Lentinula edodes

Shiitake ekstrakt 100 kapsułek x 500 mg

To grzyb obfitujący w beta-glukany o udokumentowanym działaniu immunostymulującym.

    • ; 1
  • W magazynie: 108 sztuk
    51,68
    W magazynie: 108 sztuk
    51,68
    Dodaj
    do ulubionych
  • Najniższa cena produktu w ostatnich 30 dniach:

  • Koszt przesyłki już od 13 zł


    Darmowa dostawa na terenie Polski od 150zł (Poczta, Inpost, GLS).

  • Wybrany wariant jest teraz niedostępny.

    Powiadom mnie, gdy się pojawi:

Grzyb shiitake – ekstrakt 30% w kapsułkach 500 mg

Shiitake solidnie wspiera odporność i dba o prawidłowe przemiany glukozy i cholesterolu, a także o zdrowe ciśnienie tętnicze krwi.

Shiitake to japońska nazwa twardnika (lub twardziaka) japońskiego (Lentinula edodes). To smaczny, jadalny grzyb z rodziny Omphalotaceae, naturalnie występujący w wilgotnych, ciepłych, azjatyckich lasach. W Chinach i Japonii jest uprawiany w szklarniach i na wolnym powietrzu na najróżniejszych, czasem dość zaskakujących podłożach.

Shiitake w lesie rosną w grupach na rozkładającym się drewnie drzew liściastych, szczególnie na drzewach shii. Shii (椎) to japońska nazwa gatunku Castanopsis. Take (茸) oznacza grzyb.

Przez stulecia, formowały się także inne jego nazwy: flower mushroom, winter mushroom, golden oak mushroom, emperor mushroom i Chinese black mushroom. Historia Dalekiego Wschodu jest bogata w mity i legendy na temat shiitake. Uznawane były one m.in. za źródło młodości, długowieczności i witalności. Są i były one przedstawiane jako pokarm o różnorakich działaniach prozdrowotnych, zajmując mocną pozycję w tradycyjnych wierzeniach i medycynie.

Kulinarnie grzyby te są znane jako źródło smaku umami. Shiitake to żywność, która oprócz podstawowego zadania, jakim jest dostarczanie organizmowi energii i składników odżywczych, ma również korzyści zdrowotne. Wynikają one z zawartości substancji wywołujących różne efekty biologiczne. Ich stężenie zależne jest od bardzo wielu czynników: od jakości podłoża do sposobu przechowywania.

Czy wiesz, że wg. jednego z badań same warunki przechowywania wpłynęły znacząco na zawartość związków fenolowych, zdolności antyoksydacyjnych, kwasu galusowego, kwasu kawowego, chlorogenowego i kwercytyny w shiitake?

Jak widać, utrzymanie jakości składu może być wyzwaniem i wymaga sporego doświadczenia. W Magicznym Ogrodzie cenimy przewidywalność i czystość surowca – bez metali ciężkich! To wypracowany efekt lat pracy naszego Dostawcy specjalizującego się wyłącznie w grzybach leczniczych. Dzięki jego wiedzy i zaangażowaniu, możemy zaoferować ekstrakt, który przekracza oczekiwania nawet najbardziej wymagających miłośników grzybów :)

Jakich, oprócz wymienionych wyżej, ciekawych substancji możemy spodziewać się w owocnikach shiitake? Znajdziemy tam m.in:

  • polisacharydy (ϐ-glukany np. lentinan),
  • aminokwasy (glutamina, metionina, kwas glutaminowy, arginina, ergotioneina, kwas γ-aminomasłowy),
  • minerały (magnez, potas, fosfor, sód, wapń),
  • witaminy i substancje witaminopodobne (ergosterol – prekursor witaminy D2 (ergokalcyferolu), cholina,
  • puryny (adenina).

[1, 2]



GRZYB SHIITAKEDZIAŁANIE

  • Ekstrakt z grzyba shiitake intensywnie wzmacnia mechanizmy odpornościowe organizmu dzięki zawartości prozdrowotnych polisacharydów (a dokładnie ϐ-glukanów).
  • Polisacharydy zawarte w shiitake pomagają utrzymać prawidłowy poziom cukru i cholesterolu we krwi, wspierając równowagę metaboliczną organizmu.
  • Związki aktywne shiitake korzystnie wpływają na utrzymanie prawidłowego ciśnienia tętniczego krwi.

[3, 4, 5]


SKŁAD


1 kapsułka zawiera 500 mg ekstraktu z grzybów shiitake (Lentinula edodes) standaryzowanego na zawartość 30% polisacharydów. Kapsułka celulozowa.


SHIITAKEDAWKOWANIE I SPOSÓB UŻYCIA


Zalecana dzienna porcja: 1-2 kapsułki do 3 razy dziennie przed posiłkiem.

Nie przekraczaj zalecanej dziennej porcji.

Zawartość w dziennej porcji (6 kapsułek): 3 g ekstraktu z shiitake.


PRZECIWWSKAZANIA


Nadwrażliwość na produkt.

Grzyb shiitake może aktywizować układ odpornościowy, co może prowadzić do nasilenia objawów chorób autoimmunologicznych.


CHARAKTERYSTYKA GRZYBA


Grzyby shiitake mają charakterystyczne brązowe kapelusze, które mogą osiągać od 5 do 10 cm średnicy. Ich powierzchnia jest gładka lub lekko pomarszczona, jakby nacięta. Trzon shiitake jest twardy, z białym miąższem.


ŹRÓDŁA


1. Shiitake. https://en.wikipedia.org/wiki/Shiitake
2. Lentinula Edodes (Edible Mushroom) as a Nutraceutical: A Review. https://www.researchgate.net/publication/359717768_Lentinula_Edodes_Edible_Mushroom_as_a_Nutraceutical_A_Review
3. Shiitake polysaccharides acted as a non-competitive inhibitor to α-glucosidase and inhibited glucose transport of digested starch from Caco-2 cells monolayer. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S096399692300813X
4. Consuming Lentinula edodes (Shiitake) Mushrooms Daily Improves Human Immunity: A Randomized Dietary Intervention in Healthy Young Adults. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25866155/
5. Effect of shiitake (Lentinus edodes) and maitake (Grifola frondosa) mushrooms on blood pressure and plasma lipids of spontaneously hypertensive rats. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/3443885/



Zdrowie: Prawidłowa odporność

Masz pytanie? Napisz do nas

Polecane dla Ciebie

    Dzięki cookies korzystanie ze strony jest szybsze i łatwiejsze. Przestrzegamy RODO. Więcej informacji znajdziesz w Polityce Prywatności.

      OK