dla Ciebie za mocny, spróbuj przygotować z jednego liścia cały dzbanek naparu.
  • Wyjątkowo w tym przypadku nie należy przykrywać naparu!
  • Na początek wystarczy 1 minuta. Z każdym kolejnym parzeniem ten czas możesz nieco wydłużać.
  • Napar możesz pić zarówno gorący, jak i schłodzony.


PRZECIWWSKAZANIA


Ciąża, karmienie piersią, wystąpienie nadwrażliwości.


ŹRÓDŁA


1. Lipid-Lowering Efficacy of Kuding Tea in Patients With Metabolic Disorders: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35571915/
2. The Hypolipidemic Effect of Total Saponins from Kuding Tea in High-Fat Diet-Induced Hyperlipidemic Mice and Its Composition Characterized by UPLC-QTOF-MS/MS. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27074384/
3. Chemical Composition, Bioactivity and Safety Aspects of Kuding Tea—From Beverage to Herbal Extract. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7551553/
4. Protective Effects of Kuding Tea (Ilex kudingcha C. J. Tseng) Polyphenols on UVB-Induced Skin Aging in SKH1 Hairless Mice. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30871261/



Kraj pochodzenia: Chiny

Masz pytanie? Napisz do nas

Polecane dla Ciebie

    Dzięki cookies korzystanie ze strony jest szybsze i łatwiejsze. Przestrzegamy RODO. Więcej informacji znajdziesz w Polityce Prywatności.

      OK