Kontakt: (67) 349 15 00
603 094 777
sklep@magicznyogrod.pl
Pon-Pt: 7-17

Twoje konto 0 prod. 0,00Do kasy

Pokrzywka indyjska ziele

Coleus forskohlii

Pokrzywka indyjska

Promocja
x

Otrzymaj powiadomienie, kiedy produkt będzie dostępny

Wybierz wariant

Pokrzywka indyjska ( Coleus forskohlii) zawiera w swoim korzeniu forskolinę – substancję, która stymuluje spalanie tkanki tłuszczowej, hamuje tworzenie się nowych komórek tłuszczowych i pomaga kontrolować apetyt, a ponadto sprzyja kształtowaniu sportowej sylwetki.

Roślina ta pochodzi z Indii, a w Ajurwedzie nazywa się Makandi. Jej korzeń wykorzystywano już 3000 lat temu w leczeniu dolegliwości trawiennych, nadciśnienia tętniczego, bezsenności, niewydolności serca, chorób skóry i płuc. Z perspektywy Ajurwedy korzeń coleusa balansuje wszystkie trzy dosze i posiada ostry smak. W latach 70 ubiegłego wieku po raz pierwszy wyizolowano z niego forskolinę i od tamtej pory trwają badania nad tą substancją, której potencjał prozdrowotny jest niezwykle wysoki.


DZIAŁANIE

Właściwości prozdrowotne [1,2,3,4]

Pokrzywka indyjska zawdzięcza swoje właściwości głównie obecności forskoliny, której największe stężenie znajduje się w korzeniu rośliny. Forskolina stymuluje produkcję cAMP – związku, który bierze udział w tysiącach reakcji biochemicznych jako przekaźnik. Poprzez podnoszenie poziomu cAMP, pokrzywka indyjska:

  • Wspomaga utratę masy ciała u osób z nadwagą i otyłych – nasila lipolizę, czyli proces rozpadu komórek tłuszczowych, jednocześnie hamując lipogenezę, czyli ich powstawanie,
  • Ułatwia kontrolowanie nadmiernego apetytu,
  • Pozytywnie wpływa na parametry lipidowe i pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi,
  • Pomaga zwiększyć masę mięśniową,
  • Podnosi poziom testosteronu we krwi u mężczyzn,
  • Wspiera prawidłowy metabolizm insuliny.

ZASTOSOWANIE

  • Odchudzanie
  • Budowanie masy mięśniowej
  • W celu poprawy parametrów metabolicznych

SKŁAD

Korzeń pokrzywki indyjskiej 100%. Surowiec najwyższej jakości.


SPOSÓB UŻYCIA

Napar

1-2 łyżeczki surowca zalać szklanką wrzącej wody, przykryć i odstawić na 20-30 minut. Wypijać 2-3 razy dziennie.

Odwar

1-2 łyżeczki surowca zalać szklanką wody, doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut na wolnym ogniu pod przykryciem. Wypijać 2-3 razy dziennie.

Nalewka 1:5

Alkohol 40%. Należy dobrze rozdrobnić surowiec. Macerować min. 2 tygodnie. Zażywać 2 razy dziennie po 10 ml (1 łyżka).


SYNERGIA

Kofeina, johimbina, efedryna.


PRZECIWWSKAZANIA

Ciąża i okres karmienia piersią, nadwrażliwość na roślinę, niedociśnienie.

Interakcje

Nie należy stosować korzenia pokrzywki indyjskiej równolegle z lekami obniżającymi ciśnienie krwi, nitratami i lekami przeciwzakrzepowymi.


CHARAKTERYSTYKA ROŚLINY

Coleus forskohlii należy do rodziny jasnotowatych. Jego ojczyzną są Indie, ale występuje także w Nepalu, Tajlandii i na Sri Lance, gdzie rośnie na słonecznych wzniesieniach i płaskowyżach, na wysokości od 600 do 1800 m.n.p.m. Preferuje klimat subtropikalny i umiarkowany oraz gleby jałowe i piaszczyste.

Coleus osiąga od 15 do 120 cm wysokości, a jego łodyga może się wznosić lub pokładać. Jedna roślina posiada wiązkę wydłużonych, bulwiastych korzeni, przypominających kształtem pęk cienkich marchewek. Liście coleusa mają kształt sercowaty lub jajowaty, zaostrzone lub zaokrąglone końce i karbowane brzegi. Ich kolor może być zielony, zielono-purpurowy lub purpurowy, a sposób ubarwienia zależy od nasłonecznienia. Kwiaty coleusa tworzą długie, pionowe kwiatostany na wierzchołkach pędów. Wyrastają w tzw. okółkach. Są jasnofioletowe lub purpurowe i mają wargowy kształt, przy czym dolna warga jest dużo większa od górnej i spoczywają na niej 4 cienkie pręciki. Owocami coleusa są niełupki. Cała roślina przyjemnie pachnie.


BIBLIOGRAFIA

1. https://examine.com
2. Coleus forskohlii Extract Supplementation in Conjunction with a Hypocaloric Diet Reduces the Risk Factors of Metabolic Syndrome in Overweight and Obese Subjects: A Randomized Controlled Trial. https://www.ncbi.nlm.nih.gov
3. Effect of Coleus forskohlii extract on cafeteria diet-induced obesity in rats. https://www.ncbi.nlm.nih.gov
4. Body composition and hormonal adaptations associated with forskolin consumption in overweight and obese men. https://www.ncbi.nlm.nih.gov
5. https://pl.wikipedia.org
6. http://www.positivehealth.com
7. http://rozanski.li
8. https://www.researchgate.net

Producent: Nanga
Część rośliny: ziele
Sposób zbioru: Z upraw konwencjonalnych
Tradycyjna medycyna: Ayurveda
Kraj pochodzenia: Indie

Opinie

  • Ocena: (5/5)

    Łukasz, W dniu: 18.02.2016

    Interesujące zioło, o bardzo szerokim zastosowaniu w medycynie. Ma bardzo ciekawy, lekko gorzki smak. To zdecydowanie bardzo aromatyczne zioło.

Dodaj opinię


Zapytaj o produkt

Polecane dla Ciebie

Zapisz się do newslettera i zyskaj dostęp do ciekawych informacji o produktach naturalnych i najciekawszych promocjach.

OK

Dzięki cookies korzystanie ze strony jest szybsze i łatwiejsze. Więcej informacji znajdziesz w Polityce Cookies.