• Olejek z mirtu cytrynowego 100% Nanga
    rotator-prawo
    rotator-lewo
  • Olejek z mirtu cytrynowego 100% Nanga
    rotator-prawo
    rotator-lewo
Backhousia citriodora

Olejek z mirtu cytrynowego 100% Nanga

  • W magazynie: 96 sztuk
    17,50
    W magazynie: 96 sztuk
    17,50
  • Koszt przesyłki już od 9,90 zł


    Darmowa dostawa na terenie Polski od 150zł.

  • Wybrany wariant jest teraz niedostępny.

    Powiadom mnie, gdy się pojawi:

Olejek z mirtu cytrynowego 100% Nanga

Naturalny olejek eteryczny z mirtu cytrynowego pozyskiwany jest z liści wiecznie zielonego, tropikalnego drzewa Backhousia citriodora, występującego endemicznie (czyli tylko tam) na wschodnim wybrzeżu Australii.

Olejek z mirtu wydziela intensywny, cytrynowy zapach podkreślony mocną, ziołowo-gorzką nutą. Zapach ten jest bogaty i dość ciężki, ale jednocześnie całkiem orzeźwiający. Przykuwa uwagę. Doskonale komponuje się z zapachami słodkimi i korzennymi. Polecam połączyć go z olejkiem goździkowym w proporcji 1 kropla goździka na 1 kroplę mirtu.

Olejek ten znajduje zastosowanie w aromaterapii, dermatologii, przemyśle kosmetycznym i perfumeryjnym. Aromat olejku podnosi na duchu i uspokaja, doskonale koi nerwy i wycisza przed snem. Dzięki właściwościom przeciwbakteryjnym, przeciwwirusowym i przeciwgrzybiczym olejek mirtowy skutecznie wspomaga leczenie wielu schorzeń skóry, np. egzemy, trądziku, grzybicy, łupieżu, czy opryszczki. Pomocny jest też w kuracji wysypki spowodowanej wirusem ospy. Przyłożony na waciku do skóry łagodzi ból i podrażnienia po ukąszeniach owadów. Skutecznie odkaża też drobne rany. Inhalacje z olejkiem mirtowym wspomagają leczenie dolegliwości związanych z układem oddechowym. Olejek ten świetnie sprawdza się również jako dodatek do środków czystości. Podnosi ich skuteczność, a także polepsza ich zapach.

Warto dodać, że olejek z mirtu cytrynowego jest najbogatszym naturalnym źródłem cytralu – zawiera go aż 90-95%. Cytral jest aldehydem, lotnym związkiem występującym w wielu roślinach, np. w skórce cytryny i pomarańczy, w trawie cytrynowej, w liściach werbeny cytrynowej. Odpowiada za cytrusowy zapach. To właśnie on sprawia, że olejek z mirtu potrafi zniszczyć bakterie, wirusy i grzyby.


WŁAŚCIWOŚCI

  • Olejek z mirtu cytrynowego to silny, naturalny antyseptyk. Jest szczególnie polecany do pielęgnacji problematycznej skóry. Oczyszcza ją z drobnoustrojów, a dodatkowo wspomaga procesy gojenia się.
  • Olejek mirtowy zastosowany w aromaterapii podnosi nastrój, relaksuje i łagodzi napięcie nerwowe.
  • Zastosowany w inhalacji rozszerza oskrzela, oczyszcza drogi oddechowe i działa wykrztuśnie. Ułatwia oddychanie w astmie i łagodzi kaszel towarzyszący infekcjom układu oddechowego.
    [1, 2]


ZASTOSOWANIE

  • Pielęgnacja skóry dotkniętej wysypką, trądzikiem, grzybicą, łupieżem, egzemą
  • Odkażanie drobnych ran i ukąszeń owadów
  • W celu odblokowania i oczyszczenia dróg oddechowych
  • Dla relaksu
  • Jako składnik perfum
  • Jako dodatek do kosmetyków i środków czystości


SPOSÓB UŻYCIA

  • Kominek aromaterapeutyczny – do kominka aromaterapeutycznego wlej do pełna wodę i dodaj 2-5 kropli olejku. Na dole rozpal świeczkę. Przebywaj blisko kominka, aby wdychać jak najwięcej związków lotnych.
  • Inhalacja – 1-3 krople olejku dodaj do gorącej wody, nakryj głowę ręcznikiem i wdychaj unoszącą się parę przez 5-10 minut. Uważaj, aby para nie dostawała się do oczu. Możesz także nanieść kroplę olejku na chusteczkę i inhalować się nią kilka razy dziennie.
  • Kąpiel – 3 – 8 kropli olejku dodaj do wanny z gorącą wodą i dobrze wymieszaj. Zanurz się w wodzie na co najmniej 20 minut. Nie używaj środków myjących (najlepiej wziąć prysznic przed kąpielą z olejkami).
  • Masaż – 15 kropel olejku dodaj do 50 ml oleju bazowego (np. z awokado) i wymieszaj. Olej możesz nieco podgrzać. Zastosuj do relaksującego masażu całego ciała.
  • Inne – 2-4 krople olejku dodaj do niewielkiej ilości wody, wymieszaj i wypłucz jamę ustną oraz gardło, aby je zdezynfekować skrop olejkiem wilgotny wacik i przyłóż go do świeżej rany, aby ją odkazić 1-2 krople olejku dodaj do jednorazowej porcji środka czyszczącego


