Mąka z wiesiołka 250 g – Olvita
Mąka z wiesiołka powstaje z nasion wiesiołka częściowo odtłuszczonych, ma ciemnobrązowa barwę i charakterystyczny smak. To produkt idealny dla osób zmagających się z miażdżycą, wysokim poziomem cholesterolu, cukrzycą, nadwagą, problemami z trawieniem, chorobami skóry jak trądzik czy łuszczyca i alergiami. Nasiona wiesiołka są bowiem bogate w witaminę F, selen, magnez, wapń, błonnik, oraz nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) – kwas linolowy (LA) i gamma-linolenowy (GLA), z których najważniejszym jest kwas GLA gamma-linolenowy (ludzki organizm nie jest go w stanie sam wytworzyć).
Spożywanie mąki z wiesiołka sprzyja obniżeniu poziomu cholesterolu i cukru we krwi, pomaga pozbyć się nadwagi, redukuję agregację płytek w naczyniach krwionośnych w skutek czego zapobiega miażdżycy i nadciśnieniu, wzmacnia ścianki naczyń krwionośnych, stabilizuje połączenia międzykomórkowe dzięki czemu wpływa na lepszy wygląd skóry, włosów i paznokci, dba o wątrobę, pomaga pozbyć się toksyn, wzmacnia odporność.
Mąkę z wiesiołka można dodawać do jogurtów i szejków, past, sałatek, ciast wegańskich i innych dań na zimno, bez obróbki cieplnej by nie uszkodzić delikatnej struktury wielonienasyconych kwasów tłuszczowych.
SKŁAD
Wartość energetyczna na 100 g produktu:
Wartość energetyczna |
363,8kcal (1537 kJ) /100g
|
Tłuszcze |
8g |
– w tym tłuszcze nasycone |
1g |
Węglowodany |
45g |
– w tym cukry |
1g |
Białko |
29g |
Sól |
0g |
Zastosowanie
Dodatki do: muesli, płatków, deserów, jogurtów i koktajli, raw (surowych) ciast i ciasteczek, past i kremów, sałatek.
Przepisy
Trufle wiesiołkowo-morelowe
Składniki:
3 garście orzechów włoskich
2 garście suszonych moreli
4 łyżki mąki z wiesiołka
3 łyżki oleju kokosowego
5 daktyli
Wszystkie składniki włożyć do misy miksera z ostrzem i zmiksować na gładką masę. Mają być wyczuwalne niewielkie kawałki składników, masa nie może być całkowicie kremowa. Z powstałej masy uformować niewielkie kuleczki, około 2-3 cm. średnicy. Wstawić do lodówki na kilkanaście minut, aby masa się utrwaliła. Można przechowywać w lodówce nawet do tygodnia.
Źródło: http://paleostrefa.pl
Kraj pochodzenia
Polska
Informacja o alergenach
Może zawierać: gluten, sezam, soję, orzechy: laskowe, arachidowe, włoskie, makadamia, migdały.
***