• Kminek owoc
    rotator-prawo
    rotator-lewo
  • Kminek owoc
    rotator-prawo
    rotator-lewo
  • Kminek owoc
    rotator-prawo
    rotator-lewo
Carum carvi

Kminek owoc

  • W magazynie: 64 sztuk
    4,25
    W magazynie: 64 sztuk
    4,25
  • Koszt przesyłki już od 9,90 zł


    Darmowa dostawa na terenie Polski od 150zł.

  • Wybrany wariant jest teraz niedostępny.

    Powiadom mnie, gdy się pojawi:

Kminek (Carum carvi) to przyprawa o wyrazistym aromacie, której nie da się „przeoczyć”. Jedni go lubią, inni nie znoszą. Kminek jest jedną z najstarszych uprawianych przypraw. W niektórych krajach wykorzystuje się również jego liście świeże lub suszone jako zioło i przyprawę oraz korzenie, które są sporządzane i jadane podobnie jak korzeń pietruszki czy marchwi. Kminek obecny jest w tradycyjnej kuchni islandzkiej, skandynawskiej i niemieckiej, a także w bałkańskiej i Bliskiego Wschodu.


DZIAŁANIE

Właściwości prozdrowotne

Kminek pozytywnie wpływa na pracę przewodu pokarmowego. Dodany do potraw ułatwia ich przyswajanie, a żuty lub w postaci herbaty pomoże podnieść apetyt i złagodzić wzdęcia, niestrawność i zgagę. Może być również stosowany w przypadku kolki u małych dzieci, a także podczas bolesnej menstruacji.


SKŁAD

Nasiona kminku zwyczajnego 100%. Surowiec najwyższej jakości.


ZASTOSOWANIE

Kminek pachnie delikatnie, trochę słodko, trochę orzechowo. Jest specyficzny w smaku. Pozostawia świeżość w ustach, dlatego dawniej był żuty dla odświeżenia oddechu. Kminek należy dodawać do potraw pod koniec gotowania, ponieważ długie gotowanie uwalnia z niego gorzki smak.

Kminek pasuje do zup, szczególnie do kapuśniaku, grochówki, zupy ziemniaczanej i grzybowej. Dobrze komponuje się z potrawami na bazie fasoli, soczewicy i ziemniaków. Jest doskonałym dodatkiem do wypieku pieczywa, bułek, pasztecików, krakersów i sucharów. Warto dodać go do domowego pasztetu i kiełbasy. Nada się również do pieczonego mięsa i drobiu, zwłaszcza tłustego, a więc do wieprzowiny, gęsi i kaczki.

Kminek może być z powodzeniem stosowany w daniach warzywnych, a także dodawany do makaronu, kaszy, ryżu i omletów. Niektórzy doprawiają nim ciastka i pieczone jabłka.

Mniej typowe zastosowanie kminku to dodatek do tradycyjnych serów i do aromatyzowania alkoholi.

W celu uśmierzenia problemów trawiennych warto przygotować napar z kminku. W tym celu należy zgnieść lub rozdrobnić 1 łyżeczkę nasion, zalać wrzącą wodą i parzyć przez 10-15 minut. Pić 3 razy dziennie.


CHARAKTERYSTYKA ROŚLINY

Kminek zwyczajny należy do rodziny selerowatych i występuje pospolicie w wielu krajach Europy, Afryki i Azji. Osiąga wysokość do 1 m. Rodzi drobne, białe lub różowe kwiaty, które zbierają się w baldachy na szczytach wysokich, rozgałęzionych łodyg. Jego liście mają pierzasty kształt. Owoc tworzy rozłupnia złożona z dwóch niełupek o długości 4-6 mm, w których znajdują się nasiona. Zbiera się je późnym latem.


JAKOŚĆ PRODUKTÓW


Jakość oferowanych produktów jest dla nas bardzo ważna. Testujemy każdą partię ziół w naszym laboratorium.

Do produktu Kminek owoc dział jakości naszego Maglabu może dostarczyć:

  • Certyfikat analizy
  • Specyfikację jakościową

W takim przypadku prosimy o kontakt e-mail


BIBLIOGRAFIA


1. http://www.przyprawowy.pl
2. http://www.botanical.com
3. http://pl.herbs2000.com
4. http://www.swiatkwiatow.pl
5. https://en.wikipedia.org

***

Część rośliny: owoc
Sposób zbioru: Z upraw konwencjonalnych
Tradycyjna medycyna: Europejska
Kraj pochodzenia: Czechy
Smak: słodki, delikatny
Zdrowie: Trawienie
Zastosowanie: Przyprawa

Masz pytanie? Napisz do nas

Ocena Ogólna: (5.00/5)

Opinie klientów

  • Ocena: (5/5)

    Maria S., W dniu: 18.07.2019

    Pyszny, aromatyczny. Dodaję do pieczonego chleba.

  • Ocena: (5/5)

    Weronika G., W dniu: 15.04.2019

    Bardzo dobra i aromatyczna przyprawa

  • Ocena: (5/5)

    Łukasz W., W dniu: 23.12.2015

    Bardzo wysokiej jakości, smaczny kminek. Nieodzowny w kuchni.

  • Ocena: (5/5)

    Łukasz W., W dniu: 19.09.2015

    Jednym słowem: SUPER! Wysokiej jakości kminek - pięknie pachnie i smakuje. Doskonały jako remedium na dolegliwości trawienne.

Dzięki cookies korzystanie ze strony jest szybsze i łatwiejsze. Przestrzegamy RODO. Więcej informacji znajdziesz w Polityce Prywatności.

  OK