DOBRZE ŁĄCZY SIĘ Z

Goździk, pietruszka, melisa, drzewo herbaciane, kardamon, cynamon, anyż gwiazdkowy, lawenda, mięta, frankincense, eukaliptus, koper włoski.


OSTRZEŻENIA

Olejek należy stosować w dużych rozcieńczeniach. Przed pierwszym użyciem wykonać próbę alergiczną na małym obszarze skóry. Zalecane jest unikanie bezpośredniej ekspozycji na światło słoneczne po aplikacji na skórę przez 48 h. Kobiety karmiące oraz w ciąży, przed użyciem olejku, powinny skonsultować to z lekarzem. Olejek trzymać poza zasięgiem dzieci.


CIEKAWOSTKI

Podczas badań naukowych, olejek z mirtu cytrynowego wykazał aktywność przeciwdrobnoustrojową w kierunku organizmów takich jak m.in. bakterie Escherichia coli, Staphylococcus aureus (gronkowiec złocisty, oporny na metycylinę – antybiotyk), Klebsiella pneumoniae (pałeczka zapalenia płuc), Pseudomonas aeruginosa, a także grzyby Candida Albicans i Aspergillus niger. Tę właściwość przypisuje się głównemu składnikowi olejku eterycznego (cytral), który stanowi aż 90-98% olejku z mirtu cytrynowego.


CHARAKTERYSTYKA ROŚLINY


Mirt cytrynowy (Backhousia citriodora) należy do rodziny mirtowatych. Występuje tylko w Australii, gdzie rośnie w lasach subtropikalnych w północno-wschodniej części kraju. Osiąga średnio 6 m wysokości. Jego liście są grube i połyskujące, mają lancetowaty kształt i całe brzegi. Kwiaty są białe, 5-krotne i wydają się być „puchate” ze względu na liczne, długie, wystające pręciki. Tworzą kwiatostany zwane baldaszkami. Przekształcają się w ciemnogranatowe, owalne jagody.


INFORMACJE TECHNICZNE

  • Kraj pochodzenia Australia
  • Metoda pozyskiwania destylacja parowa
  • Użyta część rośliny liście
  • Kolor przejrzysty, bladożółty
  • Intensywność zapachu mocny, cytrynowy i słodki zapach
  • Główne składniki neral >32%, geranial >44%
  • Konsystencja rzadka


BADANIA LABORATORYJNE

Jakość oferowanych przez nas olejków jest dla nas bardzo ważna.

Do produktu olejek z mirtu cytrynowego dział jakości naszego Maglabu może dostarczyć:

  • Kartę charakterystyki

W takim przypadku prosimy o kontakt poprzez “Zapytaj o produkt”.


BIBLIOGRAFIA


1. https://www.aromaweb.com
2. Toxicity of Australian essential oil Backhousia citriodora (Lemon myrtle). Part 1. Antimicrobial activity and in vitro cytotoxicity. https://www.ncbi.nlm.nih.gov
3. https://zdrowie831.wordpress.com
4. https://en.wikipedia.org

***

Kraj pochodzenia: Australia
Aromat: cytrusowy
Nuta zapachowa: Nuta głowy, Nuta serca
Zastosowanie: Masaż, Do kąpieli, Inhalacje, Do środków czystości, Odprężenie i nastrój, Rany i otarcia, Trądzik, Repelent na owady, Po ukąszeniach owadów
Ostrzeżenia: Nie stosować w ciąży, Nie stosować podczas laktacji, Nie stosować u małych dzieci, Do użytku zewnętrznego, Fotouczulający, Stosować rozcieńczony, Unikać kontaktu z oczami

Masz pytanie? Napisz do nas

Ocena Ogólna: (5.00/5)

Opinie klientów

  • Ocena: (5/5)

    Joanna N., W dniu: 16.12.2018

    Cudnie pachnie idealny do masażu

Dzięki cookies korzystanie ze strony jest szybsze i łatwiejsze. Przestrzegamy RODO. Więcej informacji znajdziesz w Polityce Prywatności.

  OK