• Olejek aksamitkowy 100% Nanga
    rotator-prawo
    rotator-lewo
  • Olejek aksamitkowy 100% Nanga
    rotator-prawo
    rotator-lewo
Tagetes minuta

Olejek aksamitkowy 100% Nanga

  • W magazynie: 16 sztuk
    15,36
    W magazynie: 16 sztuk
    15,36
  • Koszt przesyłki już od 9,90 zł


    Darmowa dostawa na terenie Polski od 150zł.

  • Wybrany wariant jest teraz niedostępny.

    Powiadom mnie, gdy się pojawi:

Olejek aksamitkowy 100% Nanga

Olejek aksamitkowy pozyskiwany jest z kwiatów aksamitki Tagetes minuta, występującej naturalnie w Ameryce Południowej, zwłaszcza w Peru, Ekwadorze, Chile i Boliwii. Roślina ta posiada wiele lokalnych nazw, takich jak na przykład chinchilla, huacatay, wakataya, khakibos lub suico. Nazywana bywa też dziką aksamitką (ang. wild marigold) i czarną miętą (ang. black mint).

Dla rdzennych mieszkańców Ameryki Południowej aksamitka ta jest istotnym składnikiem tradycyjnej kuchni i medycyny. Jej wysuszone liście stosuje się jako przyprawę do wielu potraw, m.in. do ocopa – peruwiańskiego dania z ziemniaków z zielonym sosem, któremu kolor ten nadaje właśnie aksamitka. Z liści i kwiatów aksamitki przyrządza się ziołową herbatę, która zalecana jest przy niestrawności, problemach z żołądkiem i w zakażeniach pasożytniczych. Napary z tej rośliny wykorzystuje się również zewnętrznie w przypadku infekcji skórnych i hemoroidów. Co ciekawe, aksamitka Tagetes. minuta sadzona jest często na polach pomiędzy uprawianymi roślinami, gdyż jej korzenie wydzielają substancje, które działają jak środki owadobójcze i trzymają z daleka szkodniki oraz ślimaki. Części nadziemne aksamitki również odstraszają owady, dlatego sporządzone z niej bukiety wiesza się na drzwiach i w oknach domów.

Olejek aksamitkowy pachnie słodko, owocowo-cytrusowo. Ceniony jest za mnogość możliwości zastosowania. Używa się go do wyrobu perfum i kosmetyków oraz do aromatyzowania napojów, lodów, wyrobów piekarniczych, tytoniu i leków. Dodawany jest do preparatów farmaceutycznych ze względu na swoje skuteczne działanie przeciwdrobnoustrojowe i przeciwpasożytnicze. Znajdziemy go również w środkach na owady, larwy i roztocza. Ogromny potencjał olejku aksamitkowego sprawił, że zapotrzebowanie i popyt na niego są bardzo wysokie. Aby zapobiec dewastacji środowiska i nadmiernemu pozyskiwaniu tej rośliny ze stanowisk naturalnych, uprawy aksamitki rozszerzono na wiele krajów poza Ameryką Południową. Obecnie olejek ten produkowany jest więc na szeroką skalę również we Francji, Hiszpanii, w Iranie i w Indiach.


WŁAŚCIWOŚCI


  • Olejek aksamitkowy działa silnie antybakteryjnie, antywirusowo, przeciwgrzybiczo i przeciwpasożytniczo. Ponadto zabija roztocza, owady, larwy i wszelkie robaki.
  • Jest doskonałym wsparciem dla układu odpornościowego podczas infekcji i przeziębienia. Zastosowany w inhalacjach oczyszcza drogi oddechowe z drobnoustrojów, wspomaga rozrzedzanie i odkrztuszanie wydzieliny płucnej, odblokowuje zatkany nos i zatoki.
  • Jest naturalnym antyseptykiem dla skóry, a dodatkowo wspomaga gojenie się ran, odcisków, otarć i pęcherzy.
  • Działa rozkurczowo i uspokajająco.

