Promocja! Data ważności 21.11.2024
Żurawina z cukrem trzcinowym
Żurawina wielkoowocowa (Vaccinium macrocarpon) pochodzi z mokradeł wschodniej części Ameryki Północnej, ale zadomowiła się też w Europie i w Polsce. Jest ceniona i szeroko wykorzystywana ze względu na swoje okazałe owoce. W medycynie ludowej żurawinę zalecano w przypadku przeziębienia, chorób gardła i anginy. Wspomagano nią także leczenie infekcji układu moczowego, co aktualne jest do dzisiaj.
DZIAŁANIE
Substancje zawarte w żurawinie wspierają prawidłowe funkcjonowanie układu moczowego. Działają antybakteryjnie i moczopędnie. Owoce żurawiny i jej ekstrakty znajdują zastosowanie w zapobieganiu i terapii chorób układu moczowego, szczególnie zakażeń bakteryjnych i kamicy moczowej. Wyciągi z żurawiny są podstawowym składnikiem wielu leków stosowanych w powyższych problemach.
Antybakteryjne substancje zawarte w żurawinie wspierają zdrowie przewodu pokarmowego poprzez zapobieganie osiadania się na jego ścianach bakterii chorobotwórczych. Ma to znaczenie w profilaktyce wrzodów żołądka.
Żurawina bogata jest w polifenole o działaniu antyoksydacyjnym, które korzystnie wpływają na układ krążenia i zmniejszają ryzyko wystąpienia miażdżycy, zakrzepów i choroby wieńcowej serca.
Suszona żurawina jest doskonałą przekąską do bezpośredniego spożycia. Znakomicie pasuje do owsianki, musli, jogurtów, serków, sałatek owocowych i warzywnych oraz naleśników i innych deserów. Warto zastosować ją do wypieku ciast i ciasteczek oraz chleba. Jest również ciekawym dodatkiem do pieczonego mięsa. Można ją także dodać do herbaty.
SKŁAD
Suszona żurawina wielkoowocowa 55-65%, cukier trzcinowy 35-45%, syrop klonowy 5%, olej słonecznikowy 0,3-1%.
Nie zawiera dwutlenku siarki.
Wartości odżywcze w 100 g:
Wartość energetyczna |
309kcal / 100g
|
Tłuszcz |
1,5g |
– w tym nasycone kwasy tłuszczowe |
0,15g |
Węglowodany |
71g |
– w tym cukry |
65g |
Białko |
0,11g |
Sól |
0,1g |
CHARAKTERYSTYKA ROŚLINY
Żurawina należy do rodzaju borówek (Vaccinium) i tworzy dwa gatunki, do których należy żurawina wielkoowocowa i błotna. Rozpowszechnione są na półkuli północnej i występują w Polsce. W przemyśle spożywczym wykorzystuje się oba gatunki lecz większe znaczenie ma żurawina wielkoowocowa.
Żurawina wielkoowocowa jest krzewinką zimozieloną. Tworzy cienkie, płożące łodygi osiągające do 1,5 m długości. Są one pokryte drobnymi, gładkimi listkami o eliptycznym kształcie i jasnozielonym kolorze. W górnej części łodygi pojawiają się kwiaty, które rosną na szypułkach. Składają się z grubego, ciemnego pręcika i czterech białoróżowych płatków mocno odgiętych do tyłu. Owocami są duże, okrągłe jagody o różowym lub czerwonym kolorze i średnicy 1-2 cm.
BIBLIOGRAFIA
1. http://dietetycy.org.pl
2. http://dietetycy.org.pl
3. http://www.przeglad-urologiczny.pl
4. http://www.przeglad-urologiczny.pl
5. https://pl.wikipedia.org
6. https://pl.wikipedia.org