Dzięki cookies korzystanie ze strony jest szybsze i łatwiejsze. Przestrzegamy RODO. Więcej informacji znajdziesz w Polityce Prywatności.

  OK
  • Olejek Laurowy 100% Nanga
    rotator-prawo
    rotator-lewo
  • Olejek Laurowy 100% Nanga
    rotator-prawo
    rotator-lewo
Laurus nobilis

Olejek Laurowy 100% Nanga

  • W magazynie: 14 sztuk
    23,51
    W magazynie: 14 sztuk
    23,51
  • Koszt przesyłki już od 9,90 zł


    Darmowa dostawa na terenie Polski od 150zł.

  • Wybrany wariant jest teraz niedostępny.

    Powiadom mnie, gdy się pojawi:

Olejek Laurowy 100% Nanga

Olejek laurowy otrzymywany jest z liści wawrzynu szlachetnego (Laurus nobilis), czyli drzewka laurowego. Pozytywnie wpływa na trawienie, wspomaga funkcjonowanie układu oddechowego, działa przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo. Świetnie sprawdza się w pielęgnacji skóry i włosów. Jest powszechnie wykorzystywany do wyrobu kremów, balsamów, mydeł, czy olejków, a także jako składnik perfum.

W czasach starożytnych liście laurowe miały znaczenie kulinarne, medyczne i symboliczne. Najpierw uchodziły za boski artefakt Apollina, a później za symbol życia wiecznego. Wierzono, że oczyszczają z grzechów, a także odpędzają złe duchy. Wieńcami laurowymi zdobiono nie tylko głowy olimpijskich zwycięzców, lecz także domy w celu ochrony przed piorunami. W czasach średniowiecznych wieńce laurowe otrzymywali studenci uzyskujący pierwsze stopnie naukowe, zwani bakałarzami (dzisiejsi licencjaci).


WŁAŚCIWOŚCI

  • Olejek laurowy zastosowany w formie inhalacji wspiera organizm w walce z przeziębieniem i grypą. Zabija bakterie i wirusy. Dodatkowo poprawia funkcjonowanie układu oddechowego w infekcjach: udrożnia zatkany nos i zatoki, ułatwia oddychanie.
  • Olejek laurowy wmasowany w brzuch skutecznie poprawia trawienie i łagodzi ociężałość po obfitym posiłku. Ponadto pobudza skąpą miesiączkę.
  • Masaż z olejkiem laurowym pomaga uśmierzyć bóle stawów i mięśni, sprzyja gojeniu się stłuczeń i siniaków.
  • Zapach olejku laurowego działa pobudzająco i podnosi nastrój.
  • Olejek laurowy zastosowany w pielęgnacji skóry znakomicie wspomaga gojenie się ran i zmian dermatologicznych. Można go nanosić na cerę trądzikową, plamy łuszczycowe oraz na skórę głowy dotkniętą łupieżem.
  • Dobrze wpływa także na zdrową skórę i włosy. Włosy wzmacnia i dodaje im blasku, a skórę oczyszcza, nawilża i reguluje jej czynności wydzielnicze [1, 2].
  • Olejek laurowy poprawia nastrój, przynosi ulgę na bolące stawy i mięśnie. Pomaga pozbyć się przykrego zapachu z ust.


ZASTOSOWANIE

  • Inhalacje podczas przeziębienia, grypy lub infekcji układu oddechowego
  • Na trawienie
  • Przy skąpych miesiączkach
  • Bóle stawów i mięśni
  • Pielęgnacja skóry i włosów
  • Perfumeria
  • Jako dodatek do kosmetyków oraz do wyrobu kosmetyków domowych


DODATKOWE INFORMACJE

Liść laurowy jest znany od tysięcy lat, ale używanie go w kuchni ma miejsce od niedawna.


DOBRZE ŁĄCZY SIĘ Z

Z olejkami cytrynowymi, szałwią, cyprysem, hyzopem oraz jagodami jałowca, pomarańczą, lawendą, eukaliptusem, rozmarynem, geranium, cynamonem, ylang-ylang.


SKŁAD

Olejek eteryczny laurowy 100%. Bez dodatków. Najwyższa jakość!


SPOSÓB UŻYCIA


Uwaga: olejek laurowy może podrażniać skórę. Stosuj go w bardzo małych ilościach i zawsze w rozcieńczeniu. Przed użyciem przetestuj go na małej powierzchni skóry (już rozcieńczony), szczególnie jeśli Twoja skóra jest wrażliwa.

Kominek aromaterapeutyczny

Do kominka aromaterapeutycznego wlej do pełna wodę i dodaj 3 – 5 kropli olejku. Na dole rozpal świeczkę. Przebywaj blisko kominka, aby wdychać jak najwięcej związków lotnych.

Inhalacja

1 – 3 krople olejku dodaj do gorącej wody, nakryj głowę ręcznikiem i wdychaj unoszącą się parę przez 5-10 minut. Uważaj, aby para nie dostawała się do oczu. Możesz także nanieść kroplę olejku na chusteczkę i inhalować się nią kilka razy dziennie.

Kąpiel

3 – 6 kropli olejku dodaj do wanny z gorącą wodą i dobrze wymieszaj. Zanurz się w wodzie na co najmniej 20 minut. Nie używaj środków myjących (najlepiej wziąć prysznic przed kąpielą z olejkami).

Masaż

15 kropel olejku dodaj do 50 ml oleju bazowego (np. z pestek winogron) i wymieszaj. Olej możesz nieco podgrzać.

Inne

Rozcieńczony w oleju bazowym olejek możesz używać do pielęgnacji cery trądzikowej i tłustej, do wcierania w zmiany dermatologiczne oraz jako odżywkę do włosów.


CIEKAWOSTKI

W starożytnej Grecji i Rzymie używano koron z listków laurowych, aby nagradzać zwycięzców.


OSTRZEŻENIA

W większych ilościach jest toksyczny.


PRZECIWWSKAZANIA

Ciąża i okres karmienia piersią, nadwrażliwość na olejek.


INFORMACJE TECHNICZNE

  • Kraj pochodzenia Serbia
  • Metoda pozyskiwania destylacja z parą wodną
  • Użyta część rośliny liście
  • Kolor blado żółtozielony do pomarańczowo brązowego
  • Intensywność zapachu mocna
  • Główne składniki 1,8-cineol 43%
  • Konsystencja rzadka


BADANIA LABORATORYJNE

Jakość oferowanych przez nas olejków jest dla nas bardzo ważna.

Do produktu olejek z liścia laurowego dział jakości naszego Maglabu może dostarczyć:

  • Kartę charakterystyki

W takim przypadku prosimy o kontakt e-mail


BIBLIOGRAFIA


1. Aromaterapia i inne terapie naturalne. Wyd. Rea. 2006
2. https://rozanski.li
3. https://pl.wikipedia.org

***

Kraj pochodzenia: Serbia
Aromat: pikantny, słodki
Nuta zapachowa: Nuta głowy
Choroba: Depresja
Zastosowanie: Masaż, Bóle , Do kąpieli, Higiena jamy ustnej, Trądzik
Ostrzeżenia: Nie stosować w ciąży, Nie stosować u małych dzieci, Do użytku zewnętrznego, Potencjalnie drażniący, Stosować rozcieńczony, Unikać kontaktu z oczami

Masz pytanie? Napisz do nas