[1, 2, 3]


ZASTOSOWANIE

  • jako naturalny środek na owady, pasożyty, grzyby, robaki i roztocza
  • do inhalacji w infekcjach, przeziębieniu, grypie, zapaleniu płuc i oskrzeli, astmie
  • do pielęgnacji skóry dotkniętej zakażeniem bakteryjnym lub grzybiczym oraz opryszczką (kąpiele, okłady, przemywanie)
  • do odkażania drobnych ran
  • do masażu rozluźniającego
  • do wyrobu perfum


SPOSÓB UŻYCIA


Kominek aromaterapeutyczny

Do kominka aromaterapeutycznego wlej do pełna wodę i dodaj 3 – 10 kropel olejku. Na dole rozpal świeczkę. Przebywaj blisko kominka, aby wdychać jak najwięcej związków lotnych.

Inhalacja

2 – 3 krople olejku dodaj do gorącej wody, nakryj głowę ręcznikiem i wdychaj unoszącą się parę przez 5-10 minut. Uważaj, aby para nie dostawała się do oczu. Możesz także nanieść kroplę olejku na chusteczkę i inhalować się nią kilka razy dziennie.

Kąpiel

3 – 15 kropli olejku dodaj do wanny z gorącą wodą i dobrze wymieszaj. Zanurz się w wodzie na co najmniej 20 minut. Nie używaj środków myjących (najlepiej wziąć prysznic przed kąpielą z olejkami).

Masaż

15 – 30 kropel olejku dodaj do 50 ml oleju bazowego (np. z pestek winogron) i wymieszaj. Olej możesz nieco podgrzać.


SKŁAD

Olejek eteryczny z aksamitki Tagetes minuta 100%. Bez dodatków. Najwyższa jakość!


DOBRZE ŁĄCZY SIĘ Z

Jałowcem, lawendą, sosną, bodziszkiem, drzewem sandałowym, jaśminem, frankincense i wszystkimi cytrusowymi.


OSTRZEŻENIA

Olej z aksamitki jest bardzo silnym olejem i powinien być stosowany oszczędnie i tylko przez osoby z doświadczeniem w pracy z olejkami eterycznymi. Należy go również unikać w czasie ciąży, nie stosować na skórę wrażliwą. Aksamitka może również powodować nadwrażliwość na światło.


CHARAKTERYSTYKA ROŚLINY


Aksamitka Tagetes minuta należy do rodziny astrowatych. Jest rośliną jednoroczną, dorastającą do około 1 m wysokości. Tworzy wzniesioną, słabo rozgałęzioną łodygę. Jej liście są pierzasto złożone z wąskich listków o ząbkowanych brzegach. Kwiaty są bardzo drobne, prawie niewidoczne, białe. Zbierają się w gęste kwiatostany na szczytach łodyg. Po ich przekwitnieniu pojawiają się podłużne torebki z nasionami.


INFORMACJE TECHNICZNE

  • Kraj pochodzenia Indie
  • Metoda pozyskiwania destylacja parą wodną
  • Użyta część rośliny kwitnące ziele
  • Kolor czerwonawy, bursztynowy
  • Intensywność zapachu średni, słodki, owocowy, prawie cytrusowy
  • Główne składniki limonen 1-7%
  • Konsystencja rzadka


BIBLIOGRAFIA


1. https://pfaf.org
2. http://www.essencejournal.com
3. https://essentialoils.co.za
4. https://en.wikipedia.org

***

Kraj pochodzenia: Indie
Aromat: cytrusowy, owocowy, słodki
Nuta zapachowa: Nuta głowy
Ostrzeżenia: Nie stosować w ciąży, Nie stosować podczas laktacji, Do użytku zewnętrznego, Fotouczulający, Stosować rozcieńczony, Unikać kontaktu z oczami

Masz pytanie? Napisz do nas

Dzięki cookies korzystanie ze strony jest szybsze i łatwiejsze. Przestrzegamy RODO. Więcej informacji znajdziesz w Polityce Prywatności.

  OK