Dzięki cookies korzystanie ze strony jest szybsze i łatwiejsze. Przestrzegamy RODO. Więcej informacji znajdziesz w Polityce Prywatności.

  OK
  • Stewia ekstrakt - 95% stewiozydu
    rotator-prawo
    rotator-lewo
  • Stewia ekstrakt - 95% stewiozydu
    rotator-prawo
    rotator-lewo
Stevia rebaudiana Bertoni

Stewia ekstrakt - 95% stewiozydu

  • W magazynie: 0 sztuk
    19,75
    W magazynie: 0 sztuk
    19,75
    W magazynie: 0 sztuk
    69,00
  • Produkt chwilowo niedostępny.

  • Wybrany wariant jest teraz niedostępny.

    Powiadom mnie, gdy się pojawi:

Steviozyd (ekstrakt ze Stevii) 95%

Stewia (Stevia rebaudiana) to roślina pochodząca z Ameryki Południowej i Środkowej. Od wieków była uprawiana przez tamtejszych mieszkańców ze względu na słodki smak jej liści oraz zastosowania w medycynie naturalnej. Zyskała ogromną popularność na rynkach azjatyckich m.in. w Japonii, Tajlandii i Chinach już w latach siedemdziesiątych XX wieku.

W Europie stewia oraz jej ekstrakty zostały dopuszczone do obrotu przez Unię Europejską stosunkowo niedawno bo dopiero w 2011. Stewia jako środek słodzący oznaczona jest symbolem 960 E. Decyzja ta została poprzedzona wieloletnimi badaniami nad bezpieczeństwem i ewentualnymi skutkami ubocznymi regularnego stosowania stewii. Zgodnie z wynikami tych badań stewia została uznana za bezpieczną i niepowodującą skutków ubocznych. Nie ma przeciwwskazań do stosowania stewii przez dzieci, osoby starsze lub kobiety w ciąży. Żadnych negatywnych objawów nie zaobserwowano również wśród populacji południowoamerykańskiej i japońskiej, które stosują stewię od lat.

Stewia swoją słodycz zawdzięcza glikozydom stewiolowym. Nie dostarcza ona praktycznie żadnych kalorii a jej siła słodzenia jest wielokrotnie większa od cukru. Nie powoduje próchnicy ani nie podnosi poziomu cukru we krwi. Dodatkowo zawiera przeciwutleniacze, minerały (sód, magnez, potas), witaminę C oraz kwas foliowy. W śladowych ilościach występują mikroelementy m.in. kobalt, żelazo, cynk oraz witaminy z grupy B.

Uwaga!

Najlepiej kupować stewię w postaci suszonych i rozdrobnionych liści lub ekstraktu (stewiozydu). Ten ostatni jest zalecaną przez FDA (ang. Food and Drug Administration) formą stosowania stewii. Istnieje wiele słodzików „stewiowych”, które zawierają w składzie glikozydy stewiolowe, lecz są oparte na maltodekstrynie – jest to rodzaj węglowodanu, który dostarcza tyle samo kalorii, co zwykły cukier.


ZASTOSOWANIE

Stewia stanowi rozwiązanie dla osób chcących ograniczyć ilość spożywanych kalorii, nadaje się znakomicie jako zamiennik cukru. Można ją stosować jako dodatek do napojów, deserów, przetworów owocowych itd. Jest odporna na działanie wysokiej temperatury, dzięki czemu można ją wykorzystywać do wypieków i gotowania.

Stewia jest stosowana od stuleci przez ludność Ameryki Południowej w medycynie naturalnej. Współczesna medycyna prowadzi badania nad jej potencjalnymi właściwości m.in.:

  • Pozytywnym wpływem na gospodarkę glukozy
  • Wsparciem w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi
  • Wspomaganiem kontroli masy ciała
  • Zapobieganiu nowotworom


BIBLIOGRAFIA

1. http://www.webmd.com [dostęp: 2017-09-03]
2. https://sinaitemple.org [dostęp: 2017-09-03]
3. http://www.pttz.org [dostęp: 2017-09-03]

Masz pytanie? Napisz do nas

Ocena Ogólna: (5.00/5)

Opinie klientów

  • Ocena: (5/5)

    Agnieszka W., W dniu: 31.01.2016

    Bardzo wydajna, sypka. Zastąpiła mi cukier - odrobina na czubku mieszadełka na 0,5 litra herbaty/ziół.

Ocena Ogólna: (5.00/5)

Opinie klientów

  • Ocena: (5/5)

    Agnieszka W., W dniu: 31.01.2016

    Bardzo wydajna, sypka. Zastąpiła mi cukier - odrobina na czubku mieszadełka na 0,5 litra herbaty/ziół.