Prawdziwy polski superfood! Jest doskonały na okres jesienno-zimowy. Wzmocni odporność i pomoże rozruszać nie tylko stawy, ale i rozleniwiony układ trawienny.
Pierwsze, ale i liczne zarazem wzmianki o rokitniku znajdziemy już w VIII w. p.n.e. w tybetańskim, czterotomowym dziele medycznym o nazwie: rGyud-bzhi (Cztery Tantry). Zalecano wtedy spożycie jego przetworów w przypadku biegunek, kaszlu czy uporczywego pragnienia.
Tybet to jednak nie jedyna kraina tak silnie doceniająca właściwości “cudownej rośliny”. Sam Czyngis-Chan – założyciel Imperium Mongolskiego – miał mawiać, że jego potęga opiera się na trzech filarach: dyscyplinie, dobrze zorganizowanej armii i… Rokitniku!
Owoc rokitnika stosowany jest również w ludowej medycynie Chin, Rosji, ale i Finlandii czy Estonii.
Sok z owoców rokitnika zwyczajnego (Hippophae rhamnoides) 100%. Najwyższa jakość!
To produkt powstający w Polsce, tłoczony z polskich owoców przez pasjonatów zielarstwa.
Pij 3 razy dziennie po 25 ml. Możesz rozcieńczyć w 100 ml wody lub wypić jako shot witaminowy. Jeśli jest dla Ciebie zbyt kwaśny – dodaj trochę miodu!
Sok z rokitnika może stanowić ciekawe urozmaicenie koktajli owocowych czy naparów.
Z uwagi na wysoką zawartość kwasów (m. in. szczawiowego) nie zaleca się spożywania przetworów z rokitnika osobom skarżącym się na wrzody dwunastnicy oraz żołądka. Mogą one również nasilić objawy kamicy żółciowej i nerkowej. Przeciwwskazaniem jest również zapalenie trzustki czy wątroby.
Nie należy łączyć produktu z lekami rozrzedzającymi krew oraz obniżającymi poziom glukozy.
Rokitnik zwyczajny (Hippophae rhamnoides) – ozdobny, silnie rozrastający się krzew z rodziny oliwnikowatych (Elaeagnaceae), osiągający do 6m wysokości. Porasta Azję i Europę, a w Polsce występuje na wybrzeżu Morza Bałtyckiego. Wyjątkową cechą tej przepięknej rośliny jest wypuszczanie drobnych, żółtych kwiatków na około tydzień przed wykształceniem srebrzystych, pokrytych gwiazdkowatymi włoskami liści. Jednak największe wrażenie wywierają intensywnie pomarańczowe jagody, które zwykle długo utrzymują się na pędach.
1. Rokitnik zwyczajny (Hippophae rhamnoides L.) jako źródło związków o aktywności przeciwnowotworowej i radioprotekcyjnej. https://phmd.pl/api/files/view/363501.pdf
2. Rokitnik – roślina wartościowa dla zdrowia. http://kosmos.icm.edu.pl/PDF/2016/285.pdf
3. Sea buckthorn. https://www.webmd.com/vitamins-and-supplements/sea-buckthorn-uses-and-risks
4. Rokitnik zwyczajny (Hippophaë rhamnoides L.) jako skarbnica witaminy C. https://postepybiochemii.ptbioch.edu.pl/index.php/PB/article/download/271/442/1149
5. Rokitnik zwyczajny. https://pl.m.wikipedia.org/wiki/Rokitnik_zwyczajny